ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν νιώθουμε μοναξιά;

μοναξιά
Photo by Felipe Bustillo on Unsplash

Οι τελευταίοι 12 μήνες μας έχουν γεμίσει με ατέλειωτο άγχος το οποίο ο εγκέφαλος δεν είναι εξελικτικά εξοπλισμένος να το διαχειριστεί.

Η πανδημία εδώ και ένα χρόνο, έφερε την κοινωνική αποστασιοποίηση, κάτι που είχε σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία. Αυτό συνέβη επειδή η μοναξιά και η απομόνωση, κρατούν μακριά τους ανθρώπους από έναν από τους πιο σημαντικούς μηχανισμούς αντιμετώπισης,  που προστατεύουν από την ψυχική ασθένεια: την ανθρώπινη σύνδεση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μοναξιά επηρέασε σημαντικά την ψυχολογία όλων. Δείτε τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν νιώθουμε μόνοι:

Ο εγκέφαλος “βιώνει” το άγχος

Ο εγκέφαλός μας έχει εξελιχθεί με τρόπο που καθιστά τον άνθρωπο ένα κοινωνικό ον. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, έπρεπε να βασιστούμε σε άλλους για επιβίωση και όταν στερούμαστε την εγγύτητα, στην ουσία, ο εγκέφαλος αναγκάζεται να λειτουργεί πιο σκληρά.

Η μοναξιά, προκαλεί μεγαλύτερη απόκριση του σώματος στο άγχος. Ο εγκέφαλος εκλαμβάνει αυτή την κατάσταση σαν μια γενική απειλή, προκαλώντας την απελευθέρωση ορμονών του στρες.

Επίσης, αντιλαμβάνεται τα πάντα ως πιο απαιτητικά σε σχέση με το αν είχαμε κάποιον μαζί μας.

Photo by Jaspereology from Pexels

Ο εγκέφαλος αναζητά διακαώς την κοινωνική επαφή

Το να βρισκόμαστε κοντά σε φίλους και συγγενείς ή ακόμα και να βλέπουμε φωτογραφίες αγαπημένων προσώπων, ενεργοποιεί τους νευρώνες της ντοπαμίνης στην περιοχή του εγκεφάλου.

Πρόσφατα, οι επιστήμονες στο MIT ανακάλυψαν ότι το να βρίσκεται κάποιος μόνος για 10 ώρες, προκάλεσε μια  δραστηριότητα στον εγκέφαλο παρόμοια με το να έμενε χωρίς φαγητό, για το ίδιο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι, οι άνθρωποι λαχταρούσαν την κοινωνική επαφή, όπως είχαν ανάγκη από φαγητό όταν ένιωθαν πεινασμένοι. Οι νευρώνες ντοπαμίνης στο κύκλωμα ανταμοιβής, “φωτίστηκαν” περισσότερο όταν οι άνθρωποι είδαν εικόνες με φαγητό ή με φίλους αφού είχαν στερηθεί αυτά τα πράγματα.

Οι επιστήμονες τονίζουν πόσο σημαντικό είναι να συνδέονται οι άνθρωποι μεταξύ τους. Για μια μέρα μοναξιάς, ο εγκέφαλός μας ανταποκρίνεται σαν να μην είχαμε φάει καθόλου καθ’ όλη τη διάρκεια της. Αυτό σημαίνει ότι οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις είναι μια πολύ βασική ανάγκη που έχει ο άνθρωπος.

Διαβάστε επίσης:

Με ποιους τρόπους αντιμετωπίζεται η μοναξιά

Πώς θα καταλάβετε ότι ήρθε η στιγμή να κάνετε ένα διάλειμμα και να αφιερώσετε μια μέρα στην ψυχική σας υγεία

Ψυχική υγεία vs ψυχική δύναμη: Ποια είναι η διαφορά τους;

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση