ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι χρειάζεται για να δημιουργήσετε έναν ευτυχισμένο γάμο;

Ένας ευτυχισμένος γάμος, δεν σημαίνει ότι δεν περνά εντάσεις, αλλά ότι τις αντιμετωπίζει, με αποτέλεσμα να γίνεται ακόμα πιο δυνατός.

Σίγουρα, η αγάπη, η εμπιστοσύνη, η αλληλοεκτίμηση, η δέσμευση, το χιούμορ και ο σεβασμός, είναι από τα πιο δυνατά χαρακτηριστικά, που υπάρχουν μεταξύ των δύο συντρόφων. Όμως για να μπορεί κανείς να πει ότι έχει δημιουργήσει έναν ευτυχισμένο γάμο, χρειάζεται πρώτα κάτι άλλο.

Πρόκειται για την ψυχολογική ευελιξία. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε με μια νέα εργασία, από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Contextual Behavioral Science.  Εξέτασαν 174 διαφορετικές μελέτες και διαπίστωσαν ότι όλοι οι ευτυχείς γάμοι έχουν το κοινό χαρακτηριστικότης ψυχολογικής ευελιξίας.

Τι σημαίνει αυτό;

Η ψυχολογική ευελιξία ορίζεται ως ένα σύνολο δεξιοτήτων, που εμπλέκονται τα άτομα όταν παρουσιάζονται δύσκολες ή δύσκολες σκέψεις, συναισθήματα ή εμπειρίες.

Με άλλα λόγια, όσοι είναι ψυχολογικά ευέλικτοι, είναι ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες, ανεξάρτητα από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Δεν παραμένουν στις σκέψεις ή τα συναισθήματα και διατηρούν τα πράγματα σε μια προοπτική. Τείνουν να προσανατολίζονται προς τους στόχους τους και δεν πτοούνται εύκολα από αποτυχίες.

Αντίθετα, οι άνθρωποι που είναι ψυχολογικά άκαμπτοι τείνουν να αποφεύγουν δύσκολες σκέψεις και όταν έρχονται αντιμέτωποι με αυτές, δεν αποκλείεται να τους γίνουν εμμονή.

Είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί αυτό είναι ένα τόσο σημαντικό χαρακτηριστικό σε έναν ευτυχισμένο γάμο. Πολύ συχνά σε έναν γάμο, τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Τα ζευγάρια που χρησιμοποιούν την ψυχολογική ευελιξία (η οποία μπορεί επίσης να ονομαστεί «ευαισθησία» ή «συναισθηματική ευελιξία») για να μπορούν να προσαρμόζονται με τις αλλαγές πολύ πιο εύκολα και να αντιμετωπίζουν τα εμπόδια που τους φέρνει η ζωή.

Όσο ευεργετική είναι η ψυχολογική ευελιξία άλλο τόσο δύσκολη είναι να αποκτηθεί. Ο λόγος είναι επειδή είμαστε τόσο συχνά προετοιμασμένοι να αντιδράμε όταν αλλάζουν οι περιστάσεις.

Για να είστε ψυχολογικά ευέλικτοι με τρόπο που να ωφελεί εσάς και τον σύντροφό σας, πρέπει πρώτα να αποδεχτείτε τις περιστάσεις και τον τρόπο που αντιδράτε σε αυτές. Αυτό απαιτεί την ανάπτυξη αυτογνωσίας , διαλογισμού και προβληματισμού για τα συναισθήματά σας. Τελικά, πρέπει να εστιάσετε στον στόχο, που είναι η οικοδόμηση μιας ισχυρής σχέσης με τον σύζυγό σας.

Εστιάστε στον συμβιβασμό, για πράγματα που δεν είναι τόσο σημαντικά για εσάς. Η ψυχολογική ευελιξία αφορά την επιλογή των πραγμάτων για τα οποία θέλετε να είστε ευέλικτοι, ενώ εκφράζετε επίσης όλα εκείνα που έχουν σημασία.

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα καταλάβετε αν έχετε έναν ευτυχισμένο γάμο

Πώς να δημιουργήσετε καλύτερη επικοινωνία με τη σχέση σας

Τι είναι η τοξική θετικότητα;

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση