ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι είναι η τοξική θετικότητα;

Photo by Connor Wilkins on Unsplash

Η επίτευξη της ευτυχίας, είναι πάντα ένας καλός στόχος για τον καθέναν. Όμως σύμφωνα με μια έκθεση στη The Washington Post , αν επιδιώκεται σε υπερβολικό βαθμό, μπορεί πραγματικά να μετατραπεί σε επιβλαβή «τοξική θετικότητα».

Ο όρος αυτός, αποτελεί μια προειδοποίηση, σε μια εποχή που πολλοί από εμάς, προσπαθούμε απεγνωσμένα να ενθαρρύνουμε τους εαυτούς μας (και τις ομάδες μας), αλλά αντίθετα βυθιζόμαστε χειρότερα στη δυστυχία παρά τις προσπάθειες μας. Ίσως να κυνηγάμε με λάθος τρόπο την ευτυχία, ή το ίδιο το κυνήγι, να είναι αυτό που κάνει πιο έντονη τη δυστυχία.

Photo by Valeria Ushakova from Pexels

Πάντως, σύμφωνα με την έκθεση, ναι, υπάρχει “τοξική θετικότητα”.

Παραδοσιακά, πιστεύουμε ότι οι τοξικοί άνθρωποι είναι αυτοί που οι γκρινιάρηδες, οι χειριστικοί και οι drama queens. Αυτοί αποτελούν σίγουρα ένα σοβαρό πρόβλημα, αλλά το ίδιο ισχύει και όταν οι άνθρωποι αναγκάζονται να φαίνονται ή να είναι θετικοί σε καταστάσεις όπου αυτό δεν είναι φυσιολογικό ή όταν υπάρχει ένα πρόβλημα, που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, σύμφωνα με την ψυχολόγο του Πανεπιστημίου του Michigan Ann Arbor, Stephanie Preston.

Η αδικαιολόγητη θετικότητα, δεν μας εμποδίζει μόνο να αντιμετωπίσουμε τις υποκείμενες αιτίες της δυστυχίας μας, αλλά μπορεί επίσης να μας κάνει να νιώθουμε ένοχοι, για το ότι δεν αισθανόμαστε χαρούμενοι. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πιέζουμε τον εαυτό μας να αισθανθούμε αισιόδοξα.

«Κρίνουμε τον εαυτό μας για το αίσθημα πόνου, θλίψης, φόβου, ο οποίος στη συνέχεια δημιουργεί συναισθήματα όπως ντροπή και ενοχή», λέει η Preston. Επιπλέον, η Natalie Dattilo, ψυχολόγος στο “Brigham and Women’s Hospital’ στη Βοστώνη, προσθέτει: «Καταλήγουμε απλά να αισθανόμαστε άσχημα, που αισθανόμαστε άσχημα. Στην πραγματικότητα αυτή η σκέψη, αποκλείει κάθε θεραπεία ή πρόοδο ή επίλυση προβλημάτων».

Το κυνήγι της ευτυχίας, είναι λιγότερο χρήσιμο τώρα.

Υπάρχει ένα πλήθος βιβλίων, που έχουν γραφτεί για το πώς αμείλικτη επιδίωξη μας, για να νιώθουμε ευτυχισμένοι,  μπορεί να μας αποσπάσει την προσοχή από τον σκοπό για το γενικότερο καλό.

Αλλά η προειδοποίηση, ότι η επιδίωξη της ευτυχίας μπορεί να είναι τοξική, είναι ιδιαίτερα επίκαιρη σε μια στιγμή που τόσοι πολλοί αντιμετωπίζουν πραγματικό φόβο, ανασφάλεια και απομόνωση. Οι ειδικοί, συμβουλεύουν ότι δεν χρειάζεται, να πιέζουμε τον εαυτό μας και να τον κατηγορούμε που δεν μπορεί να νιώσει χαρά, διότι η τακτική αυτή βλάπτει σοβαρά την ψυχική υγεία.

 

Διαβάστε επίσης:

6 πράγματα που μπορούμε να μάθουμε από μία τοξική σχέση

H τοξική συνήθεια μεταξύ των ζευγαριών που συνήθως οδηγεί στον χωρισμό

10 Σημάδια που μαρτυρούν ότι έχετε μία τοξική σχέση

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση