ΥΓΕΙΑ

Ποια είναι η σχέση του έρπητα ζωστήρα με το άγχος;

Photo by Ansley Ventura on Unsplash

Ο έρπητας ζωστήρας, είναι η ιογενής λοίμωξη που προκαλεί εξάνθημα με φουσκάλες στο σώμα, το πρόσωπο ή το λαιμό. Αρχικά μοιάζει με τσίμπημα από έντομο αλλά στην πραγματικότητα, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.

Η κατάσταση αυτή, μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε ανά πάσα στιγμή. Ως συνήθως όμως επηρεάζει τους ηλικιωμένους που έχουν ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Το άγχος συνδέεται συχνά με τον έρπητα ζωστήρα καθώς μειώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και πολλές χρόνιες ασθένειες. Ο ιός παραμένει άθικτος στο σώμα και μερικές φορές μπορεί να εμφανιστεί ξανά σε μεταγενέστερο στάδιο της ζωής.

Ο λόγος για αυτό είναι ασαφής, αλλά σύμφωνα με ερευνητές σε μια μελέτη της Εταιρείας Λοιμωδών Νοσημάτων της Αμερικής, το άγχος θα μπορούσε να είναι ένας από τους παράγοντες που τον ενεργοποιεί.

Η σχέση μεταξύ του έρπητα ζωστήρα και του στρες

Το συναισθηματικό στρες θεωρείται ότι προκαλεί την έξαρση του έρπητα ζωστήρα. Τα άτομα που βιώνουν μια ξαφνική απώλεια ή μία κακή επαγγελματική ζωή, έχουν πιο ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα. Παράλληλα η κακή διατροφή, η απώλεια θρεπτικών συστατικών, οι διαταραχές της διάθεσης, τα υψηλά επίπεδα στρες, το άγχος και η κακή διάθεση, επηρεάζουν την ψυχική σας υγεία και το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Πώς να αποφύγετε το άγχος και να παραμείνετε υγιείς;

Όπως όλοι γνωρίζουμε ότι το άγχος είναι η βασική αιτία κάθε ασθένειας και για την αποφυγή ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων, είναι πάντα καλύτερο να αποφεύγουμε το άγχος και να διατηρούμε ήρεμο μυαλό σε κάθε κατάσταση.

Δείτε παρακάτω τι μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την επανεμφάνιση του έρπητα ζωστήρα

Δοκιμάστε διαλογισμό

Κάντε yoga στο σπίτι

Απενεργοποιήστε το τηλέφωνό σας πριν κοιμηθείτε. Προτιμήστε την ανάγνωση αντί να περνάτε ώρα μπροστά από μια φωτεινή οθόνη

Φροντίστε να έρχεστε σε περισσότερο επαφή με τη φύση

Βγείτε έξω στο φως του ήλιου για να λάβετε βιταμίνη D

Κάνετε ασκήσεις stretching

Βρείτε μία καθημερινή δραστηριότητα που να σας κάνει ευτυχισμένους. Ίσως να είναι το μαγείρεμα, η ανάγνωση, το να περνάτε χρόνο με την οικογένεια ή να παρακολουθείτε την αγαπημένη σας τηλεοπτική εκπομπή για χαλάρωση.

 

Διαβάστε επίσης:

Τι πρέπει να ξέρετε για το τσάι matcha

Το κόκκινο φως δρα θεραπευτικά στην όραση

Τι θα συμβεί στην υγεία σας αν λαμβάνετε καθημερινά πολυβιταμίνες;

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση