ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι μπορείτε να κάνετε όταν νιώθετε ότι χάνετε την ψυχραιμία σας

To δεύτερο lockdown, ήταν πολύ πιο δύσκολο για μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων. Ο εγκλεισμός στο σπίτι, το άγχος της μετακίνησης, η τηλεργασία και γενικά η στάσιμη καθημερινότητα, είναι λογικό να προκαλούν έντονο εκνευρισμό, με αποτέλεσμα πολλές φορές να χάνεται η ψυχραιμία και να ξεσπάμε στα κοντινά μας πρόσωπα, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος.

Ακόμα όμως και αν δεν εκνευριζόμαστε εξαιτίας των δυσκολιών που έφερε η πανδημία, αλλά ευθύνεται κάτι άλλο που μας προκαλεί, τότε πάλι το να επιτρέπουμε τον εαυτό μας να χάνει την ψυχραιμία του, είναι μια κακή κίνηση.

Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι όλα στο χέρι μας όσο και αν προσπαθούμε να αλλάξουμε μία κατάσταση, που μας κάνει να βγαίνουμε εκτός ελέγχου.

Photo by Riccardo Bresciani from Pexels

Επομένως θα ήταν πολύ πιο έξυπνο να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιδρούμε σε αυτήν, πριν την επιτρέψουμε να μας κυριεύσει.

Οι ειδικοί αναφέρουν, ότι υπάρχει μία χημική διαδικασία στο σώμα που κρατά μόλις ενάμιση λεπτό. Σε αυτό το χρόνο, συμβαίνει οποιαδήποτε συναισθηματική έκρηξη. Άρα, αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι λίγη υπομονή μέχρι να περάσει αυτό το διάστημα.

Όλοι είχαμε την εμπειρία μιας άσχημης κατάστασης ή ενός ατόμου που μας προσβάλει. Ένα αγενές σχόλιο, δυσάρεστες ειδήσεις, μία απροσδόκητη ταλαιπωρία, γίνονται πολλές φορές η αφορμή να χάνουμε την ψυχραιμία μας.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι επειδή όταν κάποιος ή κάτι μας προκαλεί, δεν έχουμε τον έλεγχο ή δεν γνωρίζουμε άλλον τρόπο να ανταποκριθούμε.

Στην πραγματικότητα όμως, καμία κατάσταση και κανείς δεν έχει τη δύναμη να μας κάνει να νιώσουμε ή να πράξουμε κάτι που δεν επιθυμούμε. Έχουμε πάντα την επιλογή να αντιδράσουμε ή όχι.

Η χρόνια αντιδραστικότητα δημιουργεί ένα αγχωτικό βιοχημικό μπούμερανγκ, που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει την πιθανότητα καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι επιστήμονες αναφέρουν μέσω νευρολογικής οπτικής, ότι έχουμε τη δύναμη να επιλέγουμε κάθε στιγμή πώς θέλουμε να συμπεριφερόμαστε.

Η κάθε συναισθηματική αντίδραση, είναι στην ουσία μία ομάδα κυττάρων που εκτελούν συγκεκριμένη λειτουργία στον εγκέφαλο. Από τη στιγμή που σκέφτεστε ότι υπάρχει μια απειλή, τονώνετε την ανάλογη ομάδα. Αυτό θα προκαλέσει τη φυσιολογική απόκριση της νορεπινεφρίνης στη ροή του αίματος.

Έτσι, πιστεύετε ότι η σκέψη ενεργοποιεί όλα τα έντονα γεγονότα, ενώ βιολογικά αυτό που χρειάζεστε είναι κάτι παραπάνω από ένα λεπτό για να ηρεμήσετε.

Την επόμενη φορά που θα νιώσετε ότι χάνετε την ψυχραιμία σας, κάντε μια προσπάθεια να συγκρατήσετε τον εαυτό σας. Θα διαπιστώσετε ότι κάνατε την καλύτερη επιλογή για την ψυχική και σωματική σας υγεία.

Διαβάστε επίσης:

Χαιροφοβία: Ο φόβος της ευτυχίας και των θετικών πραγμάτων

Ποια είναι η σχέση του έρπητα ζωστήρα με το άγχος;

Ποια είναι η λιγότερο γνωστή αιτία κατάθλιψης;

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση