ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Tα μεγαλύτερα λάθη που γίνονται στα βιογραφικά σύμφωνα με τους ειδικούς του Harvard

Photo by Corinne Kutz on Unsplash

Η αγορά εργασίας, έγινε ακόμα πιο ανταγωνιστική και αβέβαιη, επομένως αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για εσάς να φρεσκάρετε το βιογραφικό σας, ακόμα και αν δεν βρίσκεστε σε αναζήτηση μιας νέας δουλειάς.

Για να το κάνετε πρώτα θα χρειαστεί να αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τις δυνάμεις, τις αδυναμίες και τους στόχους σας.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ποιος είναι ο ανταγωνισμός σας και ποιες μοναδικές δεξιότητες έχετε, που μπορεί να σας κάνουν να ξεχωρίσετε από τους υπόλοιπους.

Μόλις οργανώσετε τις σκέψεις σας είναι η ώρα για το πιο σημαντικό και ίσως το  πιο δύσκολο βήμα: Να τα βάλετε όλα σε χαρτί. Ακολουθούν τα πέντε μεγαλύτερα λάθη που γίνονται στα βιογραφικά, σύμφωνα με συμβούλους στο Γραφείο Υπηρεσιών Καριέρας του Πανεπιστημίου του Harvard:

Photo by Kaboompics .com from Pexels

Ορθογραφικά και γραμματικά λάθη

Η ορθογραφία και η γραμματική είναι δείκτες δύο δεξιοτήτων, που είναι απαραίτητες για κάθε εργασία: Προσοχή στις λεπτομέρειες. Το να είστε επιμελής στη δουλειά σας και να μπορείτε να επικοινωνείτε με σαφήνεια – τόσο προφορικά όσο και μέσω email – με συναδέλφους, επιβλέποντες και πελάτες, είναι ένα στοιχείο που ελέγχουν όλοι οι εργοδότες.

Χρήση παθητικής γλώσσας

Σε μια παθητική πρόταση, το αντικείμενο της δράσης γίνεται το αντικείμενο της πρότασης. Τα βιογραφικά που είναι γραμμένα σε παθητική γλώσσα, είναι βαρετά στην ανάγνωση, καθώς χρησιμοποιούν πάρα πολλές λέξεις. Για ένα καλύτερο αποτέλεσμα, οι ειδικοί σταδιοδρομίας στο Harvard, προτείνουν τη χρήση ενεργητικής φωνής.

Υπερβολικά πολλά ή ελάχιστα στοιχεία επικοινωνίας

Στην κορυφή του βιογραφικού σας θα πρέπει να αναγράφονται: Το όνομά σας (μεγάλο και έντονο), διεύθυνση (για να ενημερώσετε τον διευθυντή πρόσληψης πού βρίσκεστε), προσωπικό email και αριθμό τηλεφώνου (ώστε να μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας).

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι σκόπιμο να συμπεριλάβετε έναν σύνδεσμο προς τον ιστότοπο σας. Οτιδήποτε άλλο είναι απλώς χάσιμο χώρου.

Δεν είναι καλά οργανωμένο

Ένα ασπρόμαυρο βιογραφικό με καθαρές επικεφαλίδες και διαστήματα, θα ξεχωρίζει περισσότερο από ένα πολύχρωμο βιογραφικό με υπερβολική χρήση κουτιών και περιγράμματα γραμμών, που προέρχονται από όλες τις κατευθύνσεις.

Κάντε το βιογραφικό σας ευανάγνωστο εξισορροπώντας τους λευκούς χώρους και χρησιμοποιώντας υπογράμμιση, πλάγιους χαρακτήρες, έντονη γραφή και χρήση κεφαλαίων για έμφαση.

Πολύ μεγάλο

Με εξαίρεση αν υποβάλετε αίτηση για εκτελεστική θέση, το βιογραφικό σας δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από μια σελίδα (ή το πολύ δύο σελίδες).

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα παραλείψετε πράγματα που έχετε κάνει. Απλά θα χρειαστεί να είστε περιεκτικοί στον λόγο σας, για να γνωρίζει αυτός που το διαβάζει, τι ακριβώς εννοείτε.

 

Διαβάστε επίσης:

Τι να παραλείψετε από το βιογραφικό σας αν θέλετε όντως να το διαβάσουν

6 τρόποι να ακολουθήσετε την καριέρα που πάντα ονειρευόσασταν

Πώς να απαντήσετε σε 5 από τις πιο δύσκολες ερωτήσεις συνέντευξης

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση