ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι 3 ερωτήσεις που κρατούν ενεργή τη συμμετοχή όλων στις τηλεδιασκέψεις

επιτυχία
Photo by Martine Savard from Pexels

Όσο εξοικειωνόμαστε με την τηλεργασία, αρχίζουμε να ανακαλύπτουμε ότι παράλληλα με αυτή, γίνονται και τηλεδιασκέψεις, που πάλι δεν είχαμε την ανάλογη εμπειρία.

Ίσως για όσους δούλευαν ανέκαθεν με τον συγκεκριμένο τρόπο, να το βλέπουν απλό και εύκολο, όμως για όλους τους υπόλοιπους, είναι κάτι που θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο να το συνηθίσουν.

Ειδικά μια τηλεδιάσκεψη είναι πρόκληση για όσους είναι επικεφαλής των ομάδων και αυτό γιατί έχουν την ευθύνη να διεξαχθεί μια παραγωγική συνομιλία στην οποία όλοι όσοι περιλαμβάνονται σε αυτή θα πρέπει να έχουν ενεργή συμμετοχή.

Η μελέτη The State Of Working From Home , από το Leadership IQ ερεύνησε 3.706 υπαλλήλους που εργάζονται επί του παρόντος από το σπίτι για να ανακαλύψει τι βιώνουν πραγματικά κατά τη διάρκεια της τηλεργασίας:

Το 32% είπε ότι η παραγωγικότητα των συναντήσεων τους είναι καλύτερη  από το σπίτι από ό, τι στο γραφείο.

Το 35% δηλώνει ότι η παραγωγικότητα των συναντήσεων τους ήταν καλύτερη όταν εργαζόταν σε ένα γραφείο.

Το 33% δηλώνει ότι είναι το ίδιο και στις δύο καταστάσεις, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί οργανισμοί χρειάζονται ακόμη κάποια βελτίωση.

Το μυστικό για να υπάρχει επιτυχία στην τηλεδιάσκεψη είναι η συμμετοχή. Όμως δεν μπορεί κανείς αναγκάσει ένα άτομο να το κάνει.

Ακολουθούν τρεις ερωτήσεις που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να ενθαρρύνουν την ουσιαστική συμμετοχή από το κάθε άτομο σε μια τηλεδιάσκεψη

Αν όλα όσα έχουμε δημιουργήσει μέχρι στιγμής καταστραφούν, ποια μέρη τους θα ξαναχτίζατε;

Όταν χρειαστεί να αποκαλύψετε τα βαθύτερα συναισθήματα των συμμετεχόντων για ένα προϊόν, ένα έργο ή ένα σχέδιο, ένας από τους γρηγορότερους τρόπους για να το πετύχετε αυτό, είναι να τους ζητήσετε να σας πουν σε ποια μέρη θα επενδύσουν χρόνο και ενέργεια για να ανοικοδομήσουν.

Αυτή η ερώτηση θα εντοπίσει άμεσα τα τμήματα του έργου για τα οποία ενδιαφέρονται περισσότερο οι άνθρωποι της ομάδας σας.

Εάν ήσασταν δέκα φορές πιο τολμηροί, ποια μεγάλη ιδέα θα συνιστούσατε; Ποιο πρώτο βήμα θα κάνατε για να ξεκινήσετε;

Αυτή η ερώτηση αποκαλύπτει σε ποιο βαθμό τα άτομα της ομάδας μας θέλουν μια πιο τολμηρή λύση. Αλλά δεν αφήνουμε τα μεγάλα οράματά τους χωρίς να τους ζητηθεί μία ρεαλιστική πρόταση για το πώς θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν. Αυτό πετυχαίνει το δεύτερο μέρος της ερώτησης.

Ποια κομμάτια που σας έχουν ανατεθεί επιθυμείτε να αναιρέσετε ή να επαναλάβετε;

Εάν κάναμε μια κλήση τηλεδιάσκεψης και ρωτούσαμε κάθε συμμετέχοντα, “Είσαι εντάξει με αυτό που έχουμε αποφασίσει;” σχεδόν όλοι θα πουν “ναι”. Η μονολεκτική απάντηση, δεν απαιτεί καμία λογοδοσία. Όμως το ζήτημα είναι να διαπιστώσετε αν έχει γίνει σε όλους σαφές το κομμάτι της εργασίας που έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας και στο κατά πόσο συμφωνούν ή διαφωνούν με αυτό.

Και οι τρεις από αυτές τις ερωτήσεις έχουν σχεδιαστεί για να ενθαρρύνουν την ενεργό συμμετοχή, χωρίς αυτή να σημαίνει πάντα ότι όλοι συμφωνούν μαζί σας ή με το έργο ή τις αποφάσεις. Οι διαφωνίες υπήρχαν πάντα, απλά τώρα σας δίνεται η ευκαιρία να τις γνωρίσετε και να τις διαχειριστείτε αναλόγως.

Διαβάστε επίσης:

3 tips για να διαχειρίζεστε καλύτερα το χρόνο κατά τη διάρκεια της τηλεργασίας

Πώς να διορθώσετε τα λάθη επικοινωνίας που προκύπτουν στην τηλεργασία

Ποια είναι τα χειρότερα backrounds που μπορείτε να επιλέξετε σε μία τηλεδιάσκεψη;

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση