ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

«Yλισμός ευτυχίας» ή «υλισμός επιτυχίας»; Τι σημαίνει πλούτος για εσάς

Photo by Brooke Cagle on Unsplash

Ο Bradley T. Klontz, είναι αναπληρωτής καθηγητής, οικονομικών και ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Creighton στις ΗΠΑ. Σε μία πρόσφατη συνέντευξη του στη New York Times, είπε για όσους καταφέρνουν να κερδίζουν χρήματα και να δουλεύουν εν μέσω κορονοϊού, ότι «είναι εντάξει να  συνεχίζετε να βγάζετε χρήματα όταν οι άλλοι δεν μπορούν».

Ο καθηγητής προέτρεψε τους αναγνώστες να κάνουν στον εαυτό τους την ερώτηση: «Νιώθεις καλά όταν έχεις λεφτά τη στιγμή που άλλοι δεν έχουν;», για να τονίσει πως το ενδεχόμενο μίας καταφατικής απάντησης, είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Ο λόγος, δεν έχει να κάνει με τη συναισθηματική νοημοσύνη αλλά τη λογική. Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση δεν αφορά τη σύγκριση των οικονομικών σας με κάποιον άλλον. Σημαίνει  ότι τα χρήματα αντιμετωπίζονται ως εργαλείο και όχι ως μέτρο σύγκρισης.

Το να δίνει κανείς μία καταφατική απάντηση είναι ζωτικής σημασίας. Σε περίπτωση μάλιστα που κάποιος αισθάνεται άσχημα γι’ αυτό, ο καθηγητής προειδοποιεί, ότι η αρνητική αυτή στάση μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε αποσυνδεδεμένοι και λιγότερο ενεργοί στην κοινότητά σας. Θυμηθείτε ότι «είμαστε εδώ για να κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος» και τα χρήματα μπορούν να σας βοηθήσουν να το κάνετε αυτό.

Οι συγκρίσεις ή η αίσθηση ενοχής δεν είναι χρήσιμη, αντιθέτως είναι ξεκάθαρα χάσιμο χρόνου, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε παρορμητικές αποφάσεις ή να αποσπάσει την προσοχή από τους μακροπρόθεσμους οικονομικούς σας στόχους.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να διατηρείτε έναν προϋπολογισμό ανεξάρτητα από την καθαρή αξία σας και να κατανοήσετε πώς κερδίσατε τα χρήματά σας και τι θέλετε να κάνετε με αυτά, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε καλές, παραγωγικές αποφάσεις.

Photo by Markus Spiske from Pexels

Δείτε πώς να διατηρήσετε έναν προϋπολογισμό

Κατανοήστε τι σημαίνει χρήματα για εσάς – και έχετε ένα σχέδιο

Μια μελέτη του 2019 από την «Εφαρμοσμένη Έρευνα στην Ποιότητα της Ζωής», ανέλυσε τις απόψεις των ανθρώπων για τον πλούτο και τον υλισμό, χωρίζοντάς τις σε δύο κατηγορίες: «υλισμός ευτυχίας» ή την πεποίθηση ότι ο πλούτος δείχνει μια ευτυχισμένη ζωή και «υλισμός επιτυχίας», την ιδέα ότι ο πλούτος σημαίνει επιτυχία.

Η πρώτη, μπορεί να είναι προβληματική, κατέληξε η έρευνα, αφού χρειάζεται «χρόνο, ενέργεια και χρήματα μακριά από άλλους τομείς ζωής που συμβάλλουν σημαντικά», όπως η οικογένεια και η υγεία. Η πεποίθηση ότι ο πλούτος είναι δείκτης επιτυχίας, ωστόσο, μπορεί να ενισχύσει την επιθυμία κάποιου να εργαστεί προς ένα καλύτερο επίπεδο ζωής.

Αυτό σημαίνει πως αν δείτε τα οικονομικά ως μέρος της ευημερίας σας, θα μπορούσε να σας παρακινήσει να επικεντρωθείτε σε μεγαλύτερους και πιο μακροπρόθεσμους στόχους, όπως μία επένδυση.

Γιατί είναι έξυπνο να δίνεις χρήματα

Όσο προσφέρετε, ανεβαίνει και η αυτοεκτίμηση σας: «Η προσφορά στη φιλανθρωπία, μας κάνει πιο ευτυχισμένους, ειδικά όταν επιλέγουμε ελεύθερα να δώσουμε », αναφέρει μια έκθεση του 2017 από το Κολέγιο Επιστημών του Πανεπιστημίου της Utah. «Είτε έχουμε λίγα ή πολλά χρήματα, ο τρόπος που επιλέγουμε να τα ξοδέψουμε, έχει μεγαλύτερη σημασία για την ευτυχία μας».

Ακόμη και όταν η πανδημία οδήγησε σε χιλιάδες λουκέτα επιχειρήσεων και αναγκαστικές απολύσεις προσωπικού, το 56% των νοικοκυριών των ΗΠΑ συμμετείχαν σε φιλανθρωπικές δωρεές για να βοηθήσουν τους γείτονές τους, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Φιλανθρωπίας Γυναικών του Πανεπιστημίου της Indiana. Το ένα τρίτο έδωσε χρήματα απευθείας σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς, άτομα ή επιχειρήσεις, ενώ ένα άλλο 48% συμμετείχε στις φιλανθρωπικές δωρεές έμμεσα.

Μην φοβάστε να μιλήσετε για χρήματα

Ανεξάρτητα από το πόσα έχετε στον τραπεζικό σας λογαριασμό, η συνομιλία για χρήματα μπορεί να βοηθήσει και τους ανθρώπους γύρω σας. Οι ειδικοί συμφωνούν : Η ανοιχτή συζήτηση για τα οικονομικά, μπορεί να διαλύσει τα ταμπού που τα περιβάλλουν.

Η ανταλλαγή ιδεών θα σας επιτρέψουν να μετρήσετε καλύτερα την πρόοδο των δικών σας στόχων και να παραμείνετε πιο υπεύθυνοι με τη διαχείριση τους.

 

Διαβάστε επίσης:

13 γυναίκες επιχειρηματίες που χρηματοδότησαν μόνες τους τις επιχειρήσεις τους

Με ποιον τρόπο θα μπορούν τα νέα κορίτσια να ελέγχουν οικονομικά το μέλλον τους

ΟΗΕ: Ο κορονοϊός οδήγησε 45 εκατ. περισσότερες γυναίκες σε ακραία φτώχεια

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση