ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η σωματική δραστηριότητα προστατεύει τα παιδιά από την κατάθλιψη

Photo by Caleb Woods on Unsplash

Τα παιδιά μπορούν να προστατευτούν από την κατάθλιψη, μέσω της σωματικής δραστηριότητας. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά, που μια μελέτη καταλήγει σε ένα τέτοιο συμπέρασμα.

Στο παρελθόν αλλά και πιο πρόσφατα, υπάρχουν πολλές που τεκμηριώνουν ότι η σωματική άσκηση έχει την ιδιότητα να προστατεύει από την κατάθλιψη τους ενήλικες,.

Σχετικά με το αν συνέβαινε το ίδιο και με τα παιδιά, υπήρχαν κάποια στοιχεία, τα οποία όμως τώρα ενισχύονται πολύ περισσότερο.

Μια νέα μελέτη από τη Νορβηγία συμπληρώνει αυτό το ερευνητικό κενό, δείχνοντας ότι τα παιδιά που παίζουν και ασχολούνται με σπορ, είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν συμπτώματα κατάθλιψης.

Προερχόμενη από ερευνητές στο νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας, η μελέτη είναι η πρώτη που μελετά τη συσχέτιση της σωματικής δραστηριότητας με τα παιδιά. «Το να είσαι δραστήριος, να ιδρώνεις και να κινείσαι, προσφέρει κάτι περισσότερο από απλά οφέλη για τη σωματική υγεία. Προστατεύει επίσης από την κατάθλιψη », δήλωσε ο δρ. Τόνυ Ζαλ, συγγραφέας της μελέτης.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές μελέτησαν 800 παιδιά ηλικίας από έξι έως δέκα ετών, για μια περίοδο τεσσάρων ετών. Στο πλαίσιο της μελέτης, πήραν συνέντευξη από τους γονείς, για να αξιολογήσουν τη συναισθηματική υγεία των παιδιών όλα αυτά τα χρόνια.

Για να μετρήσουν τη σωματική τους δραστηριότητα, ζητήθηκε από τα παιδιά να φορούν επιταχυνσιόμετρα για 24 ώρες την ημέρα, για επτά συνεχόμενες ημέρες και να τα αφαιρούν μόνο όταν κάνουν μπάνιο. Στην τελική μελέτη, συμπεριλήφθηκαν μόνο οι συμμετέχοντες με τουλάχιστον τρεις ημέρες ηχογραφήσεων και 480 λεπτά δραστηριότητας την ημέρα.

Διαπίστωσε τελικά, ότι εκείνα τα παιδιά που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν σημάδια κατάθλιψης όταν επανεκτιμήθηκαν τα στοιχεία μετά από δύο χρόνια.

Ένα σημαντικό πράγμα που οι ερευνητές θέλουν να θυμούνται οι γονείς, είναι ότι τα παιδιά τείνουν να ακολουθούν το παράδειγμα, οπότε η εισαγωγή τους σε ένα ενεργό και υγιές σπίτι, θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην προστασία της ψυχικής υγείας τους στο μέλλον.

Διαβάστε επίσης;

Οι κρυφοί συμβολισμοί των παραμυθιών στην ψυχολογία

Tι είναι ο διαλογισμός Μάντρα και ποια τα οφέλη του

8 τοξικές συνήθειες που μας στερούν την ευτυχία

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση