ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Self Care: 3 tips για να φροντίζετε περισσότερο τον εαυτό σας

Photo by Allef Vinicius on Unsplash

Όταν είστε υπερβολικά αγχωμένοι ή στεναχωρημένοι, σας είναι δύσκολο να μπείτε στη διαδικασία να φροντίσετε τον εαυτό σας, ακόμα και στα πιο απλά πράγματα.

Κατά βάθος, ίσως γνωρίζετε ότι οι ασκήσεις αναπνοής ή ένας τρίλεπτος διαλογισμός -θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το άγχος σας, να ανακουφίσετε τον πονοκέφαλο έντασης ή να προσφέρετε λίγα λεπτά ηρεμίας, αλλά για κάποιο λόγο, κανένα μέρος του κορμιού και του μυαλού σας, δεν αισθάνεται να το κάνει.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, όταν εστιάζετε στους στρεσογόνους παράγοντες της ζωής, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να αφιερώσετε χρόνο για να φροντίσετε τον εαυτό σας.

Μια εξήγηση που δίνουν, είναι κάτι που ονομάζεται «προκατάληψη αρνητικότητας».

Αυτό σημαίνει ότι τείνουμε να επικεντρωνόμαστε σε πράγματα, που έχουν τη δυνατότητα να μας απειλήσουν ή να είναι κακά για εμάς. Αυτό σημαίνει επίσης ότι ενδεχομένως αγνοούμε τις ανάγκες μας.

Στην κατάσταση αυτή μπορεί να βρεθείτε, όταν αγνοείτε τα σημάδια του άγχους για πάρα πολύ καιρό. Επίσης υπάρχει πιθανότητα να δέχεστε πολλές κοινωνικές πιέσεις.

Τέλος, μπορεί να αισθάνεστε εξαντλημένοι, με καθόλου ενέργεια για να φροντίσετε τον εαυτό σας.

Ένα πράγμα που σίγουρα δεν θέλετε να κάνετε σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις, είναι να νιώσετε ενοχή επειδή δεν είστε σε θέση να φροντίσετε τον εαυτό σας. Το μόνο που θα πετύχετε, είναι να αισθανθείτε χειρότερα.

Αν συνειδητοποιήσετε ότι όντως θα σας κάνει καλό αν βάλετε σε προτεραιότητα τις ανάγκες σας, δείτε τα τρία παρακάτω tips, όπως τα προτείνουν οι ψυχολόγοι.

Photo by Alisa Anton on Unsplash

Εξασκηθείτε στο να συμπονάτε τον εαυτό σας

Πόσες φορές σας  έχετε πιάσει τον εαυτό σας να δείχνει μεγαλύτερη υπομονή και κατανόηση για τους άλλους και όχι για τον ίδιο; Αυτό σημαίνει, ότι είστε αγχώδεις και δεν έχετε ανεπτυγμένη αυτοπεποίθηση και κυρίως αυτοεκτίμηση. Μην περιμένετε όμως να σας εκτιμήσουν οι άλλοι, αν δεν το κάνετε εσείς πρώτοι για τον εαυτό σας. Το ψυχολογικό τραύμα, ίσως να είναι αρκετά βαθύ. Ο διαλογισμός μπορεί αποδεδειγμένα να βοηθήσει. Η διαδικασία δεν είναι εύκολη ή απρόσκοπτη, όμως με τακτική εξάσκηση, θα καταφέρετε να τον ενσωματώσετε στη ζωή σας.

Εντοπίστε τι είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεστε

Σε μια κρίση άγχους, μπορεί να είναι δύσκολο να συντονιστούμε και να καταλάβουμε τι μπορεί να χρειαζόμαστε για να νιώσουμε καλύτερα. Ο τρόπος για να καταλάβετε τι πραγματικά χρειάζεστε, είναι να προσδιορίσετε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας που σας επιτρέπουν να είστε ήρεμοι, άρα και να έχετε τον πλήρη έλεγχο των συναισθημάτων σας. Ενδεχομένως να είναι και σε στιγμές καθημερινής ρουτίνας, όπως όταν θα σηκωθείτε από το κρεβάτι, όταν θα κάνετε το πρωινό σας ντους ή την ώρα που πίνετε τον καφέ σας.

Σε εκείνες τις στιγμές, που θα νιώσετε άνετα, πάρτε μια βαθιά ανάσα και ελέγξτε τι συμβαίνει στο σώμα και στο μυαλό σας. Υπάρχει μια περιοχή που αισθάνεται ένταση; Είναι το στομάχι σας νηστικό; Αισθάνεστε μοναξιά; Φοβάστε; Όποια και αν είναι η αίσθηση που νιώθετε, θα διαπιστώσετε ότι είναι όντως η αληθινή.

Πειραματιστείτε με μικρές αλλαγές

Αν ξεκινήσετε να φροντίζετε σιγά-σιγά τον εαυτό σας, θα διαπιστώσετε ότι θα σας είναι πιο εύκολο να αρχίσετε να αναπτύσσετε αυτή τη συνήθεια. Τα μικρά αυτά βήματα, πρόκειται να φέρουν θετικά αποτελέσματα στη διάθεση και την αυτοεκτίμηση σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να πάρετε ένα αρωματικό χώρου στην αγαπημένη σας μυρωδιά. Η κίνηση αυτή αν και είναι μικρή, πρόκειται να σας προσφέρει μία καθημερινή απόλαυση.

Μία άλλη λύση, είναι να προσπαθήσετε να κοιμηθείτε μισή ώρα νωρίτερα από αυτή που συνηθίζετε και να αρχίσετε σταδιακά να παρατηρείτε, τα οφέλη αυτής της συνήθειας στην ψυχολογία σας.

Η αυτοφροντίδα, δεν χρειάζεται ούτε πολλές αγορές, ούτε πολύπλοκες διαδικασίες. Στην πραγματικότητα, μπορεί να πάρει τη μορφή του να μην κάνετε απολύτως τίποτα. Αρκετά ξοδεύετε την ενέργεια σας και την προσοχή σας σε όλους εκτός από τον εαυτό σας. Ήρθε η στιγμή να δώσετε μία ευκαιρία και σε εσάς τους ίδιους. Η ξεκούραση από μόνη της, μπορεί να οριστεί ως μία χρήσιμη στιγμή αυτοεξυπηρέτησης.

 

Διαβάστε επίσης:

Κριστίν Μπούλοκ: Η επιχειρηματίας που πίστεψε στο wellness και έχτισε μία αυτοκρατορία

4 γυναίκες που κάνουν την επανάσταση στη βιομηχανία της κάνναβης

Οι νέες τάσεις στο wellness που όλοι θα δοκιμάσουν μέσα στο 2021

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για τις πιο ξεχωριστές ειδήσεις