ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς να απαντήσετε σε 5 από τις πιο δύσκολες ερωτήσεις συνέντευξης

Photo by Nassim Handstied on Unsplash

Μπορεί να έχετε προετοιμάσει καλά το βιογραφικό σας, τα λόγια σας, ακομα και τα ρούχα για τη συνέντευξη που πλησιάζει, όμως υπάρχει ένας παράγοντας που θέτει σε κίνδυνο την απόδοση σας. Πρόκειται για το άγχος, που όλοι αισθάνονται όταν παιρνούν από αυτή τη διαδικασία, ειδικά όταν πρόκειται για μία θέση που στοχεύουν εδώ και καιρό.

Όταν ένα άτομο βρίσκεται σε κατάσταση άγχους, είναι εύκολο να χάσει την ψυχραιμία του και τα λόγια του. Ακόμα και αν έχετε υπολογίσει και την παραμικρή λεπτομέρεια, μπορεί να σας θέσουν κάποιες ερωτήσεις που να σας βρουν απροετοίμαστους.  Δείτε τι μπορείτε να απαντήσετε σε 5 ερωτήματα, που θα σας βγάλουν από την αμηχανία και θα σας δείξουν αντάξιους της υποψήφιας θέσης.

1. Ποια είναι η μεγαλύτερη αδυναμία σας;

Ερωτήσεις όπως αυτές, τίθενται έτσι ώστε οι ερωτώμενοι να παραδεχτούν μια αδυναμία που δικαιολογεί την παρουσία τους. Μπορείτε να απαντήσετε όπως: “Έχω την τάση να συμφωνώ συχνά και να δεσμεύομαι υπερβολικά.” Στη συνέχεια, ακολουθήστε αναφέροντας ένα παράδειγμα του πώς εργάζεστε για την ιεράρχηση και τον καθορισμό προσωπικών ορίων. Αποφύγετε να αναφερθείτε σε μια αδυναμία που θα οδηγούσε έναν εργοδότη να πιστεύει ότι δεν είστε το καλύτερο άτομο για τη δουλειά. Φροντίστε να επικεντρώνεστε πάντα στα δυνατά σας σημεία.

2. Ποιος μισθός πιστεύετε ότι σας αξίζει;

Η ερώτηση αυτή είναι μία μεγάλη παγίδα. Όσοι απαντούν με αριθμό, είναι πολύ πιθανό να αποτύχουν. Το πιο καλό που έχετε να κάνετε, είναι να περιμένετε να δώσει ο εργοδότης ένα εύρος και όταν σας ζητήσει έναν αριθμό τότς επιλέξτε έναν μισθό που είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο που παρέχουν. Επίσης σε αυτές τις περιπτώσεις, οφείλετε να σκέφτεστε ρεαλιστικά και να κάνετε μία έρευνα σχετικά με τους μισθούς που προσφέρονται σε αντίστοιχες θέσεις.

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

3. Γιατί να σε προσλάβω;

Στην περίπτωση αυτή θα αναφερθείτε σε κάτι μέσα στο βιογραφικό σας. Αναζητήστε τα δυνατά σας σημεία και τις ιδιότητες που τονίζουν τις ικανότητες σας.  Απαντήστε όπως: “Εργάζομαι σκληρά” ή “Έχω κάνει τα εξής πράγματα.”

4. Τι δεν σας άρεσε στην τελευταία σας δουλειά;

Ο εργοδότης που θέτει αυτήν την ερώτηση θα μπορούσε να σας ζητήσει να απαντήσετε με κάτι που θα υποδηλώνει μια αδυναμία σας. Μία καλή απάντηση θα ήταν εξής: “Δεν ένιωσα ότι οι ευθύνες μου ήταν αρκετά προκλητικές.”

5. Πού βλέπετε τον εαυτό σας σε τρία έως πέντε χρόνια από τώρα;

Η χειρότερη απάντηση που μπορείτε να δώσετε είναι “Δεν έχω ιδέα”, παρόλο που αυτό μπορεί να είναι η αλήθεια. Ο λόγος είναι σαν να λέτε “Δεν έχω ιδέα τι κάνω με τη ζωή μου και δεν έχω ιδέα για πόσο καιρό θα παραμείνω σε αυτήν τη δουλειά”. Δοκιμάστε μια απάντηση όπως: “Έχω κάνει πολύ αυτοαξιολόγηση και αυτό που έμαθα για τον εαυτό μου, είναι ότι θέλω να δεσμευτώ για αυτήν την καριέρα”.

 

Διαβάστε επίσης:

4 Τρόποι να παραμένετε θετικοί σε ένα αρνητικό περιβάλλον εργασίας

Tα βασικά χαρακτηριστικά της εργασιακής ηθικής

Η εργασία στα 40 δίνει ευκαιρίες για περαιτέρω εξέλιξη της καριέρας

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση