ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Όσοι απαντήσουν “ναι” στις παρακάτω ερωτήσεις τότε μάλλον είναι τοξικά αφεντικά

αφεντικό
Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Η εργασία ακόμα και αν γίνεται απομακρυσμένα, μπορεί να μη διεξάγεται με υγιή τρόπο. Εκτός από την καταπάτηση των ωραρίων, οι εργαζόμενοι πολύ συχνά έρχονται αντιμέτωποι με τοξικές συμπεριφορές που ως συνήθως προέρχονται από τα αφεντικά ή τους προϊστάμενους τους.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις ήδη υψηλές απαιτήσεις της δουλειάς τους και να βλάπτουν την ήδη επιβαρυμένη από την πανδημία, ψυχική τους υγεία.

Οι ψυχολόγοι και οι ειδικοί του ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της εργασίας, έχουν εντοπίσει ορισμένες συμπεριφορές που θεωρούνται απόλυτα τοξικές. Όσοι είναι επικεφαλής μιας ομάδας και συμφωνούν στις ερωτήσεις που ακολουθούν, τότε μάλλον θα χρειαστεί να αναθεωρήσουν ορισμένες τακτικές που ακολουθούν, διότι σημαίνει ότι είναι τοξικά αφεντικά.

Θέτετε μη ρεαλιστικές προσδοκίες για στόχους και επιδόσεις;

Είναι λογικό σε κάθε ομάδα να θέτονται στόχοι και να υπάρχουν υψηλές προσδοκίες, αρκεί να πληρούνται δύο προϋποθέσεις: πρώτον, να είναι ρεαλιστικές και δεύτερον να είναι υποστηρικτικά τα αφεντικά απέναντι στους εργαζόμενους.

Διαφορετικά το μόνο που καταφέρνουν είναι να τους ασκούν πίεση και να τους βάζουν προκλήσεις οι οποίες δεν βρίσκονται καν στον έλεγχο τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποδώσουν και να φυσικά να βλάπτουν την ψυχική τους υγεία σε αρκετά μεγάλο βαθμό, καθώς επηρεάζει την καθημερινότητα τους.

Εξαντλείτε κάθε ευκαιρία για να γίνουν όλα ακριβώς όπως εσείς τα επιθυμείτε;

Όσοι απαντούν “ναι” σε αυτή την ερώτηση, τότε η συμπεριφορά τους είναι σίγουρα τοξική, διότι όταν μια κατάσταση δεν πηγαίνει στο δρόμο που επιθυμούν, φυσικά δεν έχουν την ικανότητα να χειριστούν το ζήτημα χωρίς να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα.

Για παράδειγμα, εάν τα μέλη της ομάδας προτείνουν μια καλύτερη λύση σε μια επιχειρηματική πρόκληση κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψη, τα τοξικά αφεντικά θα προσπαθήσουν να τους εκφοβίσουν για να αλλάξουν γνώμη και θα γελοιοποιήσουν τη λογική τους, με το που προτείνουν μια εναλλακτική λύση.

Ο εκφοβισμός είναι μια κυρίαρχη συμπεριφορά και η λογική του “ή κάνεις αυτό που σου λέω ή θα δεχθείς τις επιπτώσεις”, εκτός του ότι είναι ψυχικός εκβιασμός, πολλές φορές οδηγεί σε συγκρούσεις μεταξύ των μελών της ομάδας.

Πιστεύετε ότι δεν έχετε ποτέ την ευθύνη και κατηγορείτε τους υφιστάμενους σας;

Τα τοξικά αφεντικά δεν αναλαμβάνουν ποτέ την ευθύνη και κατηγορούν τους υφιστάμενους τους για τα δικά τους λάθη, προκειμένου να προστατεύσουν τον εαυτό τους με κάθε τρόπο.

Όμως η παραδοχή ενός λάθους αυξάνει στην πραγματικότητα την εμπιστοσύνη. Όταν οι ηγέτες διαμορφώνουν αυτόν τον τύπο γνησιότητας, οι υπάλληλοι αισθάνονται αρκετά ασφαλείς για να αναλάβουν κινδύνους, να κάνουν τα δικά τους λάθη και να τα παραδεχτούν για να τα διορθώσουν.

Αισθάνεστε πιο ισχυροί όταν επιδεικνύετε τη δύναμη σας στους εργαζόμενους;

Ενώ μπορεί να είναι καλοί γονείς, σύζυγοι και νόμιμοι πολίτες, τα τοξικά αφεντικά συχνά στερούνται ηθικού κώδικα στο χώρο εργασίας. Μπορεί να είναι ύπουλοι και να έχουν τη χειραγώγηση καλά ριζωμένη μέσα τους. Συγκεντρώνουν πολύτιμες πληροφορίες, προκαλούν εσωτερικές συγκρούσεις μεταξύ διαφορετικών ομάδων και  ξεχωρίζουν τους “καλούς” αποκλείοντας του άλλους, που ίσως να τους είχαν φέρει κάποια στιγμή αντίρρηση. Έτσι τα άτομα αυτά, βιώνουν καθημερινά την απαξίωση από τα “καλά” μέλη της ομάδας, με αποτέλεσμα να βλάπτουν σοβαρά την ψυχική τους υγεία.

Κρίνετε ένα μέλος της ομάδας μπροστά στα υπόλοιπα;

Η κριτική ενός εργαζόμενου μπροστά στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό τοξικού αφεντικού. Έτσι, απορρίπτει συστηματικά τις καλές ιδέες και τις πρωτοβουλίες των άλλων ανθρώπων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τους κάνουν να χάνουν το ενδιαφέρον, τον ενθουσιασμό ή την ανησυχία τους για την καθημερινή τους εργασία.

Φοβάστε ότι αντιμετωπίζετε συγκρούσεις;

Τοξικά αφεντικά σπάνια αναλαμβάνουν δράση. Με έναν περίεργο τρόπο, είναι πάντα «απασχολημένοι» σε κρίσιμες στιγμές που απαιτείται η συμβολή ή η κατεύθυνση τους.  Ενδιαφέρονται μόνο για τα καλά νέα, επειδή δεν μπορούν να χειριστούν τίποτα περισσότερο.

Διαβάστε επίσης:

Με ποιους τρόπους αντιμετωπίζεται η μοναξιά

Πώς θα καταλάβετε ότι ήρθε η στιγμή να κάνετε ένα διάλειμμα και να αφιερώσετε μια μέρα στην ψυχική σας υγεία

Ψυχική υγεία vs ψυχική δύναμη: Ποια είναι η διαφορά τους;

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση