ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο των τριών για να αναγνωρίσετε ένα τοξικό άτομο

Photo by cottonbro from Pexels

Πολλοί έχουν την εντύπωση, ότι είναι εύκολο να διακρίνουν ένα τοξικό άτομο. Στην πραγματικότητα όμως ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τη διαφορά ανάμεσα σε κάποιον που βλάπτει μια φορά και κάποιον που έχει τη συνήθεια να εκμεταλλεύεται τους άλλους. Αυτές οι συμπεριφορές τις περισσότερες φορές, είναι καλά υπολογισμένες. Τα τοξικά άτομα, έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται τις αδυναμίες κάποιου και να τις χρησιμοποιούν εναντίον του, προκειμένου να πετύχουν τον σκοπό τους, ή να περάσουν τη γνώμη τους. Επίσης, δεν είναι αντιπαθή σε όλους και ξέρουν πώς να δημιουργούν μια θετική εικόνα για τον εαυτό τους, άσχετα με το γεγονός ότι αυτή απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Για να αποκτήσετε καλύτερη αντίληψη και κρίση σχετικά με το ποιούς μπορείτε να εμπιστευτείτε και ποιους να αποφύγετε, ακολουθήστε τον κανόνα των τριών.

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Όπως εξηγεί το “Barking Up the Wrong Tree”, ένας ιστότοπος που μοιράζει συμβουλές, μερικοί άνθρωποι είναι απλά πολύ τοξικοί για να συμπεριληφθούν στη ζωή σας . Ωστόσο, εάν έχετε την τάση να χαρακτηρίζετε όλους όσους σας κάνουν αδικούν ως «τοξικούς», θα αρχίσετε σύντομα να χάνετε φίλους από κοντά σας. Αντί να πέφτετε σε αυτή την παγίδα, εφαρμόστε τον κανόνα των τριών για να προσδιορίσετε πότε η κακή συμπεριφορά είναι γενικευμένη και αποτελεί κομμάτι του χαρακτήρα του ατόμου. Εάν σας λένε ψέματα ή σας απογοητεύσουν μία φορά, μπορεί να είναι απλώς ένα χτύπημα. Εάν συμβεί επανειλημμένα, είναι ένα μοτίβο. Η ψυχολόγος του Harvard Μartha Stout δίνει την εξής εξήγηση:

Ένα ψέμα, μια παραβιασμένη υπόσχεση ή μια μόνο παραμελημένη ευθύνη, μπορεί να είναι μια παρεξήγηση. Δύο, μπορεί να περιλαμβάνουν σοβαρό λάθος. Ωστόσο, τρία ψέματα λένε ότι ασχολείσαι με έναν ψεύτη και η εξαπάτηση είναι ο άξονας της συμπεριφοράς του και μάλιστα χαρακτηρίζεται από έλλειψη συνείδησης.

Φυσικά, μπορεί να υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις για τις οποίες μπορείτε να γνωρίζετε. Εάν το άτομο αυτό βιώνει κάποιες δύσκολες αντικειμενικά καταστάσεις και φέρεται γενικά απότομα χωρίς να έχει σχέση με το πώς φερόταν πριν, τότε η συμπεριφορά του, θα επανέλθει μόλις αντιμετωπίσει την κρίση. Αν υπάρχει πάντα κάποιος λόγος για τον οποίο φέρεται με τρόπο που σας απογοητεύει, μπορεί όντως να λέει ψέματα. Προσέξτε μοτίβα στις πράξεις τους, αντί να εστιάζετε αποκλειστικά στα λόγια τους».

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς να αναπτύξετε συναισθηματική οικειότητα με τον σύντροφο σας

Πώς θα καταλάβετε αν έχετε έναν ευτυχισμένο γάμο

3 τρόποι για να αυξήσετε τη λίμπιντο σας

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση