ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ποια test περνάτε μέσα από μία συνέντευξη χωρίς να το καταλάβετε

Photo by CoWomen on Unsplash

Η αναζήτηση του κατάλληλου υποψηφίου για μία θέση εργασίας, δεν μένει μόνο στην εξέταση του βιογραφικού και σε μία τυπική συνέντευξη μαζί του. Ο υψηλός ανταγωνισμός και οι υψηλές απαιτήσεις μιας θέσης, προϋποθέτουν ένα ικανό άτομο που θα είναι εξαρχής έτοιμο να ανταποκριθεί στις προκλήσεις.

Οι εργοδότες χρησιμοποιούν πλέον ορισμένα «κόλπα», τα οποία δεν γίνονται αντιληπτά από τους συνεντευξιαζόμενους. Αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός, να αξιολογηθούν βάσει του πώς αντιδρούν σε ορισμένες καταστάσεις.

Ακόμα και το αν θα δεχτείτε την πρόταση να σας προσφέρουν έναν καφέ ή ένα τσάι, θα μπορούσε να επηρεάζει τη μοίρα σας στην υποψήφια θέση.

Δείτε παρακάτω τα «κόλπα» που χρησιμοποιούν για να μάθουν περισσότερα πράγματα για εσάς, ώστε αν ποτέ βρεθείτε σε αυτή τη θέση να είστε πιο υποψιασμένοι για τις «αθώες» συμπεριφορές τους.

1. Υπάρχει λόγος που σας προσφέρεται ένας καφές ή τσάι

Πρόσφατα το τεστ “φλιτζάνι καφέ” έγινε δημοφιλές μεταξύ των εργοδοτών. Ο υποψήφιος οδηγείται πρώτα στην κουζίνα και εκεί του προσφέρεται ένας καφές ή τσάι. Μετά τη συνέντευξη, ο εργοδότης παρακολουθεί προσεκτικά τις κινήσεις του.
Κάποιοι ρωτούν πού μπορούν να αφήσουν την κούπα, άλλοι απλά δεν ασχολούνται και αποχωρούν κανονικά και αρκετοί επιστρέφουν στην κουζίνα και την πλένουν.
Η καλύτερη επιλογή, είναι η τελευταία.

2. Το αφεντικό σας αφήνει σκόπιμα να περιμένετε

Το τέχνασμα με τον καφέ, μοιάζει πιο απλό σε σχέση με αυτό της ώρας. Αν σας έχει συμβεί να περιμένετε δέκα λεπτά και μετά σας ενημέρωσαν ότι θα χρειαστεί να περιμένετε πολύ περισσότερο, τότε έχετε ήδη περάσει από αυτή τη δοκιμασία.

Ο λόγος που έγινε, είναι γιατί ήθελαν από την εταιρεία να δοκιμάσουν την υπομονή σας και την αντίδραση που έχετε σε μία αγχώδη κατάσταση και το κατά πόσο παίρνετε θέση σε αυτό.
Το καλύτερο που είχατε να κάνετε, είναι να δείξετε υπομονή και να μην χάσετε την ψυχραιμία σας. Αν όντως αντιδράστε έτσι, τότε μάλλον τα πήγατε άψογα σε αυτό το σημείο.

Photo by Smartworks Coworking on Unsplash

3. Ο εργοδότης ξαφνικά υψώνει τον τόνο της φωνής του

Η αύξηση της φωνής τους και ακόμη και η χρήση προσβλητικών λέξεων, είναι ένας άλλος τρόπος για να διαμορφώσουν μία επιπλέον αγχωτική κατάσταση για να δουν πως μπορεί να αντιδράσετε. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να παραμείνετε ήρεμοι και να απαντήσετε σε αυτές τις ερωτήσεις όσο πιο ατάραχα γίνεται.

4. Ο εργοδότης ξαφνικά αρχίζει να συμπεριφέρεται με παράξενο τρόπο

Ένα άλλο κόλπο είναι όταν ο εργοδότης αρχίζει να συμπεριφέρεται παράξενα. Για παράδειγμα μπορεί να αρχίσει να σας αγνοεί κοιτάζοντας την οθόνη του υπολογιστή του, είτε μιλώντας στο τηλέφωνο του. Ο λόγος που το κάνει είναι για να δει με ποιον τρόπο θα καταφέρετε να του κεντρίσετε ξανά το ενδιαφέρον. Μία έξυπνη επιλογή, είναι να του ζητήσετε να προγραμματίσετε εκ νέου τη συνέντευξη μια άλλη μέρα.

5. Ο υποψήφιος εισάγεται σε ολόκληρη την ομάδα

Είναι πιθανό ο εργοδότης να σας προσφέρει την ευκαιρία να γνωρίσετε τους υπόλοιπους συναδέλφους σας μετά τη συνέντευξη. Αυτή δεν είναι μία απλή ευγενική χειρονομία, αλλά ένας τρόπος να ανακαλύψει τη γνώμη που σχηματίζουν οι υπόλοιποι για εσάς.

6. Ο εργοδότης ρίχνει το στυλό στο πάτωμα

Ένα άλλο τεστ που μπορεί να βοηθήσει τον εργοδότη να εντοπίσει ανταποκρινόμενους και καλοπροαίρετους υποψηφίους είναι να ρίξει ένα στυλό και να παρακολουθήσει την αντίδραση του αιτούντος. Εάν ο υποψήφιος σκύψει ενστικτωδώς και σηκώσει το στυλό, σίγουρα θα μετρήσει υπέρ του.

 

Διαβάστε επίσης:

Τα 3 λάθη σε μία συνέντευξη που πιθανότατα θα σας στερήσουν τη θέση

8 εκφράσεις που δεν πρέπει ποτέ να πείτε σε μία συνέντευξη

Tα βασικά χαρακτηριστικά της εργασιακής ηθικής

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση