ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι 5 μύθοι και στερεότυπα που επικρατούν για την ψυχική υγεία

ψυχική
Photo by Wesley Tingey on Unsplash

Κάθε φορά που μιλάμε για ψυχική υγεία, υπάρχουν πολλά πράγματα που έρχονται στο μυαλό μας, καλά και κακά. Η ψυχική υγεία αναφέρεται στη γνωστική, συμπεριφορά και συναισθηματική ευεξία. Είναι εξίσου σημαντικό με τη σωματική υγεία του ατόμου. Ενώ υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση των ψυχικών ασθενειών, υπάρχουν κάποια στίγματα που σχετίζονται με αυτό.

Υπάρχουν πολλές παρανοήσεις, μύθοι και στερεότυπα που σχετίζονται με την ψυχική υγεία. Ακόμα και σήμερα, τα άτομα που αντιμετωπίζουν μια ψυχική ασθένεια στιγματίζονται, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που απορρίπτονται από τον κοινωνικό τους κύκλο.

Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική και οι ψυχολόγοι επισημαίνουν μερικούς μύθοι και στερεότυπα, που σχετίζονται με ψυχικές ασθένειες.

Οι άνθρωποι μπορούν να βγουν από αυτό αν το θέλουν

Όσο δύσκολο και αν είναι να το πιστέψουμε, οι άνθρωποι δεν μπορούν, ανεξάρτητα από το πόσο προσπαθούν, να βγουν από μια ψυχική ασθένεια. Όλες ανεξάρτητα από το είδος τους, επηρεάζουν τον εγκέφαλο και απαιτούν την κατάλληλη θεραπεία, είτε πρόκειται για φάρμακα είτε για ψυχοθεραπεία ή και τα δύο.

Μόνο οι μοναχικοί άνθρωποι χρειάζονται θεραπεία

Πιστεύεται ότι εάν κάποιος έχει φίλους, δεν χρειάζεται καμία θεραπεία ή συμβουλευτική, καθώς μπορεί να μοιραστεί ό, τι θέλει με τους φίλους του. Όμως, οι άνθρωποι πάντα φοβούνται να κριθούν από τους φίλους τους. Ένας ψυχολόγος δεν θα σας κρίνει ποτέ και θα ξέρει πώς να χειριστεί τα συναισθήματά σας.

Οι ψυχικές ασθένειες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν

Με τη σωστή θεραπεία και φροντίδα, ένα άτομο που πάσχει από ψυχική ασθένεια μπορεί να θεραπευτεί. Όπως συμβαίνει με τις σωματικές ασθένειες ότπως ο διαβήτης ή οι καρδιακές παθήσεις, ορισμένες ψυχικές παραμένουν εφ ‘όρου ζωής, όμως οι περισσότερες από αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν και οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν μια επιτυχημένη και παραγωγική ζωή.

Τα άτομα με ψυχική ασθένεια πρέπει να τεθούν σε ίδρυμα

Αυτό είναι ίσως το πιο κοινό στίγμα που σχετίζεται με ψυχικές ασθένειες. Η κοινωνία θεωρεί αυτούς τους ανθρώπους ως απρόβλεπτους και βίαιους. Στην πραγματικότητα όμως, μερικοί άνθρωποι πάσχουν από ψυχική ασθένεια εξαιτίας ενός βίαιου περιστατικού που τους συνέβη. Κυρίως, τα άτομα με λιγότερο σοβαρές ψυχικές ασθένειες δεν χρειάζεται να νοσηλευτούν ή να διαχωριστούν. Αυτό συμβαίνει μόνο όταν το άτομο είναι ικανό να αυτοτραυματιστεί ή να βλάψει άλλους.

Είναι απλώς μια τακτική που αναζητά την προσοχή

Κανείς δεν μπορεί να προσποιηθεί μια ψυχική ασθένεια, διότι επηρεάζει το μυαλό και χρειάζεται θεραπεία. Επίσης κανείς δεν θα ήθελε σκόπιμα να πάθει κάτι τόσο τραυματικό.

Διαβάστε επίσης:

Επιλόχειος κατάθλιψη: Τα σημάδια που δεν πρέπει να παραβλέψετε

Η μετριοπάθεια δεν οδηγεί πάντα σε επαγγελματική επιτυχία – Πώς να προωθήσετε τον εαυτό σας

Οι 8 τύποι συναισθηματικής νοημοσύνης-Ανακαλύψτε αυτόν που έχετε τη μεγαλύτερη έφεση

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση