ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ο λόγος που δεν πρέπει ποτέ να χάνουμε το γέλιο μας

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

 

Μία έρευνα του «royal society publishing.org» έχει δείξει ότι όταν γελάμε, το σώμα μας απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες θεωρούνται ότι είναι οι ορμόνες της καλής διάθεσης.

Μαζί με αυτές απελευθερώνονται επίσης ντοπαμίνη και σεροτονίνη, στους νευροδιαβιβαστές που είναι ισορροπούν τη διάθεσή μας. Όλες αυτές οι ουσίες καταπολεμούν πολλές ψυχικές ασθένειες όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Επομένως, όσο πιο έντονο είναι το γέλιο, τόσο περισσότερο μας βοηθά να διατηρήσουμε μια θετική εικόνα για τη ζωή. Καθώς το γέλιο βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τα πράγματα κάνοντάς μας πιο αισιόδοξους, μας βοηθά επίσης να διατηρήσουμε την αίσθηση του χιούμορ μας ανεξάρτητα από την κατάσταση την οποία ζούμε. Αυτό δημιουργεί θετικές σκέψεις και μία άλλη συναισθηματική διάσταση, που μπορούν επίσης να ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή μας.

Το γέλιο μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες

Το χιούμορ και το γέλιο είναι ισχυρά συναισθηματικά φάρμακα, που μπορούν να μειώσουν το άγχος, να διώξουν τον θυμό και να ενώσουν τους ανθρώπους σε δύσκολους καιρούς.

Η έρευνα έχει δείξει ότι το γέλιο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της θλίψης και του πένθους μιας απώλειας. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό OMEGA, «τα χαμηλότερα αποτελέσματα θλίψης και κατάθλιψης βρέθηκαν μεταξύ εκείνων που βιώνουν σχετικά υψηλό βαθμό γέλιου χιούμορ και ευτυχίας».

Σε μια άλλη μελέτη , οι ασθενείς σε τελικό στάδιο ασθένειας, περιέγραψαν το χιούμορ ως σημαντικό παράγοντα για την κοινωνική τους σύνδεση, με το 64% από αυτούς να αναφέρει ότι τους βοήθησε να αλλάξουν τις αντιλήψεις τους για καταστάσεις που διαφορετικά θα ήταν συντριπτικές.

Ένα επιπλέον 85% χαρακτήρισε το χιούμορ ως ενδυνάμωση της ελπίδας, η οποία ήταν υψίστης σημασίας για εκείνους, καθώς τους βοηθούσε να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές δυσκολίες.

Το γέλιο μας βοηθά να θεραπεύσουμε τις πληγές μας

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, οι άνθρωποι στρέφονται στο χιούμορ για θεραπεία και αντιμετώπιση, διάφορων ψυχικών καταστάσεων. Ιατρικά περιοδικά έχουν αναγνωρίσει ότι η θεραπεία γέλιου, είναι ένας τύπος θεραπείας που χρησιμοποιεί το χιούμορ για να ανακουφίσει τον πόνο και το άγχος και να βελτιώσει την αίσθηση ευεξίας ενός ατόμου.  Έχει τέτοια δύναμη, που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με χρόνιες ασθένειες.

Πολλά νοσοκομεία προσφέρουν τώρα προγράμματα θεραπείας με γέλιο ως συμπληρωματική θεραπεία της ασθένειας. Μελέτες από όλο τον κόσμο έδειξαν ότι μια ατμόσφαιρα γεμάτη χιούμορ, οδηγεί σε καλύτερη θεραπεία των ασθενών, λιγότερο χρόνο αναισθησίας και μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο. Ίσως, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του γέλιου, είναι ότι είναι δωρεάν και δεν έχει καθόλου αρνητικές παρενέργειες.

Διαβάστε επίσης:

«Yλισμός ευτυχίας» ή «υλισμός επιτυχίας»; Τι σημαίνει πλούτος για εσάς

3 απλές συνήθειες μπορούν να σας κάνουν λίγο πιο ευτυχισμένους

Tελικά τα χρήματα φέρνουν την ευτυχία;

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση