ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 tips για να σταματήσετε το συναισθηματικό φαγητό

Με τον όρο “συναισθηματικό φαγητό” εννοούμε ότι ένα άτομο τρώει ό,τι του ικανοποιεί τη γεύση, ώστε να νιώσει πιο χαρούμενο, όταν βιώνει στρες, άγχος, θλίψη, ανία ή θυμό.

Τις περισσότερες φορές, τα τρόφιμα τα οποία επιλέγει, είναι αρκετά υγιεινά γεμάτα επεξεργασμένη ζάχαρη και λιπαρά, με αποτέλεσμα να βλάπτει την υγεία του.

Σαφώς και δεν είναι τόσο κακό να καταναλώνει κανείς με μέτρο μερικές λιχουδιές, όμως όταν η τάση αυτή γίνει καταχρηστική, δεν αποκλείεται να οδηγήσει πέρα από την παχυσαρκία σε άλλες καταστάσεις υγείας, όπως υψηλή χοληστερίνη, καρδιακές παθήσεις και ζάχαρο.

Ακόμα χειρότερο, είναι το γεγονός, ότι το συναισθηματικό φαγητό, δεν πετυχαίνει τον σκοπό του, δηλαδή να προσφέρει χαρά στο άτομο που το καταναλώνει, καθώς τα αποτελέσματα είναι θετικά για όση ώρα διαρκεί αυτό το γεύμα.

Αυτό σημαίνει πως κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί, αν κάποιος φάει μια σοκολάτα μαζί με μια σακούλα πατατάκια.

Οι ειδικοί, προτείνουν τα 5 tips που ακολουθούν για να καταφέρετε να αντιμετωπίσετε το συγκεκριμένο πρόβλημα:

1-Είναι σημαντικό για μας να ομαλοποιήσουμε το αίσθημα της θλίψης. Το να μένουμε ευτυχισμένοι όλη την ώρα είναι μια ψευδαίσθηση που έχουμε στο μυαλό μας, επειδή τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και όχι μόνο, προβάλλουν κυρίως την ευτυχισμένη και επιτυχημένη πλευρά των ανθρώπων. Εάν αισθάνεστε λυπημένοι είναι καλύτερα να το αποδεχτείτε και να εκφραστείτε. Η εκδήλωση των αυθεντικών συναισθημάτων ακόμα και όταν αυτά είναι αρνητικά, μας βοηθά να τα επεξεργαστούμε και να αντιμετωπίσουμε. Κανένας άλλωστε δεν είναι πάντα καλός ή κακός.

2-Σκεφτείτε τι είδους σχέση έχετε με το φαγητό. Θεωρείτε το φαγητό ως ένα μέσο που δίνει τροφή και θρεπτικά συστατικά στο σώμα ή ως μέσο για να καταπραΰνετε την ψυχή σας;

Η βελτίωση της σχέσης μας με το φαγητό ανάγεται στην παιδική ηλικία και στον τρόπο με τον οποίο οι γονείς μεγαλώνουν τα παιδιά τους. Οι γονείς, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, δεν πρέπει να ανταμείβουν τα παιδιά τους με φαγητό, διότι δεν είναι αυτός ο σκοπός του.

Επιβραβεύστε τους με ένα βιβλίο, ένα πικνίκ ή κάποια δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε μαζί τους, αλλά ποτέ με φαγητό. Το παιδί σας μπορεί να αισθάνεται προσωρινά χαρούμενο επειδή θα φάει μια λιχουδιά, αλλά στην πραγματικότητα, αυτό δεν είναι μια σημαντική εμπειρία. Σταδιακά αρχίζει να συσχετίζει το φαγητό με την ευτυχία, και έτσι κάθε φορά που αισθάνεται λυπημένο, θα ψάχνει τη χαρά σε ανθυγιεινά τρόφιμα.

3-Το φαγητό δεν μπορεί να λύσει τα ζητήματα της καρδιάς και του νου. Τη στιγμή που ετοιμάζεστε να φάτε μια πίτσα ένα προφιτερόλ ή ένα μπέργκερ, ρωτήστε τον εαυτό σας αν όντως πεινάει ή αν πιστεύει ότι έτσι θα λύσει οποιοδήποτε πρόβλημα. Το συναισθηματικό φαγητό μπορεί να μετατραπεί σε συνειδητό φαγητό, δηλαδή, να γνωρίζετε για ποιο λόγο τρώτε και αν τα τρόφιμα που επιλέγετε είναι όντως θρεπτικά για το σώμα σας.

4-Προσπαθήστε να εκφράσετε τα συναισθήματά σας όσο το δυνατόν περισσότερο. Θα μπορούσε να γίνει μέσω ομιλίας, γραφής, καταγραφής της φωνής σας, συνομιλία με ένα φίλο κ.ο.κ.

5-Μην φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια. Ορισμένες περιπτώσεις χρειάζονται συμβουλευτική και θεραπεία. Είναι προτιμότερο να ξεκινήσετε μια ψυχοθεραπεία, προτού σας δημιουργηθούν μεγαλύτερα προβλήματα.

Διαβάστε επίσης:

12+1 αλήθειες για τη ζωή που όλοι είναι καλό να γνωρίζουν πριν τα 40

Έρευνα Randstad Hellas: Το 47% θα παραμείνει σε τηλεργασία και μετά την πανδημία – Μειωμένη η πρόθεση για νέες προσλήψεις

Έρευνα: Ένας στους δύο παγκοσμίως έχασε εισοδήματα λόγω της πανδημίας

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση