ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι είναι το «χάσμα αυτοπεποίθησης» που κρατά τις γυναίκες πίσω στην καριέρα τους;

Τι είναι το «χάσμα αυτοπεποίθησης» που κρατά τις γυναίκες πίσω στην καριέρα τους;
Photo by Dai KE on Unsplash

«Ποια είναι τα δυνατά σας σημεία;». Αυτή είναι μία από τις βασικότερες ερωτήσεις που γίνονται σε μία συνέντευξη για δουλειά. Η απάντηση, όσο παράξενο κι αν φαίνεται, εξαρτάται από το φύλο του κάθε υποψηφίου – έτσι, τουλάχιστον, υποστηρίζει νέα έρευνα.

 

Σύμφωνα με τη μελέτη που ολοκλήρωσαν η Κριστίν Έξλι, η οποία διδάσκει στο Harvard Business School, και η καθηγήτρια του Wharton, Τζουντ Κέσλερ, οι άνδρες αισθάνονται πολύ πιο άνετα «προωθώντας» τον εαυτό τους. Υπάρχει ένα τεράστιο «χάσμα αυτοπεποίθησης των φύλων», όπως το ορίζου οι ειδικοί. Οι γυναίκες, μάλιστα, όταν χρειάζεται να αξιολογήσουν τον εαυτό τους, βάζουν πολύ χαμηλότερους βαθμούς σε σχέση με τους άνδρες – ακόμη κι αν η πραγματική τους αξία είναι, συνήθως, ίση.

 

Τα 900 άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα, πήραν μέρος σε τρία διαφορετικά πειράματα. Όλοι τους, απάντησαν σε 20 ερωτήσεις. Έπειτα, έπρεπε να δηλώσουν πόσες από τις απαντήσεις τους πίστευαν ότι ήταν σωστές. Κι έπειτα, χρησιμοποιώντας αυτά τα στοιχεία θα έπρεπε να μιλήσουν όπως ακριβώς θα απευθύνονταν σ’ έναν εν δυνάμει εργοδότη που τους έπαιρνε συνέντευξη.

 

Οι γυναίκες υποτίμησαν σημαντικά τον εαυτό τους. Για παράδειγμα, στην φράση «Τόσο καλά πήγα στο τεστ», οι περισσότερες απάντησαν ότι πέτυχαν ένα 46% των ερωτήσεων. Ο μέσος άνδρας, από την άλλη, σημείωσε 61%. Κατά μέσο όρο όμως, τα πραγματικά σκορ και των δύο φύλων ήταν στο ίδιο επίπεδο, περίπου 50%. Αξίζει, έπειτα, να σημειωθεί ότι οι γυναίκες που υποτίμησαν την απόδοσή τους βρίσκονταν πιο κοντά στην πραγματικότητα, σε σχέση με τους άνδρες που αξιολόγησαν αρκετά υψηλότερα τον εαυτό τους.

 

Αυτό το «χάσμα αυτοπεποίθησης» δε σημαίνει πως οι γυναίκες απλώς θεωρούν ότι δεν πήγαν καλά. Κι αυτό γιατί συνέχισαν να υποτιμούν τον εαυτό τους στον παραπάνω υποτιθέμενο εργοδότη, ακόμη κι όταν έμαθαν το σκορ που σημείωσαν. «Δεν θα έπρεπε να προκαλεί εντύπωση κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι οι γυναίκες υιοθετούν μία λιγότερο επιθετική συμπεριφορά κι αυτό γυρίζει εναντίον τους, αυτολογοκρίνονται όταν έρχεται η ώρα να μιλήσουν για τα θετικά τους», δήλωσε στο Forbes η καθηγήτρια του GW Law, Ναόμι Σόενμπαουμ.

 

Το ενδιαφέρον της κατάστασης αυτής, σύμφωνα με την καθηγήτρια νομικής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, Τζουν Καρμπόν, είναι ότι οι εργοδότες προτιμούν τους άνδρες που υπερβάλλουν. Η αυτοπεποίθηση είναι πολύ σημαντική, ειδικά όταν πρόκειται για υψηλά ιστάμενες θέσεις.

 

Αυτό σημαίνει πως οι προσπάθειες για την ισότητα των φύλων στην εργασία χρειάζεται να γίνουν πιο στοχευμένες. Αντί να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να βγαίνουν μπροστά, ίσως ήρθε η ώρα των ανδρών να κάνουν ένα βήμα πίσω, σύμφωνα με τη Σόενμπαουμ.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Η Μεγάλη Βρετανία γεφυρώνει το χάσμα των φύλων: Ο αριθμός των γυναικών σε ΔΣ αυξήθηκε κατά 50%, μέσα σε μία πενταετία

 

Έρευνα: Πώς η σωστή επιλογή λέξεων γεφυρώνει το χάσμα των φύλων στην εργασία

 

Το μεγαλύτερο «όπλο» μιας leader: Πώς η πανδημία μπορεί να φέρει την ισότητα των φύλων στα Διοικητικά Συμβούλια

 

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση