ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς να εντάξετε τον διαλογισμό στην έντονη καθημερινότητα σας

Photo by Antonika Chanel on Unsplash

Ακόμα και αν αισθάνεστε ότι δεν υπάρχει επιπλέον χρόνος στην καθημερινότητα σας για διαλογισμό, η αλήθεια βρίσκεται πάντα κάπου στη μέση. Αυτό σημαίνει, ότι με μία ελάχιστα διαφορετική διαχείριση, θα καταφέρετε να αφιερώνετε λίγη ώρα στον εαυτό σας για διαλογισμό. Είναι μία διαδικασία, απαραίτητη για εσάς τους ίδιους, που μπορεί να σας βοηθήσει σε πνευματικό και σωματικό επίπεδο, αφού σας βοηθά κυρίως στη συγκέντρωση και στην αποβολή τους στρες και του άγχους.

Κανείς δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι ο διαλογισμός μπορεί να φέρει μεγάλα αποτελέσματα και να σας θέσει σε απόλυτη  ηρεμία αν διαρκέσει από μία έως δύο ώρες. Όμως αν δεν έχετε καθόλου χρόνο τότε πραγματικά 5 με 10 λεπτά είναι και πάλι αρκετά για να σας χαλαρώσουν.

Η ιδέα είναι ότι χρειάζεστε χρόνο για να συνδεθείτε με τον εαυτό σας. Εάν το πρόγραμμα σας είναι γεμάτο, το «Chopra Center» προσφέρει επτά εύκολους τρόπους, να διαλογιστείτε εν κινήσει.

Photo by Elly Fairytale from Pexels

Δείτε πώς μπορείτε να το κάνετε:

Εστιάστε στη στιγμή

Προγραμματίστε καλά την ημέρα σας και ρυθμίστε την με τρόπο που όταν συγκεντρωθείτε για το ελάχιστο αυτό διάστημα, να μην υπάρχει τίποτα που να μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή. Δεν απαιτείτε συγκεκριμένο μέρος ή ώρα για μία μικρή παύση. Σταματήστε για μια στιγμή, παρατηρήστε το περιβάλλον και τις σκέψεις σας και δώστε προσοχή στην αίσθηση που σας προκαλούν.

Κάντε τον διαλογισμό, κομμάτι της ρουτίνας εργασίας

Σκεφτείτε να μεταφέρετε το διαλογισμό στο χώρο εργασίας και να προσκαλέσετε άλλους να συμμετάσχουν. Ο διαλογισμός με μια ομάδα έχει τα δικά του μοναδικά οφέλη. Βοηθά στο να εμβαθύνετε τη σύνδεση του εαυτού σας με το περιβάλλον.

Πάρτε βαθιές και αργές ανάσες:

Για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να συνηθίσει να παίρνει πιο αργές και βαθιές αναπνοές,  ορίστε μια ώρα το πρωί, το μεσημέρι και το βράδυ όπου μπορείτε να σταματήσετε και να εξασκηθείτε. Μπορεί να είναι μία, δύο ή 10 αναπνοές, ή όσες σας επιτρέπει ο διαθέσιμος χρόνος σας. Αυτό μπορεί να γίνει ενώ περπατάτε, ή πριν από μία συνάντηση κτλ.

Διαλογιστείτε όταν βρίσκεστε σε διαστήματα αναμονής:

Η αναμονή είναι αναπόφευκτη όπου κι αν βρίσκεστε, είτε στη δουλειά είτε σε ένα ραντεβού με κάποιο φίλο. Αντί να αποσπάτε τον εαυτό σας με το κινητό, αυτή είναι η ιδανική στιγμή για να κάνετε έναν σύντομο διαλογισμό.

Επωφεληθείτε από την τεχνολογία

Τα smartphones, περιλαμβάνουν διάφορες εφαρμογές αφιερωμένες στην πρακτική του διαλογισμού ή συνήθειες που καλλιεργούν την  προσοχή , που είναι επίσης ένας τύπος διαλογισμού.

Αφιερώστε λίγο χρόνο πριν φτάσετε στο σπίτι

Πριν περπατήσετε στο σπίτι σας μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, αφιερώστε λίγο χρόνο για να σταματήσετε και να χαλαρώσετε.

Διαλογιστείτε μόλις ξυπνήσετε

Ξεκινήστε τη μέρα σας με διαλογισμό πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι. Αυτός είναι ένας από τους ευκολότερους διαλογισμούς που μπορείτε να κάνετε. Μόλις ξυπνήσετε και αρχίσετε να σκέφτεστε την ημέρα σας, κάντε μία σύντομη παύση. Μπορείτε να το κάνετε αυτό στο πλάι του κρεβατιού σας ή σε όποιο άλλο σημείο σας βολεύει. Με την πάροδο του χρόνου θα γίνει κομμάτι της καθημερινής σας ρουτίνας.

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς να βοηθήσετε τη μνήμη σας όταν κυριεύεστε από το άγχος

Το χιούμορ, μας προστατεύει από το άγχος και την κατάθλιψη

Tι είναι ο διαλογισμός Μάντρα και ποια τα οφέλη του

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση