ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Tα 3 καλύτερα πράγματα που χρειάζονται τα παιδιά αλλά οι περισσότεροι γονείς δεν τα παρέχουν

Photo by Anastasiya Pavlova on Unsplash

Η έντονη χρήση της τεχνολογίας από μικρότερα και μεγαλύτερα παιδιά, θεωρείται ανησυχητική από την κοινωνία κάνοντας πολλούς γονείς να προβούν σε ακραία μέτρα. Ο φόβος επικεντρώνεται κυρίως, στο αν αναπτύσσεται σωστά ο εγκέφαλος και το κατά πόσο βλάπτει τις διανοητικές και γνωστικές τους δεξιότητες.

Αν κάνει κανείς μία γρήγορη αναζήτηση στο YouTube, θα βρει χιλιάδες βίντεο γονέων που εισβάλλουν στα δωμάτια των παιδιών τους, αποσυνδέοντας τους υπολογιστές ή τις κονσόλες παιχνιδιών και σπάζοντας τις συσκευές σε κομμάτια.

Σύφωνα με τους ειδικούς του Stanford, αυτό ένα σημείο που δεν αντιλαμβάνονται οι γονείς: Η ίδια η τεχνολογία δεν είναι το πρόβλημα, επομένως η επιβολή αυστηρών κανόνων σχετικά με τη χρήση τεχνολογίας δεν αποτελεί λύση. Αντίθετα, πρέπει να βρεθούν οι βασικές αιτίες των περισπασμών που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Τα παιδιά έχουν ψυχολογικές ανάγκες

Ακριβώς όπως το ανθρώπινο σώμα απαιτεί να λειτουργούν σωστά τα μακροθρεπτικά συστατικά, έτσι και η ανθρώπινη ψυχή έχει τις δικές της ανάγκες για να ανθίσει. Οι περισπασμοί, ικανοποιούν τις ελλείψεις. Έτσι, όταν τα παιδιά δεν έχουν τα «ψυχολογικά θρεπτικά συστατικά» που χρειάζονται, είναι πιο πιθανό να το παρακάνουν με ανθυγιεινές συμπεριφορές και να αναζητούν ικανοποίηση συχνά σε εικονικά περιβάλλοντα.

Εάν θέλετε να μεγαλώσετε παιδιά με μεγάλη επιτυχία, αυτά είναι τα τρία πιο σημαντικά ψυχολογικά θρεπτικά συστατικά που πρέπει να ικανοποιηθούν:

1. Αυτονομία

Μπορεί να ακούγεται σαν μια φρικτή ιδέα, αλλά όταν δινετε στα παιδιά την ελευθερία να ελέγχουν τις επιλογές τους, μπορεί στην πραγματικότητα να βγει σε καλό.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς: Αντί να είστε αυτός που επιβάλλει αυστηρούς κανόνες σε πράγματα όπως η χρήση τεχνολογίας, βοηθήστε τα παιδιά σας να δημιουργήσουν τα δικά τους όρια. Ο στόχος είναι να καταλάβουν από μόνα τους γιατί ο χρόνος στην οθόνη πρέπει να είναι περιορισμένος.

2. Ικανότητα

Σκεφτείτε κάτι το οποίο κάνετε καλά, όπως το μαγείρεμα ή η οδήγηση ή κάποιο σπορ. Το αίσθημα της ευχαρίστησης σε αυτό, μεγαλώνει παράλληλα με την ικανότητά σας.

Δυστυχώς όμως, η χαρά της προόδου είναι ένα αίσθημα που εξασθενεί μεταξύ των παιδιών σήμερα. Πολύ συχνά, τους δίνεται το μήνυμα ότι δεν είναι ικανά σε αυτό που κάνουν. Οι τυποποιημένες δοκιμές, για παράδειγμα, αποτελούν σημαντική συμβολή σε αυτό το πρόβλημα, επειδή δεν λαμβάνουν υπόψη το γεγονός ότι τα παιδιά είναι διαφορετικά και έχουν διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Εάν ένα παιδί δεν πηγαίνει καλά στο σχολείο και δεν λάβει την απαραίτητη εξατομικευμένη υποστήριξη, μπορεί να αρχίσουν να πιστεύουν ότι η επίτευξη ικανοτήτων είναι αδύναμη. Έτσι σταματούν να προσπαθούν. Ελλείψει ικανότητας στην τάξη, τα παιδιά στρέφονται σε δυνητικά ανθυγιεινές συνήθειες για να βιώσουν την αίσθηση της ανάπτυξης και της επιτυχίας.

Οι εταιρείες που κατασκευάζουν παιχνίδια, εφαρμογές και άλλους πιθανούς περισπασμούς, είναι στην ευχάριστη θέση να καλύψουν αυτό το κενό, πωλώντας έτοιμες λύσεις. Γνωρίζουν ότι οι καταναλωτές απολαμβάνουν να ανεβάζουν τη διάθεση τους, μέσω αυτών. Έτσι, τους είναι πιο εύκολο να κάνουν κατάχρηση της τεχνολογίας.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς: Κάντε μια συζήτηση με το παιδί σας για το τι του αρέσει να κάνει και ενθαρρύνετε το να το συνεχίσει. Αυτό θα μπορούσε να είναι για παράδειγμα μία αθλητική δραστηριότητα, ή η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου.

3. Σχετικότητα

Όπως οι ενήλικες, έτσι και τα παιδιά θέλουν να αισθάνονται σημαντικά για τους άλλους και αντίστροφα. Η ευκαιρία να ικανοποιηθεί αυτή η ανάγκη (και ταυτόχρονα να αναπτυχθούν κοινωνικές δεξιότητες) επικεντρώνεται σε ευκαιρίες για παιχνίδι με άλλους.

Στο σημερινό κόσμο, ωστόσο, η ίδια η φύση του παιχνιδιού αλλάζει γρήγορα. Ενώ οι προηγούμενες γενιές είχαν τη δυνατότητα να παίξουν ομαδικά σε αλάνες μετά το σχολείο και να σχηματίσουν φιλίες, πολλά παιδιά σήμερα, δεν βιώνουν το παιχνίδι στην ύπαιθρο ή στο πάρκο της γειτονιάς.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς: Δώστε στα παιδιά σας περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να αλληλεπιδράσουν με άλλα της ηλικίας τους. Αυτό θα τους βοηθήσει να βρουν τις συνδέσεις που διαφορετικά θα αναζητούσαν στο διαδίκτυο ή μέσω των κοινωνικών μέσων.

 

Διαβάστε επίσης:

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με σκύλο αναπτύσσουν ευκολότερα φιλίες

Πώς να κάνετε την κουζίνα σας πιο φιλική προς τα παιδιά;

Iταλική Vogue: Αντικαθιστά το εξώφυλλο της με ζωγραφιές που δημιούργησαν παιδιά κατά το lockdown

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση