ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιατί είναι καλό να μην είμαστε τέλειοι αλλά “απλά καλοί”

τελειότητα
Photo by Daria Pimkina on Unsplash

Για τους τελειομανείς, τίποτα δεν είναι πάντα αρκετό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τελειότητα είναι μια ψευδαίσθηση – πιστεύουμε ότι μας κάνει καλύτερους, αλλά στην πραγματικότητα μας βλάπτει. Η τελειομανία, δεν είναι πρότυπο, αλλά τρόπος ζωής. Όσο περισσότερο προσπαθείτε να είστε τέλειοι, τόσο χειρότερα αισθάνεστε.

Στην πραγματικότητα, οι τελειομανείς άνθρωποι, είναι αυτοί που προσπαθούν με κάθε τρόπο να ελέγξουν το ανεξέλεγκτο. Η τελειότητα όμως δεν έχει σημασία. Δεν μπορεί κανείς να προδιαγράψει τι θα του συμβεί στο μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι σίγουρο ότι βρει τη δουλειά των ονείρων του,  ή την αγάπη της ζωής του σε μικρή ηλικία, ή θα μετράει μόνο πρωτιές στις σπουδές και σε οτιδήποτε καταπιάνεται. Όλο αυτό όμως δεν είναι κακό. Μερικές φορές αρκεί το να είμαστε απλά καλοί.

Αν ανήκετε και εσείς στην κατηγορία των τελειομανών, δείτε μερικές στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να απολαμβάνετε περισσότερο τη ζωή:

Αναγνώριση

Η προσδοκία για την τελειότητα, είναι σχεδόν αδύνατη. Προσπαθώντας να ανταποκριθείτε σε αυτή, την οποία έχετε εσείς ή άλλοι δημιουργήσει για τον εαυτό σας, μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ακόμα πιο αγχωμένοι, καταθλιπτικοί και έτοιμοι να καταρρεύσετε. Κανένας δεν θέλει να νιώθει ότι δεν είναι αρκετός ή να φλερτάρει με τον κίνδυνο μιας αποτυχίας. Αυτό το είδος άγχους και στρες λειτουργεί σε πολλούς τομείς της ζωής σας και μπορεί να εκδηλωθεί με τσακωμούς με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, ξαφνικά κλάματα και γενική δυστυχία. Όταν αισθάνεστε έτσι, δεν είναι κακό να το παραδεχτείτε. Αναγνωρίστε το, αλλά θυμηθείτε ότι αυτά τα προβλήματα έχουν ρίζες στην προσπάθειά σας να είστε τέλειοι.

Photo by Karolina Grabowska from Pexels

Αποδοχή 

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η ζωή μας είναι ήδη αγχωτική με πολλές ώρες εργασίας, ελάχιστο ύπνο, υποχρεώσεις και δουλειές στο σπίτι. Αυτά τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται όταν αντιλαμβάνεστε ότι είναι αδύνατο να ανταποκριθείτε στις προσδοκίες. Σταματήστε να πιέζετε τον εαυτό σας στο σημείο της εξάντλησης, επειδή ανησυχείτε για το τι μπορεί να πιστεύουν οι άλλοι. Δεν είστε τέλειοι και δεν χρειάζεται να είστε.

Το επόμενο βήμα είναι να το αποδεχτείτε. Πάρτε μια βαθιά ανάσα, χαλαρώστε και αρχίστε να εστιάζετε σε ό, τι είναι καλό στη ζωή σας. Το να είστε απλά καλοί είναι αρκετό. Μην ανησυχείτε για το ότι πρέπει διαρκώς να αποδεικνύετε την αξία σας στους άλλους.

Η τελειότητα δεν θα σας κάνει πιο ευτυχισμένους

Σταματήστε να ψάχνετε για την τελειότητα σε ό, τι δεν έχετε. Ίσως το ιδανικό για εσάς μέγεθος σε ρούχα, ή ένα ολοκαίνουριο αυτοκίνητο. Αυτά τα πράγματα δεν θα σας κάνουν πιο ευτυχισμένους. Γιατί; Επειδή μόλις τα αποκτήσετε, θα θέλετε περισσότερα. Θα υπάρχει πάντα κάτι άλλο στη ζωή σας που δεν θα είναι αρκετά τέλειο. Κάτι θα χρειάζεται  να κάνετε περισσότερα για να το βελτιώσετε. Η επίτευξη αυτών των κοινωνικών προσδοκιών δεν αποτελεί απόδειξη της αυτοεκτίμησής σας.

Κρίνετε τον εαυτό σας λιγότερο συχνά

Και πάλι, δεν χρειάζεται να είστε τέλειοι. Αρκεί να είστε ο εαυτός σας και να αποδεχτείτε τη μη τέλεια εκδοχή του. Κρίνετε τον εαυτό σας λιγότερο συχνά και σταματήστε να συγκρίνετε τη ζωή σας με τους άλλους. Για να το κάνετε αυτό, δοκιμάστε να σκεφτείτε τι είναι αυτό στη ζωή σας που σας κάνει τώρα ευτυχισμένους.

Μην εγκαταλείπετε τον αγώνα σας να είστε καλύτεροι, αλλά την ιδέα ότι πρέπει να είστε τέλειοι. Να είστε ρεαλιστικοί στους στόχους που έχετε θέσει για τον εαυτό σας. Θυμηθείτε, κανείς δεν είναι τέλειος. Αγαπήστε τον εαυτό σας γιατί αυτός είναι ο μόνος που σας κάνει να ξεχωρίζετε από τον υπόλοιπο κόσμο.

Διαβάστε επίσης:

Σε ποια ηλικία αντιλαμβάνονται οι γυναίκες την αξία της ευτυχίας;

Ποια είναι η πιο αποτελεσματική συνήθεια καταπολέμησης του στρες;

11 τρόποι για να επικοινωνήσετε με κάποιον που διαφωνείτε χωρίς να μαλώσετε μαζί του

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση