ΥΓΕΙΑ

Τα έμβρυα αναπτύσσουν καλύτερα τον εγκέφαλο τους όταν τους μιλάμε

πηγή: pexels

Τα έμβρυα μπορούν να μας ακούσουν μέσα από την κοιλιά και μάλιστα τους κάνει καλό όταν τους μιλάμε. Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ υποδηλώνει ότι υπάρχουν πιθανά οφέλη για τον εγκέφαλο τους στην μετέπειτα ζωή τους.

Κατά τη διάρκεια της, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η συμμετοχή των εμβρύων σε «συνομιλίες» με ενήλικες μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλο τους να αναπτυχθεί, ιδιαίτερα σε σημεία που εμπλέκονται στην κατανόηση της γλώσσας.

Για να το εκτιμήσουν αυτό, οι ερευνητές αξιολόγησαν την εγκεφαλική λειτουργία των μωρών που κοιμούνται, ηλικίας πέντε έως οκτώ μηνών, χρησιμοποιώντας σαρώσεις λειτουργικής μαγνητικής απεικόνισης (fMRI). Τα βρέφη εξοπλίστηκαν επίσης με μια ειδική, φορητή συσκευή, η οποία κατέγραψε τουλάχιστον οκτώ ώρες όλων των κοντινών, καθαρών ομιλιών στα οικεία περιβάλλοντά τους για μια τυπική ημέρα.

Photo by Ömürden Cengiz on Unsplash

Όπως περιγράφεται στο Futurity, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυτά τα δεδομένα για να υπολογίσουν την ποιότητα της συνομιλίας στην οποία συμμετείχαν τα μωρά. Αυτό που βρήκαν ήταν ότι παρόλο που αυτά τα βρέφη δεν μπορούσαν να λάβουν μέρος σε πολύπλοκες συνομιλίες, κατάφερναν να συλλαβίσουν κάποιες λέξεις. Αυτό δείχνει ότι προσπαθούν να ανταποκριθούν.

Η επικεφαλής συγγραφέας Λούσι Κινγκ, υποψήφια για διδακτορικό στο τμήμα ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ δήλωσε: «Πριν τα βρέφη αρχίσουν να λένε τα πρώτα λόγια, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι συνομιλίες που έχουμε μαζί τους, συμβάλουν στη λειτουργία του εγκεφάλου τους. Φαίνεται να υπάρχει κάτι ιδιαίτερο με αυτές τις δυναμικές συνομιλίας μεταξύ των βρεφών και των φροντιστών, σε σύγκριση με την απλή ποσότητα διέγερσης που λαμβάνουν».

Κατά τη διάρκεια των εγκεφαλικών σαρώσεων, οι ερευνητές εστίασαν την ανάλυσή τους στη λειτουργική συνδεσιμότητα – ένα μέτρο για το πώς η ενεργοποίηση σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου αυξάνεται και συγχρονίζεται – σε περιοχές του εγκεφάλου και στον κροταφικό φλοιό των βρεφών που συνδέονται με την κατανόηση της γλώσσας.

Αυτό αποκάλυψε ότι τα μωρά που συμμετείχαν σε περισσότερες συνομιλίες με ενήλικες στην καθημερινή τους ζωή, συγχρόνιζαν πιο λίγο την ενεργοποίηση σε ένα δίκτυο περιοχών, που επεξεργάζονται την τόνωση της γλώσσας.

Αν και δεν είναι ακόμη σαφές εάν η χαμηλότερη συνδεσιμότητα είναι κάτι «καλό» ή «κακό», οι ερευνητές υποθέτουν ότι η χαμηλότερη συνδεσιμότητα σημαίνει πιο αποτελεσματική οργάνωση του εγκεφάλου. Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης, ότι αυτή η επίδραση στον εγκέφαλο παρατηρήθηκε μόνο σε μωρά στα οποία οι ενήλικες τους μίλησαν απευθείας, αντί να ακούσουν μια συνομιλία μεταξύ άλλων ενηλίκων.

Έχοντας περισσότερες βλέψεις για το μέλλον, οι επιστήμονες παρακολουθούν τους συμμετέχοντες γονείς και τα βρέφη τους σε ηλικία 18 μηνών για να εξετάσουν το πώς αναπτύσσονται. Συγκεκριμένα, εστιάζουν στην ενσυναίσθηση, την κοινωνική σχέση, το λεξιλόγιο και τα πρώτα σημάδια της ψυχοπαθολογίας.

Ακόμα και αν δεν έχουν δοθεί οριστικά αποτελέσματα για αυτή την ενδιαφέρουσα μελέτη, το να μιλάτε στα έμβρυα είναι σίγουρα κάτι ακίνδυνο, που μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει.

Διαβάστε επίσης:

Μήπως τα πλαστικά μπιμπερό επιβαρύνουν τον οργανισμό του μωρού σας;

Πώς να αντιμετωπίσετε τις εναλλαγές στη διάθεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Για ποιο λόγο πρήζονται τα πόδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση