ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας δεν θα σβήσουν εύκολα

Η εμφάνιση της πανδημίας, άλλαξε ριζικά τις ζωές όλων μας. Οι επιπτώσεις, δεν αφορούν μόνο την υγειονομική κρίση, αλλά έφεραν μεγάλο πλήγμα στην οικονομία και στην ψυχολογία του κόσμου.

Αυτή τη στιγμή, το εμβόλιο είναι σανίδα σωτηρίας για την επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς, όμως ακόμα έχουμε να διανύσουμε αρκετό δρόμο.

Τα lockdowns που εφαρμόστηκαν σε όλο τον κόσμο αλλά και στη χώρα μας οδήγησαν σε βαθιά ρήγματα στην οικονομία. Αυτή τη στιγμή, το 50% της εστίασης κινδυνεύει με οριστικό λουκέτο, ενώ οι υπόλοιποι τομείς στην οικονομία, πασχίζουν να επιβιώσουν.

Το κλίμα της οικονομικής αστάθειας και της αβεβαιότητας, σε συνδυασμό με τα σκληρά περιοριστικά μέτρα, έπληξαν σοβαρά την ψυχολογία των ανθρώπων. Πλέον είναι δύσκολο να διατηρήσουν μια αισιόδοξη στάση για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν στο μέλλον.

Ο καθηγητής Ψυχιατρικής, διευθυντής της Β’ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βασίλειος-Παντελεήμονας Μποζίκας, μίλησε στην έντυπη έκδοση “Τα Νέα” δηλώνοντας: «Η πανδημία Covid-19 σε συνδυασμό με τα αυστηρά μέτρα περιορισμού, έχει δημιουργήσει έναν μοναδικό συνδυασμό πρωτόγνωρου και απρόβλεπτου βιολογικού, ψυχικού και κοινωνικοοικονομικού στρεσογόνου περιβάλλοντος.

Το περιβάλλον αυτό αποτελεί μια πραγματική απειλή για τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή, προκαλεί δραστικές καθημερινές αλλαγές στον τρόπο ζωής και επιφυλάσσει απρόβλεπτες και δυσχερείς μελλοντικές οικονομικές προοπτικές, ενώ και οι δυνατότητες αντιμετώπισης και διαχείρισής του παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αβέβαιες, με εξαίρεση την ισχυρή επίδραση που έχει η προοπτική των εμβολιασμών».

Η κοινωνική απομάκρυνση, ήταν από την αρχή ένα από τα μεγαλύτερα “αγκάθια” για την ψυχολογία, ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία κ.τ.λ, διότι ενίσχυσε την αίσθηση της μοναξιάς, την ίδια ακριβώς στιγμή που απειλούταν η υγεία και η οικονομική ασφάλεια.

Το στίγμα που άφησε στην ψυχή, είναι δύσκολο να φύγει, καθώς είναι πολύ πιθανό να απασχολήσει και τις επόμενες γενιές.

Η χώρα μας συμμετείχε στην «Παγκόσμια Μελέτη Υγείας και Λειτουργικότητας σε Περιόδους Μεταδοτικών Λοιμώξεων» (Μελέτη COH-FIT), σχετικά με τις συνέπειες της πανδημίας. Τα στοιχεία δεν ήταν τόσο ενθαρρυντικά.

Στην Ελλάδα, το 70% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι νιώθει μοναξιά και θυμό. Τα δύο αυτά αρνητικά συναισθήματα, συνοδεύονται με πολύ στρες, το οποίο εκδηλώνεται σωματικά και ψυχικά, με δύσπνοια, διαταραχή του ύπνου, ζαλάδες, δυσκολία συγκέντρωσης, ανησυχία και απώλεια μνήμης.

Ο κ. Μποζίκας, είπε σχετικά με αυτό: «Αν και τέτοιου είδους έντονα και μακροχρόνια ψυχοπιεστικά γεγονότα που έχουν τα χαρακτηριστικά μιας φυσικής καταστροφής προκαλούν ένα ευρύ και μακράς διάρκειας φάσμα επιπτώσεων στην ψυχική υγεία, οι πόροι που επενδύονται για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών αντιμετώπισης του προβλήματος παραμένουν περιορισμένοι».

Μάλιστα δεν έκρυψε την ανησυχία του για το μέλλον, σχετικά με το πώς θα αντιδράμε απέναντι σε άλλα γεγονότα που προκαλούν ψυχική πίεση: «Οταν η επέλαση του Covid-19 ανασχεθεί αποτελεσματικά, θα παραμείνουμε πιο ευάλωτοι ψυχολογικά σε άλλα ψυχοπιεστικά γεγονότα που θα οδηγούν σε μεγαλύτερης έντασης ψυχολογικές αντιδράσεις και ψυχοπαθολογικές εκδηλώσεις.

Απαιτείται συνεπώς η άμεση ενίσχυση και η επέκταση κοινοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, όπως τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας, οι Μονάδες Εγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση και τα Κέντρα Εξειδικευμένης Παρέμβασης, προκειμένου να παρασχεθούν έγκαιρα σε όσους το έχουν ανάγκη υψηλής ποιότητας εξειδικευμένες παρεμβάσεις».

Η ψυχική υγεία, δεν μπορεί να παραγκωνιστεί, μπροστά στην υγειονομική απειλή. Η κρίση έχει τρεις πτυχές: απειλή της ζωής, της οικονομίας και της ψυχικής υγείας.

Εάν δεν υπάρξει μέριμνα και για τα τρία, τότε θα έχουμε αποτύχει να βρούμε την ισορροπία.

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα -social media και θλίψη έφερε η πανδημία στους Έλληνες

Γιατί κάποιοι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι επικοινωνούνε με πνεύματα- Η νέα έρευνα και η προσέγγιση της νευροψυχολογίας

Έρευνα αποκαλύπτει ότι οι single άντρες ένιωσαν περισσότερο μόνοι κατά το lockdown

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση