ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Με ποιες τεχνικές θα καταλάβετε αν σας λένε ψέματα σε μία συνέντευξη;

Photo by Moose Photos from Pexels

Η διαδικασία μίας συνέντευξης, σίγουρα προκαλεί άγχος στον υποψήφιο υπάλληλο. Ταυτόχρονα όμως γεννά ερωτηματικά και στον διευθυντή ή τον αρμόδιο που έχει αναλάβει την διεκπεραίωση της. Αν και συνηθίζεται τα άτομα αυτά, να διαθέτουν μεγάλη εμπειρία, υπάρχουν φορές που διστάζουν να καταλήξουν σε μία οριστική απόφαση. Ο λόγος είναι η αμφιβολία, για το αν το ένστικτό τους, τους καθοδήγησε σωστά. Μερικοί υποψήφιοι εργαζόμενοι, δεν είναι πάντα ειλικρινείς απέναντι στους πιθανούς εργοδότες τους, ενώ κάποιοι αποδεικνύεται ότι μπορούν να είναι πολύ καλοί ψεύτες.

Ο Michael Reddington, πιστοποιημένος ιατροδικαστής και πρόεδρος της InQuasive, μιας εταιρείας που εκπαιδεύει ηγέτες σε μεθόδους αναζήτησης αλήθειας και δίνει εργαλεία για επιχειρηματικές αλληλεπιδράσεις, έδωσε μέσω του Fast Company, τρία tips, που μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε αν το άτομο που έχετε απέναντι σας ψεύδεται ή όχι.

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Πώς να χαράξετε τη βασική γραμμή σας

Όταν κάποιος είναι άνετος στην επικοινωνία, μπορείτε να μάθετε τον φυσικό τόνο της φωνής του ή την ταχύτητά του. Καθώς κάνετε ερωτήσεις, μπορείτε να παρακολουθείτε απαντήσεις που αποκλίνουν από αυτόν τον κανόνα.

Αν και αυτές οι αλλαγές στο μοτίβο ομιλίας δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι κάποιος ψεύδεται, μπορούν να σας δώσουν μια ένδειξη ότι θα πρέπει να μείνετε περισσότερο στην ερώτηση. Ο Reddington λέει: «Εάν το άτομο μιλάει συνήθως γρήγορα και στην πορεία επιβραδύνει τον λόγο του και γίνεται πιο μεθοδικό με μία απάντηση, επιλέγοντας προσεκτικά τις λέξεις του, είναι μία καλή ευκαιρία, να περάσετε στην επόμενη ερώτηση. Αυτή είναι μια περιοχή όπου θέλετε να “σκάψετε’ βαθύτερα”.

Πώς να θέσετε μία ερώτηση

Ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνετε μια ερώτηση, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποσότητα πληροφοριών που θα μοιραστεί ένας υποψήφιος.

«Ένα από τα συνηθισμένα λάθη που κάνουν όσοι παίρνουν συνέντευξη από έναν υποψήφιο υπάλληλο, είναι να θέτουν σύνθετες ερωτήσεις, όπως« Παρακαλώ πείτε μου μια στιγμή που το κάνατε αυτό και τι μάθατε από αυτό»; εξηγεί ο Reddington.

Η καλύτερη τακτική για να θέσετε μία ερώτηση που εκμαιεύει πληροφορίες, είναι με το να αφήνετε το περιθώριο στον υποψήφιο να απαντήσει πλήρως, πριν θέσετε την επόμενη. Για παράδειγμα, “Περιγράψτε μου την πιο σημαντική πρόκληση που είχατε να αντιμετωπίσετε με τον πιο πρόσφατο προϊστάμενο σας”. Μόλις ένας υποψήφιος δώσει την απάντησή του, μπορείτε να παρακολουθήσετε, “Τι μάθατε για την εμπειρία που θα αναλάβετε στον επόμενο ρόλο σας;”

Επιλέξτε τη σωστή σειρά

Οι ερωτήσεις είναι αοπαραίτητες αλλά το ίδιο σημαντικό είναι να τις βάλετε στη σωστή σειρά. Οι ερωτηθέντες θα πρέπει επίσης να είναι σκόπιμοι όταν κάνουν μια ερώτηση. Η δομή θα πρέπει να σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να οδηγεί στις πιο σημαντικές πληροφορίες που απαιτούνται για τη λήψη μίας απόφασης.

Εάν θέλετε να προσλάβετε κάποιον για την ανθεκτικότητα του ή ένα χαρακτηριστικό προσαρμοστικότητας που τον διακρίνει, θα πρέπει να οργανώσετε τις ερωτήσεις με τέτοιο τρόπο, ώστε να καταλήγετε σε ένα συμπέρασμα, βάσει αυτό το κριτήριο.

 

Σύμφωνα με τον Reddington, όταν θέτετε τις σωστές ερωτήσεις, μπορείτε να βρείτε τις ενδείξεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να οδηγηθείτε γρηγορότερα στην αλήθεια.

 

Διαβάστε επίσης:

Τα δύο χερότερα πράγματα που μπορείτε πείτε σε μία συνέντευξη

Πώς να απαντήσετε σε 5 από τις πιο δύσκολες ερωτήσεις συνέντευξης

Ποια test περνάτε μέσα από μία συνέντευξη χωρίς να το καταλάβετε

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση