ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιατί πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον θυμό ως συναίσθημα και όχι συμπεριφορά

θυμός
Photo by Tamara Bellis on Unsplash

Το συναίσθημα, είναι κάτι που συμβαίνει μέσα μας , είναι μια ενσύρματη απόκριση, μια ροή ενέργειας που νιώθουμε στο σώμα μας. Αισθανόμαστε τη ζεστασιά της αγάπης και της ευτυχίας μέσα μας, τον ενθουσιασμό, τον πόνο της θλίψης. Όλα αυτά συμβαίνουν εσωτερικά.

Η συμπεριφορά, από την άλλη πλευρά, είναι κάτι που κάνουμε, μια ενέργεια ως απάντηση στα συναισθήματά μας.

Επομένως είναι θέμα επιλογής το αν θα ανταποκριθούμε στα συναισθήματά μας με δράση ή όχι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πολλοί από εμάς δεν καταλαβαίνουν αυτήν τη διάκριση. Κατανοούμε εσφαλμένα τον θυμό με τις ανθυγιεινές, καταστροφικές συμπεριφορές και το είδος της βίας που βλέπουμε στην τηλεόραση, ή ακόμα και κάποιο άλλο που ενδεχομένως να είχαμε κάποτε βιώσει στη ζωή μας.

Ο ίδιος ο θυμός δεν είναι αυτές οι συμπεριφορές. είναι ένα συναίσθημα που εμφανίζεται εσωτερικά. Η ενέργειά του μπορεί να μας ωθήσει να αναλάβουμε δράση.

Όταν είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε τον θυμό μας, όταν είμαστε σε θέση να τον ανεχτούμε μέσα μας, κινείται μέσα μας και τελικά διαλύεται και μετά μπορούμε να αποφασίσουμε πώς θα ανταποκριθούμε καλύτερα. Ο θυμός από μόνος του δεν είναι βίαιος ή καταστροφικός. Μπορεί να κοινοποιηθεί με υγιή τρόπο και σεβασμό για μια θετική και αποτελεσματική αλλαγή. Όλα εξαρτώνται από το πώς θα ανταποκριθούμε σε αυτόν.

Γενικά, τα συναισθήματά μας είναι εκεί για να μας βοηθήσουν, διότι αποτελούν στην πραγματικότητα μέρος της νευροβιολογικής μας σύνθεσης. Είναι σήματα που αποστέλλονται από τον εγκέφαλό μας σε άμεση απόκριση σε κάποιο είδος ερεθισμάτωνστο περιβάλλον μας ή μέσα μας.

Ο θυμός είναι μια φυσική, βιολογική αντίδραση σε κάποια απειλή και μας δίνει σημαντικές πληροφορίες. Μας λέει ότι έχει ξεπεραστεί ένα όριο, ότι δεχόμαστε επίθεση ή αποτρέπουμε τις προσπάθειές μας να επιτύχουμε έναν σημαντικό στόχο. Μας λέει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Τα συναισθήματά μας αποτελούν μέρος μιας έμφυτης διαδικασίας που σχεδιάστηκε με γνώμονα τα συμφέροντά μας . Οι προϊστορικοί άνθρωποι δεν θα είχαν αντέξει για πολύ στην έρημο εάν δεν είχαν καμία συναισθηματική αντίδραση. Ήταν το συναίσθημα του φόβου, που έκανε τις καρδιές τους να αντλούν γρηγορότερα αίμα, για να μπορούν να τρέχουν περισσότερο. Και ήταν το συναίσθημα του θυμού που μας κινητοποίησε για να υπερασπιστούμε όταν χρειαζόταν.

Με απλά λόγια, τα συναισθήματά μας αναπτύχθηκαν και αντέχουν για εκατομμύρια χρόνια επειδή είναι απαραίτητα για την ύπαρξή μας.

Σκεφτείτε τους σημαντικούς τρόπους με τους οποίους τα συναισθήματά μας μας βοηθούν στη ζωή μας σήμερα. Ο ενθουσιασμός και η χαρά μας ενθαρρύνουν να ανοιχτούμε, να συμμετέχουμε ή να παραμείνουμε σε δραστηριότητες που έχουν ήδη το ενδιαφέρον μας.

Η αγάπη, μας προτρέπει να πλησιάσουμε, να είμαστε πιο κοντά σε ένα αγαπημένο, να ανοίξουμε και να μοιραστούμε πιο βαθιά. Η αηδία μας ζητά να απομακρυνθούμε και να αποφύγουμε κάτι που μπορεί να είναι δυνητικά επιβλαβές.

Η θλίψη μας ωθεί να επιβραδύνουμε και να αφιερώσουμε χρόνο για να αντιμετωπίσουμε ό, τι μας κάνει λυπημένους  να φροντίσουμε τον εαυτό μας και να το βοηθήσουμε να προχωρήσει.

Έτσι, ο θυμός μας παρακινεί να προστατεύσουμε ή να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας, να θέσουμε όρια ή να υψώσουμε τις φωνές μας και να ακούσουμε.

Δεν είναι όλα αυτά τα υγιή πράγματα;

Ο θυμός, όταν αντιμετωπίζεται με υγιή τρόπο, μπορεί να είναι “φίλος μας”. Όμως, όταν τον αποφεύγουμε, όταν δεν δουλεύουμε μαζί του, αλλά δουλεύουμε εναντίον του, στερούμε από τον εαυτό μας, τα εγγενή οφέλη της επαφής με τα συναισθήματά μας.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί η θετικότητα δεν οδηγεί πάντα μια επιχείρηση στην επιτυχία

Διαλογισμός «σάρωσης» σώματος: Τι είναι και γιατί τον συνιστούν οι ειδικοί

Πώς να αναπτύξετε ένα υγιές περιβάλλον εργασίας σε μια επιχείρηση

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση