ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι σωστές και λάθος επιλογές όσων αναζητούν νέα εργασία στην ηλικία άνω των 50

Photo by cottonbro from Pexels

Η αναζήτηση μιας νέας εργασίας δεν αφορά μόνο τις νέες ηλικίες, αλλά και μεγαλύτερες. Η πεποίθηση που επικρατεί, πως όσοι επιθυμούν να ξεκινήσουν μια νέα καριέρα μετά τα πενήντα, είναι “καταδικασμένοι”, σαφώς και δεν ισχύει και αυτό γιατί, σύμφωνα με τους ειδικούς στον τομέα της εργασίας, η ηλικία δεν είναι πάντα μειονέκτημα.

Ωστόσο, όπως σε κάθε ηλικιακή ομάδα έτσι και στην συγκεκριμένη, υπάρχουν ορισμένα υπέρ και κατά. Για παράδειγμα, ένα άτομο στην ηλικία των είκοσι, όταν θα συντάξει το βιογραφικό του, δε θα δώσει έμφαση στην εμπειρία σε αντίθεση με κάποιο πολύ μεγαλύτερο του.

Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές για όσους έχουν περάσει τα πενήντα και επιθυμούν μια νέα αρχή στον επαγγελματικό τομέα, που θα αυξήσουν τις πιθανότητες για επαγγελματική αποκατάσταση:

Κάντε πιο συγκεκριμένο το βιογραφικό σας

Σε όλη την έως τώρα επαγγελματική σας πορεία, μπορεί να έχετε κάνει πολλές διαφορετικές δουλειές ή να έχετε αναλάβει αρκετές αρμοδιότητες. Καλό είναι να προσαρμόσετε το βιογραφικό σας ώστε να τονίσετε τα σημεία που αποδεικνύουν ότι είστε κατάλληλοι για τη συγκεκριμένη θέση που διεκδικείτε.

Χρησιμοποιήστε την ηλικία σας προς όφελός σας

Η ηλικία μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο κατά την υποβολή αιτήσεων για εργασία, επειδή συνεπάγεται εμπειρία. Με την ηλικία έρχεται η αξιοπιστία, η σοφία, το σθένος, μια ισχυρή ηθική εργασίας, αφοσίωση, ταχύτητα, πλούτος γνώσεων, ανθεκτικότητα, καθώς και δεξιότητες οργάνωσης και επικοινωνίας.

Αξιοποιήστε τις επαφές σας

Είναι λογικό ότι σε τόσα χρόνια θα έχετε τη δική σας ατζέντα με επαφές, οι οποίες μπορούν να σας φανούν χρήσιμες. Αξιοποιήστε τες όσο καλύτερα μπορείτε.

Μην είστε υπερόπτες 

Είναι πολύ πιθανό το άτομο που στο οποίο θα σώσετε συνέντευξη για τη δουλειά, να είναι είναι αρκετά νεότερο σας. Δε χρειάζεται να είστε υπεροπτικοί απέναντί του, εξαιτίας της προηγούμενης σας εμπειρίας. Αντιθέτως μπορείτε να κρατήσετε μια θετική στάση και να του εξηγήσετε ότι είστε διατεθειμένοι να μάθετε νέα πράγματα και να εξελιχθείτε με διαφορετικά δεδομένα από αυτά που είχατε μάθει έως τώρα.

Η ερώτηση για τα χρήματα

Τα χρήματα σαφώς και είναι ένα σημαντικό κίνητρο για την αναζήτηση μιας νέας εργασίας. Όμως σκεφτείτε τι είναι σημαντικό και τι πραγματικά εκτιμάτε, και πώς ταιριάζει οποιαδήποτε κίνηση για αλλαγή σταδιοδρομίας ή προσαρμογή σε αυτό.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί η θετικότητα δεν οδηγεί πάντα μια επιχείρηση στην επιτυχία

Διαλογισμός «σάρωσης» σώματος: Τι είναι και γιατί τον συνιστούν οι ειδικοί

Πώς να αναπτύξετε ένα υγιές περιβάλλον εργασίας σε μια επιχείρηση

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση