ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς το άγχος μπορεί να προκαλέσει απώλεια όρεξης

Photo by Kelsey Chance on Unsplash

Το άγχος, ο καθένας από εμάς, το βιώνει με πολύ διαφορετικό τρόπο. Αρκετοί, έχουν την τάση να τρώνε πολύ, πέφτοντας στην παγίδα του «συναισθηματικού φαγητού», ενώ άλλοι χάνουν εντελώς την όρεξη τους, καθώς μπορούν να περάσουν κάποια 24ωρα χωρίς να έχουν την επιθυμία για τροφή.

Και οι δύο περιπτώσεις, σε περίπτωση που μετατραπούν σε συνήθειες, μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως παχυσαρκία ή ανορεξία.

Σε περίπτωση που διαπιστώνετε ότι δεν έχετε διάθεση για φαγητό, οι ψυχολόγοι προτείνουν 5 απλά βήματα, που θα σας βοηθήσουν:

Photo by Alessandro Sicari on Unsplash

Ορίστε ένα πρόγραμμα

Εάν οι ασθενείς δυσκολεύονται ακόμη να κάνουν τα πρώτα βήματα για να αποκαταστήσουν την όρεξή τους, οι γιατροί τους ενθαρρύνουν να κάνουν ένα πρόγραμμα ή να θέσουν έναν συναγερμό ως υπενθύμιση για γεύμα.

«Αγκαλιάστε» την ψυχοθεραπεία

Καθώς η απώλεια όρεξης συνεχίζεται, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη την εξωτερική υποστήριξη. Προφανώς το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο, γι’ αυτό καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό, ο οποίος θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε την ρίζα της αιτίας που σας προκαλεί να μην έχετε διάθεση για φαγητό.

Επικεντρωθείτε σε τρόφιμα που βοηθούν στην πέψη  

Όσον αφορά τις επιλογές φαγητού, είναι καλό να βρείτε μια ισορροπία ανάμεσα σε αυτό που απολαμβάνετε και σε αυτό που θα είναι εύκολο να αφομοιώσει το σώμα σας. Επίσης καλό είναι μερικές φορές να ακολουθείτε την όρεξη σας. Αν λαχταράτε τρόφιμα που συνήθως δεν τρώτε, δώστε στον εαυτό σας άδεια να τα απολαύσει. Μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός σας. Μερικές φορές το φαγητό φέρνει πίσω ευχάριστες αναμνήσεις, ένα είδος νοσταλγίας που μας κάνει να νιώθουμε λίγο καλύτερα!

Κάντε τη διατροφή διασκέδαση

Όταν πρόκειται να δοκιμάσετε φαγητό, έχει σημασία να σκέφτεστε ότι πρόκειται να απολαύσετε κάτι που πραγματικά σας αρέσει και σας ευχαριστεί. Αυτό μπορεί να είναι ένα γεύμα σε ένα εστιατόριο με φίλους, ένα ρομαντικό δείπνο, ή ακόμα και η μαγειρική στο σπίτι διαφόρων αγαπημένων πιάτων, όπως tacos ή γαλλικά τοστ ή οτιδήποτε περιέχει μέσα το στοιχείο της διασκέδασης.

Πρακτική ευγνωμοσύνης

Μιλώντας για θετικές εμπειρίες διατροφής, οι ειδικοί δεν παύουν να υπενθυμίζουν τη σημασία που έχει η ευγνωμοσύνη στη ζωή. Ειδικά σε περιπτώσεις ακραίου άγχους, που μπορεί να αφορά τα οικονομικά, τα επαγγελματικά ή την προσωπική ζωή, το κάνετε ένα μικρό διάλειμμα από όλες αυτές τις αρνητικές σκέψεις και να εστιάσετε σε όλα όσα σας κάνουν να νιώθετε ευγνωμοσύνη, θα καταφέρετε να μετατοπίσετε το άγχος και την ενέργειά σας σε μια πιο θετική θέση.

Διαβάστε επίσης:

Πώς να καταπολεμήσετε την πλήξη πριν δείτε τα πρώτα σημάδια κατάθλιψης

Το χιούμορ, μας προστατεύει από το άγχος και την κατάθλιψη

Tα βασικά χαρακτηριστικά της εργασιακής ηθικής

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση