ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς να αντιμετωπίσετε μια συναισθηματική εξάντληση

εξάντληση
Photo by cottonbro from Pexels

Το υπερβολικό άγχος στη ζωή, είναι ένα συχνό φαινόμενο που συχνά οδηγεί σε συναισθηματική εξάντληση. Μπορεί να αισθανθείτε έντονη κόπωση και ότι δεν έχετε άλλα ψυχικά αποθέματα.

Η συναισθηματική και η επαγγελματική εξουθένωση, είναι η πιο συνηθισμένες μεταξύ των ανθρώπων. Η συνεχής διατάραξη της ζωής μπορεί να επηρεάσει την ψυχική σας υγεία και να σας κάνει επιρρεπείς σε διάφορα σωματικά προβλήματα. Αυτά εκδηλώνονται με κόπωση, πονοκεφάλους, αϋπνία και αλλαγές όρεξης, έως αισθήματα απελπισίας και αδυναμίας.

Παρακάτω ακολουθούν τα πιο κοινά σημάδια συναισθηματικής εξάντλησης και οι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε.

– έλλειψη κινήτρου

– στέρηση ύπνου ή αϋπνία

– αλλαγές διάθεσης

– σωματική κόπωση

– αισθήματα απελπισίας ή ανικανότητας

– πονοκέφαλοι

– αλλαγή στην όρεξη

– νευρικότητα

– απαισιοδοξία

– χαμηλή συγκέντρωση

– απουσία σκέψης

– κατάθλιψη

Τι προκαλεί συναισθηματική εξάντληση;

Το άγχος στη ζωή είναι συνηθισμένο, αλλά το χρόνιο άγχος μπορεί να επηρεάσει το μυαλό και το σώμα. Ο καθένας έχει μοναδικό χαρακτήρα, οπότε αυτό που μπορεί να είναι αγχωτικό για εσάς, μπορεί να είναι διαχειρίσιμο για ένα άλλο άτομο.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί συνηθισμένοι παράγοντες που την προκαλούν:

– εξαντλητική δουλειά

– οικονομικό άγχος

– θάνατος κάποιου κοντινού προσώπου

– οικογενειακές ευθύνες

– οικογενειακά ζητήματα όπως διαζύγιο, χωρισμός κ.λπ.

–  χρόνια ασθένεια

Για να αρχίσουν να υποχωρούν τα συμπτώματα, είναι πολύ σημαντικό να βρεθεί η αιτία που τα προκαλεί.

Το χρόνιο άγχος μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, την καρδιά, το μεταβολισμό και τη γενική ευεξία. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υπέρταση, πρόωρη γήρανση, άγχος, κατάθλιψη, αϋπνία, αύξηση βάρους και πολλά άλλα.

Photo by M. on Unsplash

Πώς να το αντιμετωπίσετε;

Η συναισθηματική εξάντληση μπορεί να είναι διαχειρίσιμη με ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής που περιλαμβάνουν τα εξής:

1- Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί μια συναισθηματική εξουθένωση είναι να εξαλειφθεί το στρες. Τι είναι αυτό που σας αγχώνει; Εάν το περιβάλλον εργασίας σας επηρεάζει, τότε θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο αλλαγής θέσεων εργασίας. Η εύρεση της αιτίας μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη του προβλήματος.

2- Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, και άπαχο κρέας. Επίσης καλό είναι να αποφύγετε όλα τα ζαχαρούχα σνακ και το πρόχειρο φαγητό.

3- Η λήψη αρκετής σωματικής άσκησης μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και τη συναισθηματική σας κατάσταση. Αυξάνει τα επίπεδα των ενδορφινών και της σεροτονίνης και βοηθά επίσης να κρατήσετε το μυαλό σας μακριά από τα προβλήματα που σας απασχολούν.

4- Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να σας κάνει να νιώσετε παρωδικά καλά. Στην πραγματικότητα όμως επιβαρύνει τον οργανισμό σας.

5- Ο ύπνος είναι απαραίτητος για το σώμα μας να διατηρεί καλή σωματική και ψυχική υγεία. Ο επαρκής ύπνος 6-8 ωρών μπορεί να σας βοηθήσει να ανακάμψετε από την ψυχική εξάντληση.

6- Η εξάσκηση της προσοχής είναι ένας άλλος τρόπος ελέγχου των συναισθημάτων σας και διατήρησης της ψυχικής υγείας σας. Ο διαλογισμός, η γιόγκα, οι ασκήσεις αναπνοής και η δουλειά, είναι μερικοί από τους τρόπους που μπορούν να σας βοηθήσουν να ισορροπήσετε τα συναισθήματά σας.

7- Η συνομιλία με κάποιον μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση του στρες.

8- Εάν κάτι δεν φαίνεται να λειτουργεί, τότε θα πρέπει να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια για τη θεραπεία της συναισθηματικής εξάντλησης. Ένας επαγγελματίας σίγουρα είναι ο μόνος που μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να το ξεπεράσετε.

Διαβάστε επίσης;

Οι κρυφοί συμβολισμοί των παραμυθιών στην ψυχολογία

Tι είναι ο διαλογισμός Μάντρα και ποια τα οφέλη του

8 τοξικές συνήθειες που μας στερούν την ευτυχία

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση