ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Παθητική επιθετικότητα: Όταν το «όχι» μεταφράζεται σε αδιαφορία

Photo by Arun Sharma on Unsplash

Ο όρος «παθητική επιθετικότητα» αναφέρεται στην «αδιάφορη» έκφραση των αρνητικών συναισθημάτων, των αισθήσεων του θυμού και της απληστίας. Έτσι, αντί να δηλώνουμε με κάποιον τρόπο – είτε με λόγια, είτε με πράξεις – όσα πραγματικά νιώθουμε, τα καμουφλάρουμε και, τελικά, γινόμασε ο θύτης σε καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας σαν το μοναδικό θύμα.

Χαρακτηριστικά

Ο «παθητικός-επιθετικός» χαρακτήρας, μπορεί να φαίνεται αρκετά εύκολο να αναγνωριστεί. Στην πραγματικότητα, αυτές οι συμπεριφορές ήταν κάποτε γνωστές ως μια διαταραχή προσωπικότητας.

Σήμερα, η «παθητική-επιθετική» διαταραχή, δεν θεωρείται πλέον προϋπόθεση ψυχικής υγείας και η διάγνωση δεν αναγνωρίζεται. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πλέον αυτά τα χαρακτηριστικά.

Οι «παθητικές-επιθετικές» συμπεριφορές, μπορεί να είναι πραγματικά ανησυχητικές και μπορεί ακόμα να απαιτούν ιατρική περίθαλψη για την αντιμετώπισή τους. Οι άνθρωποι με αυτά τα χαρακτηριστικά, τείνουν επίσης με την πάροδο του χρόνου, να αναπτύξουν συναισθήματα θυμού.

Συμπτώματα της παθητικής-επιθετικής συμπεριφοράς

Δεν γίνεται κατανοητό γιατί κάποιοι άνθρωποι συμπεριφέρονται με τον συγκεκριμένο τρόπο ή έχουν χρόνια παθητικά-επιθετικά χαρακτηριστικά. Αλλά πιστεύεται ότι η γενετική μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο πέρα από το περιβάλλον.

Μερικά αναγνωρίσιμα σημεία και συμπτώματα παθητικής-επιθετικής συμπεριφοράς περιλαμβάνουν:

– Αποποίηση ευθυνών

– Η εκπλήρωση των καθηκόντων με καθυστέρηση, καθόλου ή ανεπαρκώς

– «Ξεχνώντας» να κάνει τα πράγματα ή χρησιμοποιώντας τη λήθη ως δικαιολογία για την αδράνεια του

– Όταν κάποιος είναι απρόθυμος να δεχτεί τις προτάσεις των άλλων

– Φόβος προς τα άτομα με θέσεις εξουσίας

– Συνειδητά συναισθήματα θυμού

– Όταν κάποιος κατηγορεί μόνο τους άλλους

Οι άνθρωποι με «παθητική επιθετική» προσωπικότητα, συνήθως δεν διαφωνούν ούτε εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους. Δείχνουν με τη συμπεριφορά τους ότι αγνοούν παθητικά ένα αίτημα ή ευθύνη.

Photo by Chris Blonk on Unsplash

Διάγνωση και αντιμετώπιση της παθητικής επιθετικότητας

Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας, όπως ένας ψυχολόγος ή ψυχίατρος , μπορεί να κάνει μια αξιολόγηση για να διαγνώσει αυτές τις συμπεριφορές. Θα κάνει επίσης κάποια συνεδρία και επανεξέταση του ιστορικού των συμπτωμάτων, προκειμένου να συστήσει την κατάλληλη μέθοδο θεραπείας.

Η «παθητική-επιθετική» διαταραχή της προσωπικότητας, θεωρείται μια χρόνια πάθηση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είχε κάποια πιθανότητα βελτίωσης. Όμως οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να μάθουν να διαχειρίζονται τις συμπεριφορές τους και να βρίσκουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματά τους.

Συνδέεται με κατάθλιψη

Η ψυχοθεραπεία και η παροχή συμβουλών μπορούν να βοηθήσουν όσους πάσχουν από αυτή τη διαταραχή, για να μάθουν να εκφράζουν καλύτερα τα συναισθήματά τους πριν αναπτύξουν εχθρότητα ή ανυποληψία. Η θεραπεία μπορεί να είναι αποτελεσματική αλλά και η πρόγνωση γενικά θεωρείται καλή.

Έτσι ίσως αυτός ο φίλος που έχει «ξεχάσει» μία υπόσχεση που σας έχει δώσει ότι θα σας βοηθήσει σε κάτι, δεν ήθελε πραγματικά να το κάνει από την αρχή. Ενδεχομένως να συνειδητοποιήσετε ότι εσείς οι ίδιοι χάσετε κάποιες προθεσμίες όταν δεν σας είχε αρέσει το έργο που σας ανατέθηκε στην δουλειά σας.

Αν παρουσιάσετε αυτές τις συμπεριφορές και συμπτώματα επανειλημμένα με την πάροδο του χρόνου, ίσως είναι καλή ιδέα να ζητήσετε οδηγίες από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, για να διαπιστώσετε εάν μπορεί να έχετε μια «παθητική επιθετική» προσωπικότητα και να μάθετε πώς να χειρίζεστε καλύτερα τις καταστάσεις που σας προκαλούν απογοήτευση.

 

Διαβάστε επίσης:

Tι είναι το σύνδρομο της Σταχτοπούτας; Πώς να το εντοπίσετε και να το αντιμετωπίσετε

Τζασίντα Άρντερν: Παραδέχτηκε ότι πάσχει από το «σύνδρομο του απατεώνα»

Οι 5 μύθοι και στερεότυπα που επικρατούν για την ψυχική υγεία

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση