ΥΓΕΙΑ

Ο σύντομος ύπνος μέσα στη μέρα προσφέρει πολλά στη σωματική και ψυχική υγεία

Photo by Alexandra Gorn on Unsplash

Ολοένα και περισσότερες έρευνες, δείχνουν ότι ένας σύντομος ύπνος κατά τη διάρκεια της μέρας είναι ένας εύκολος και απολαυστικός τρόπος για να χαλαρώσετε και να δώσετε στον οργανισμό την κατάλληλη ώθηση,  ώστε να μπορεί να επανέρχεται στη φυσιολογική του λειτουργία,  ειδικά σε μέρες υψηλής έντασης και δραστηριότητας.

Αντίθετα, η έλλειψη ύπνου, έχει μόνο αρνητικές επιπτώσεις για την ψυχική και σωματική υγεία και είναι ακόμα πιο ανησυχητικό το γεγονός ότι γι΄αυτή την κατάσταση ευθύνονται οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας, στην οποία  πολλοί από εμάς είναι δέσμιοι.

Όμως η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας όπως αλλαγές στη διάθεση, απώλεια μνήμης, ορμονικές διαταραχές και οδηγεί σε χρόνια συστηματική φλεγμονή.

Αυτό μπορεί να είναι ο λόγος πίσω από την κατάθλιψη και το άγχος, τον διαβήτη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, την αρθρίτιδα, την αύξηση βάρους, τον γενικό πόνο του σώματος, τα γαστρεντερικά προβλήματα, την ορμονική ανισορροπία και τις λοιμώξεις.

Ο σύντομος ύπνος, έχει βρεθεί ότι είναι πιο αποτελεσματικός ακόμα και από την καφεΐνη, όσον αφορά τη βελτίωση της αντίληψης και της συνοχής της μνήμης. Οι ειδικοί εξηγούν ότι ακόμα και αν δεν υπάρχει χρόνος για έναν ύπνο διάρκειας 90 λεπτών, μπορεί να είναι αρκετός ένας με διάρκεια 20 με 30 λεπτά.

Photo by Kinga Cichewicz on Unsplash

 Δείτε τι μπορείτε να πετύχετε με ένα σύντομο ύπνο αναλόγως τη διάρκεια του:

20 λεπτά: Βελτιώνει την ψυχική εγρήγορση, τη μνήμη και τις δεξιότητες κινητικής μάθησης

20 έως 30 λεπτά: Ενισχύει τη μνήμη και τη δημιουργικότητα

Ύπνος 30 έως 60 λεπτών: Βελτιώνει τις δεξιότητες και τη μνήμη σας στη λήψη αποφάσεων

Ύπνος 60 έως 90 λεπτών: Αυτός είναι ο πιο ωφέλιμος ύπνος, καθώς εξασφαλίζει ύπνο REM, αναζωογονεί τον εγκέφαλο και βελτιώνει τις δεξιότητές σας επίλυσης προβλημάτων.

Επιλέξτε ένα σκοτεινό και ήσυχο δωμάτιο, με άνετη θερμοκρασία. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το να περνάτε χρόνο ξαπλώνοντας στο κρεβάτι μπορεί να είναι ωφέλιμο, αλλά είναι καλύτερο όταν κοιμάστε.

Ο συγχρονισμός είναι πολύ σημαντικός, οπότε ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε αδράνεια πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να καταλήξετε να αισθάνεστε μουδιασμένοι και ακόμη πιο κουρασμένοι από πριν.

Επίσης, στοχεύστε στον ύπνο νωρίς το απόγευμα, καθώς ο ύπνος μετά τις τρεις το απόγευμα μπορεί να επηρεάσει τον νυχτερινό σας ύπνο. Ακριβώς όπως το πρωί, θα χρειαστείτε λίγα λεπτά για να είστε σε εγρήγορση, οπότε αφήστε τον εαυτό σας λίγο χρόνο να ξυπνήσει σωστά

Διαβάστε επίσης:

Πώς να ελέγξετε τα όνειρα που σχετίζονται με το άγχος

6 σημάδια που δείχνουν ότι είστε πιο εξυπνοι απ’ όσο πιστεύετε

Τελικά το φαγητό πριν τον ύπνο όντως μπορεί να προκαλέσει αύξηση του βάρους

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση