ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι συμβαίνει και αλλάζει η διάθεση μας όταν ακούμε μουσική

Πηγή: pexels

Πολλοί γονείς, πιστεύουν ότι αν παίζει κλασσική μουσική όπως του Μότσαρτ και του Μπετόβεν, την ώρα που κοιμούνται τα παιδιά τους, ότι θα γίνουν πιο έξυπνοι ενήλικες. Αν και αυτό δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, υπάρχουν κάποια στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η ακρόαση μουσικής έχει θετικά αποτελέσματα στη διάθεσή μας και μπορεί να αλλάξει τα κύματα του εγκεφάλου μας.

Σύμφωνα με το Harvard Health, ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει δημιουργηθεί για να διακρίνει τη μουσική και τον κανονικό θόρυβο. Η επανάληψη και η μαθηματική δομή που περιέχουν πολλοί παλμοί, έχουν αποδειχθεί ότι επηρεάζουν τον εγκέφαλο με διάφορους τρόπους.

Επιπλέον, οι μαθητές που άκουσαν τον Μότσαρτ πριν περάσουν από τεστ IQ σημείωσαν υψηλότερα αποτελέσματα από την ομάδα που καθόταν σιωπηλή και την άλλη που είχαν ένα πιο χαλαρό άκουσμα.

Οι ερευνητές θεωρούν, ότι αυτός ο τύπος μουσικής, βοήθησε να οργανωθούν τα νεύρα που διεγείρονται στο τμήμα του εγκεφάλου που χειρίζεται υψηλότερες λειτουργίες, όπως τον εγκεφαλικό φλοιό.

Ουσιαστικά, υπέθεσαν ότι αυτός ο τύπος μουσικής, λειτούργησε ως προπόνηση για διάφορα εγκεφαλικά κύτταρα, βοηθώντας τους έτσι να συνθέσουν τις πληροφορίες καλύτερα.

Εκτός από την τόνωση διαφόρων τμημάτων του εγκεφάλου και τη βελτίωση της απόδοσης σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, η μουσική μπορεί επίσης να αντισταθμίσει τα συμπτώματα διαφόρων ασθενειών όπως η νόσος του Πάρκινσον και η κατάθλιψη.

Η Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση, αναφέρει επίσης ευρήματα ότι τα πρόωρα βρέφη που εκτέθηκαν σε διάφορους ήχους όπως τα κύματα των ωκεανών και το τραγούδι, επιβράδυναν τους καρδιακούς ρυθμούς τους σε ένα σημείο χαλάρωσης.

Η μουσικοθεραπεία έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό ως θεραπεία ψυχικής υγείας

Προφανώς και δεν χρειάζεται μια μελέτη για να αντιληφθεί κανείς ότι η ακρόαση μουσικής αλλάζει τη διάθεση. Όμως, η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, αναφέρει ότι μια πρόσφατη δοκιμή έδειξε ότι η ακρόαση μουσικής σχετίζεται με την καλύτερη ανοσολογική λειτουργία και με μειωμένο στρες .

Εκτός από αυτό, μια άλλη δοκιμή διαπίστωσε ότι η μουσική ήταν πιο αποτελεσματική στη μείωση του άγχους, πριν από μια χειρουργική επέμβαση και τη λήψη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Ίσως το πιο αξιοσημείωτο εύρημα, είναι ότι η μουσική έχει αντίκτυπο στην ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη. Η υπερβολική ποσότητα αυτής της ορμόνης μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας με την πάροδο του χρόνου, συμπεριλαμβανομένου του άγχους και των καρδιακών παθήσεων, εξηγεί το WebMD.

Όταν η ποσότητα της περιορίζεται, το σώμα μπορεί να χαλαρώσει πιο εύκολα και να κάνει βασικές διαδικασίες με ευκολία.

Το να ακούτε την αγαπημένη σας μουσική μπορεί να είναι το εργαλείο ενίσχυσης της διάθεσης και ενίσχυσης του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Διαβάστε επίσης:

Τα έμβρυα αναπτύσσουν καλύτερα τον εγκέφαλο τους όταν τους μιλάμε

Tα 4 είδη του στρες και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Πώς να βοηθήσετε τη μνήμη σας όταν κυριεύεστε από άγχος

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση