ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

O κανόνας των 3 ερωτήσεων που θα σας κάνει πιο αγαπητούς στους άλλους

διαφωνία
Photo by Toa Heftiba on Unsplash

Σύμφωνα με μια  μελέτη του Χάρβαρντ του 2017  που  δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Personality and Social Psychology,  η ερώτηση και, στη συνέχεια, η υποβολή τουλάχιστον δύο ερωτήσεων που δείχνουν ενδιαφέρον, μπορεί να μας κάνει πιο αγαπητούς στους άλλους.

Ο λόγος που ξεκινάμε μια συνομιλία με άλλα πρόσωπα, είναι για να μάθουμε τι ξέρουν: Τις πληροφορίες, τις ιστορίες, τις προτιμήσεις τους, τις ιδέες, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, καθώς και να μοιραστούμε ό, τι γνωρίζουμε, ενώ διαχειριζόμαστε τις αντιλήψεις των άλλων για εμάς.

Όταν θέτουμε περισσότερες ερωτήσεις, αναπτύσσουμε μια διαπροσωπική δομή που περιλαμβάνει την ακρόαση, την κατανόηση και τη φροντίδα.

Μια μελέτη της UC Santa Barbara το 2012, έδειξε ότι περίπου το 40% της καθημερινής μας ομιλίας ξοδεύεται λέγοντας σε άλλους ανθρώπους για τις υποκειμενικές μας εμπειρίες.

Η ίδια μελέτη δείχνει επίσης  ότι το να μιλάμε για τον εαυτό μας, είτε αυτοπροσώπως είτε σε κοινωνικά μέσα, αυξάνει τη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου, που σχετίζονται με την αίσθηση της ανταμοιβής και της ικανοποίησης, που αποκτώνται από τα τρόφιμα, τα χρήματα και το σεξ.

Αυτό σημαίνει ότι, όταν βοηθάτε ενεργά άλλους ανθρώπους να μιλούν για τον εαυτό τους, θα σας βλέπουν ως έναν σπουδαίο συνομιλητή, που πάνω απ’ όλα ενδιαφέρεστε για τον άλλον σε ανθρώπινο επίπεδο.

Σύμφωνα με  τη μελέτη του Χάρβαρντ :

Συγκεκριμένα, η υποβολή ερωτήσεων που γίνονται για να δώσουν στο συνομιλητή την ευκαιρία να μιλήσει για εκείνον, είναι αυτές που αποδεικνύουν ότι ενδιαφέρεστε πραγματικά να τον ακούσετε και ότι δεν γίνονται για τυπικούς λόγους.

Αυτό σημαίνει, ότι πρέπει να κάνετε μια πρώτη ερώτηση που να αξίζει μια απάντηση ή να είστε έτοιμοι να κάνετε μια άλλη ερώτηση μετά από μια τυπική όπως το «τι κάνεις, όλα καλά;».

Όταν παραλείπουμε να θέτουμε ερωτήσεις, τότε αυτό ίσως να συμβαίνει επειδή είμαστε πιο εγωκεντρικοί.

Από την άλλη πλευρά, μερικοί άνθρωποι μπορεί να σκέφτονται να κάνουν ερωτήσεις … αλλά μπορεί να είναι πολύ πιο εύκολο για εκείνους να μιλήσουν για τον εαυτό τους.

Πώς να κάνετε τρεις ερωτήσεις

Ας πούμε ότι συναντάτε έναν συνάδελφο ή γνωρίζετε ένα νέο άτομο. Μόλις μάθετε λίγα πράγματα για εκείνον, θέστε ερωτήσεις πάνω στα στοιχεία που σας έδωσε. Για παράδειγμα, αν του αρέσει η δουλειά, πώς τα καταφέρνει, ή αν έχει κάποια συμβουλή να δώσει.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί η θετικότητα δεν οδηγεί πάντα μια επιχείρηση στην επιτυχία

Ποιος τύπος ψυχοθεραπείας μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με κατάθλιψη να είναι πιο αποδοτικά στη δουλειά τους

Πώς να αναπτύξετε ένα υγιές περιβάλλον εργασίας σε μια επιχείρηση

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση