ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς θα καταλάβετε ότι ήρθε η στιγμή να κάνετε ένα διάλειμμα και να αφιερώσετε μια μέρα στην ψυχική σας υγεία

υγεία
Photo by Daria Pimkina on Unsplash

Η νέα χρονιά μας δίνει αφορμή να εστιάσουμε περισσότερο στη σωματική και πρωτίστως στην ψυχική υγεία. Ο λόγος είναι απλός. Στην πραγματικότητα, είναι πιο πιθανό για κάποιον να επισκεφτεί τον γιατρό, όταν νιώσει έναν επίμονο πόνο στο στομάχι, παρά να τον ψυχολόγο ή τον ψυχοθεραπευτή, παρά το γεγονός ότι μπορεί να παθαίνει κρίσεις πανικού ή να έχει πέσει σε κατάθλιψη.

Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί μας είναι πιο εύκολο να αντιληφθούμε πότε υπάρχει η ανάγκη για σωματική ανάπαυση και πολύ πιο δύσκολο, πότε έχουμε ανάγκη από ένα ψυχικό διάλειμμα.

Δείτε παρακάτω πώς θα μπορέσετε να καταλάβετε ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να χαρίσετε στον εαυτό σας μια ημέρα αφιερωμένη στην ψυχική σας υγεία, για να μπορέσετε να αποφορτιστείτε.

Το πρώτο σημάδι ότι ήρθε η ώρα να ηρεμήσετε, είναι όταν αισθάνεστε πιο ευερέθιστοι από το συνηθισμένο. Εάν σε μια τυπική κατά τ’ άλλα μέρα, διαπιστώσετε ότι είστε ευέξαπτοι και θυμώνετε εύκολα, τότε ίσως ήρθε η στιγμή να κάνετε ένα διάλειμμα μακριά από όλους όσους εργάζεστε ή ζείτε μαζί τους.

Το δεύτερο σημάδι που θα σας βοηθήσει να καταλάβετε ότι χρειάζεστε μια ημέρα αφιερωμένη στην ψυχική σας υγεία, είναι αν διαπιστώσετε ότι η δουλειά σας είναι ασυνήθιστα ατημέλητη. Εάν κάνετε ανόητα λάθη και παραλείψεις, που δεν συνηθίζατε μέχρι στιγμής, ή απλά αισθάνεστε ότι δεν ενδιαφέρεστε για εργασίες που συνήθως σας αφορούν, τότε το πιο πιθανό είναι να αντιμετωπίζετε εξάντληση. Εάν το άγχος επηρεάζει την εργασία σας, η περισσότερη δουλειά δεν είναι η λύση. Η λήψη μίας ημέρας για να ξεκουραστείτε και να επανέλθετε σε ηρεμία, θα είναι καλύτερη μακροπρόθεσμα για εσάς και την εταιρεία σας.

Το τελικό σήμα δείχνει σημάδια φυσικού στρες. Η απώλεια ύπνου ή η απώλεια βάρους μπορεί να είναι όλα σημάδια ότι είμαστε κοντά στο σημείο κατάρρευσης. Αυτοί είναι οι τρόποι που χρησιμοποιεί το σώμα για να σας πει ότι πρέπει να ξεκουραστείτε μια ή δύο μέρες.

Η εργασία από το σπίτι συνεχίζει να θολώνει τη γραμμή μεταξύ προσωπικών και επαγγελματικών χώρων. Πιθανότατα εργάζεστε περισσότερο από πριν και δεν έχετε χρόνο για ανάπαυση.

Το να αφιερώσετε μια μέρα στην ψυχική σας υγεία, δεν είναι ένδειξη αδυναμίας ή κακής απόδοσης. Αντιθέτως είναι ο απαραίτητος χρόνος που έχετε ανάγκη, για να επιστρέψετε πίσω στις υποχρεώσεις σας, πιο δυνατοί από ποτέ.

Σε περίπτωση που έχετε την υπόνοια ότι σας ταλαιπωρούν κι άλλου είδους θέματα, καλό είναι να μην χάσετε παραπάνω χρόνο και να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό για να σας βοηθήσει να τα αντιμετωπίσετε.

Διαβάστε επίσης:

5 μύθοι που σχετίζονται με την ψυχική υγεία

Πώς επηρεάζει η ημικρανία την ψυχολογια

Εργασιακό burnout: Μπορεί να συμβεί δουλεύοντας και από το σπίτι

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση