ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πόση δύναμη έχει η θετική σκέψη;

Photo by Sonnie Hiles on Unsplash

Είναι γεγονός ότι γενικά οι αρνητικές σκέψεις μας μπλοκάρουν σε πολλές πτυχές της ζωής, κάνοντας αδύνατο να έχουμε μία πιο αντικειμενική κρίση. Από την άλλη, οι αισιόδοξοι άνθρωποι τα καταφέρνουν καλύτερα με την ψυχολογία τους. Το θέμα είναι το κατά πόσο μπορεί να βοηθήσει η θετική σκέψη στη ζωή. Σύμφωνα με νέα έρευνα, το καλύτερο είναι να έχουμε μια ρεαλιστική άποψη για τον κόσμο και ρεαλιστικές προσδοκίες.

Φαίνεται ότι η θετική σκέψη δεν θα φέρει θετικό αποτέλεσμα. Είναι σημαντικό να έχετε μια πλήρη και ρεαλιστική εικόνα του περιβάλλοντος σας, των ανθρώπων γύρω σας, των δυνατοτήτων και των προσδοκιών σας. Πολλοί ειδικοί σε όλο τον κόσμο, πιστεύουν ότι για να προκύψουν θετικά αποτελέσματα, πρέπει να πιστεύετε και εσείς οι ίδιοι ότι αυτό μπορεί όντως να συμβεί. Ωστόσο, πότε μπορούμε να πιστέψουμε ότι είναι δυνατόν να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα; Ποια επιθυμία θεωρείται ρεαλιστική;

Photo by Baylee Gramling on Unsplash

Πόσο ισχυρή είναι η θετική σκέψη;

Σε μια διαχρονική μελέτη του πανεπιστημίου του Bath και της σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου, μια ομάδα ερευνητών, ανακάλυψε ότι οι ρεαλιστές αισθάνθηκαν μακροπρόθεσμα μια καλύτερη αίσθηση ευημερίας από τους αισιόδοξους.

Οι προσδοκίες έχουν σημασία. Μερικοί άνθρωποι είναι απαισιόδοξοι και δεν προσπαθούν αρκετά ή καθόλου, επειδή αναμένουν αρνητικό αποτέλεσμα ανεξάρτητα από το τι κάνουν. Άλλοι είναι πάντα αισιόδοξοι και περιμένουν το καλύτερο. Και ίσως πιστεύουν ότι δεν απαιτείται καμία ενέργεια. Επομένως κατά κάποιο τρόπο “παραδίδονται” στη μοίρα. Μερικοί είναι απλώς ρεαλιστικοί, βλέπουν τα γεγονότα και θέτουν τις προσδοκίες τους βάσει αυτών των γεγονότων.

Στη μελέτη, τα τελευταία 18 χρόνια, οι ερευνητές ελέγχανε τους 1.600 συμμετέχοντες στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο, προσπαθώντας να καταλάβουν ποιο είδος νοοτροπίας είχε το καλύτερο αποτέλεσμα. Ρώτησαν τους συμμετέχοντες για το πόσο ευχαριστημένοι είναι από τη ζωή τους, για την ψυχική τους υγεία και τα οικονομικά τους, για να μετρήσουν τις προσδοκίες τους και πώς αυτές σχετίζονται με την ευημερία τους.

Οι ρεαλιστές βγήκαν στην κορυφή στα αποτελέσματα για τη συνολική ικανοποίηση της ζωής και την ψυχική τους υγεία. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι περίπου το 80% των ανθρώπων είναι ρεαλιστικοί και αισιόδοξοι. Αν και οι απαισιόδοξοι συχνά πιστεύουν ότι είναι καλύτερο να έχουμε χαμηλές προσδοκίες για να αποφύγουμε τις απογοητεύσεις, δεν σημείωσαν καλά αποτελέσματα στην ικανοποίηση για τη ζωή ή στην ψυχική υγεία.

Οι ρεαλιστές είναι αυτοί που δεν υποθέτουν ότι θα έχουν ένα καλό ή κακό αποτέλεσμα.

Ποια είναι τα οφέλη του να είσαι ρεαλιστής;

Φαίνεται ότι το να είναι κάποιος ρεαλιστικός με τις προσδοκίες του, θα οδηγήσει σε πιο θετικά αποτελέσματα, από το να είναι απλά θετικός, ανεξάρτητα από την κατάσταση που έχει να αντιμετωπίσει. Το κύριο πρόβλημα για τους αισιόδοξους, είναι όταν οι ελπίδες και οι προσδοκίες τους δεν συνειδητοποιούνται στην πραγματικότητα. Από την άλλη πλευρά, οι απαισιόδοξοι συχνά δεν μπορούν να δεχτούν ότι κάποια πράγματα πάνε όντως καλά. Οι ρεαλιστές τείνουν να έχουν πραγματικές προσδοκίες.

Ο Chris Dawson , συν-συγγραφέας και καθηγητής δήλωσε σε ένα δελτίο τύπου :

«Νομίζω ότι για πολλούς ανθρώπους, έρευνα που δείχνει ότι δεν χρειάζεται να περάσετε τις μέρες σας προσπαθώντας να σκεφτείτε θετικά μπορεί να μοιάζει με ανακούφιση. «Βλέπουμε ότι το να είσαι ρεαλιστικός για το μέλλον σου και να λαμβάνεις σωστές αποφάσεις βάσει αποδεικτικών στοιχείων, μπορεί να φέρει μια αίσθηση ευεξίας, χωρίς να χρειάζεται να βυθιστείς στην αδυσώπητη θετικότητα».

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει ποτέ να είμαστε θετικοί, αλλά ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές με τις ενέργειες, τις δυνατότητες και τις προσδοκίες μας. Αυτή η έρευνα δίνει μια εντελώς νέα έννοια στην τοξική θετικότητα και γιατί είναι σημαντικό να είσαι ρεαλιστής ειδικά όταν παίρνεις μεγάλες αποφάσεις για τη ζωή.

 

Διαβάστε επίσης:

Μ. Βρετανία: Οι γυναίκες διευθύντριες είναι πιο αποδοτικές και πιο αισιόδοξες από τους άντρες

Τα 3 λάθη που κάνουν οι γυναίκες και οι άνδρες αντίστοιχα στη σχέση τους

7 εκδοχές της αρνητικότητας που στερούν την ευτυχία

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση