ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Tα κρυφά συμπτώματα που συνδέονται με το στρες

photo by christopher-campbell on Unsplash

Πολλοί θεωρούν ότι μπορούν να ελέγχουν τα επίπεδα του άγχους τους, διότι είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα βασικά συμπτώματα: αϋπνία, ταχυκαρδία και πονοκέφαλοι.

Σύμφωνα όμως με το «Αμερικανικό Ινστιτούτο Στρες», υπάρχουν και κάποια «κρυφά» σημάδια που συνδέονται με αυτό. Δείτε ποια είναι τα πιο ασυνήθιστα από αυτά.

Δεν μπορείτε να κρατήσετε ανοιχτά τα μάτια

Αν νιώθετε συχνά ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τα μάτια σας και ότι κλείνουν, είναι πιθανό να είστε απλά εξαντλημένοι, αλλά μπορεί να ερμηνευτεί, ότι αντιμετωπίζετε κόπωση με αιτία το άγχος. Σύμφωνα με μια μεγάλη έρευνα του «Αμερικανικού Ψυχολογικού Συλλόγου» του 2015, το 32% των ατόμων που βίωναν άγχος, ανέφεραν την κόπωση ως σύμπτωμα.

Η υπερβολική κόπωση μπορεί να εκδηλωθεί μέσω τριών βασικών μορφών: Αυτή που  βασίζεται στο άγχος ίσως να είναι συναισθηματική, παρόμοια με το πώς αισθάνεστε ότι περνάτε μετά από μια έντονη διαμάχη με έναν φίλο. Μπορεί να είναι φυσική, όπως πόσο κουρασμένο νιώθει το σώμα με βάση την ηλικία και μπορεί να είναι γνωστική, αφού αντιλαμβάνεστε ότι προέρχεται μετά από μία δύσκολη μέρα στη δουλειά.

Συναισθηματικές αναταράξεις

Όταν αντιμετωπίζετε πολλά συναισθήματα ταυτόχρονα – οργή, απογοήτευση, μοναξιά, φόβο – αυτό μπορεί να πιέσει τον οργανισμό σας. Ίσως να νιώθετε βαρύ το στήθος, να μην ελέγχετε τον ειρμό των σκέψεων σας και να μην μπορείτε να εστιάσετε σε ένα πράγμα.

Πιθανόν να ανησυχείτε για το μέλλον ή να «κουβαλάτε» μέσα σας πληγές από το παρελθόν. Το «αντίδοτο» σε αυτές τις καταστάσεις είναι να προσπαθήσετε να επικεντρωθείτε στο παρόν. Αυτή η τακτική, θα σας κάνει πιο «γειωμένους» στο τώρα. Για να το πετύχετε μία καλή μέθοδος είναι ο διαλογισμός και οι ασκήσεις με τις αναπνοές.

Photo by LOGAN WEAVER on Unsplash

Νιώθετε σφιγμένοι

Σε ορισμένες αγχωτικές καταστάσεις, ο φόβος μπορεί να μας ακινητοποιήσει. Το γνωστό «πάγωμα», εκδηλώνεται ως αίσθηση δυσκαμψίας, περιορισμένης αναπνοής και την εντύπωση ότι έχει «κολλήσει» κάποιο σημείο του σώματος.

Πηγαίνετε με τα νερά των άλλων

Αυτό σημαίνει ότι για να αποφύγετε τη σύγκρουση με κάποιον, ενδέχεται να αποκρύψετε τα αληθινά σας συναισθήματα. Απλά αν το καλοσκεφτείτε, είτε με τον έναν τρόπο είτε με τον άλλον, πάλι εσείς είστε ζημιωμένοι, αφού και οι δύο καταστάσεις δεν είναι ευχάριστες για εσάς. Επομένως καλύτερα να μιλάτε ανοιχτά για τη γνώμη σας ρισκάροντας να έρθετε σε ρήξη. Τουλάχιστον έτσι, ακόμα και αν καταλήξετε σε έναν τσακωμό, θα πάψετε να ανησυχείτε, ή να επαναλαμβάνετε μια ιδέα ή μια πράξη που δεν επιθυμείτε.

Λιποθυμικές τάσεις

Μία κρίση άγχους, συχνά συνοδεύεται από λιποθυμικό επεισόδιο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι συχνά καταπιέζουμε τα συναισθήματα και τις αδυναμίες μας με αποτέλεσμα το σώμα να νιώθει πολύ αδύναμο.

Πόνοι στο σώμα

Οι πονοκέφαλοι, ο πόνος στην πλάτη, οι μυϊκοί πόνοι και τα γαστρεντερικά συμπτώματα είναι τα πιο συνηθισμένα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της « Ένωσης Ψυχοφυσιολογικών Διαταραχών». Οι πόνοι είναι απότομοι και μπορεί να εμφανιστούν σε περισσότερα από ένα σημεία. Γι’ αυτό καλό είναι να παρακολουθείτε από πού μπορεί να προέρχονται.

Σφίγγετε συχνά τα δόντια σας

Η συνήθεια αυτή, σχετίζεται σημαντικά με τον νευρωτισμό, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2017 στο Journal of Dentistry . Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πονοκεφάλους, πόνο στη γνάθο, πόνο στο πρόσωπο και συνολική ευαισθησία των δοντιών. Η μακροχρόνια άλεση των δοντιών της ποικιλίας που προκαλείται από το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε πεπλατυσμένα, σπασμένα ή χαλαρά δόντια. Η λείανση ή το σφίξιμο των δοντιών συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης, οπότε είναι εύκολο να μην γνωρίζετε ότι συμβαίνει. Οι τακτικές οδοντιατρικές επισκέψεις μπορούν να σας βοηθήσουν.

Συναισθηματικό φαγητό

Ως συνήθως τα άτομα που παραδίνονται στο συναισθηματικό φαγητό, σπάνια μπορούν να το αντιληφθούν. Το σώμα στέλνει το ψευδές σήμα ότι πεινάει, ενώ στην πραγματικότητα, το μόνο που επιζητούν είναι η ευχαρίστηση μέσω αυτού. Η κατάσταση αυτή, μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία και σε κατάθλιψη, όπως και σε μία σειρά από αρκετά ρίσκα για την υγεία.

 

Διαβάστε επίσης:

Διαλογισμός «σάρωσης» σώματος: Τι είναι και γιατί τον συνιστούν οι ειδικοί

Πώς να βοηθήσετε τη μνήμη σας όταν κυριεύεστε από το άγχος

Το χιούμορ, μας προστατεύει από το άγχος και την κατάθλιψη