ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τρυποφοβία: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Photo by Oleg Ivanov on Unsplash

Η φοβία είναι ένας τύπος διαταραχής άγχους και μια αντίδραση υπερβολικού φόβου. Όταν ένα άτομο βρίσκεται σε αυτή την ακραία κατάσταση, νιώθει παράλογο φόβο από ένα άτομο, αντικείμενο, ζώο ή κατάσταση. Μία τέτοια φοβία είναι η τρυποφοβία, η οποία είναι ο φόβος ή η αποστροφή των οπών ή οι συστάδες οπών.

Εάν αισθάνεστε ναυτία, άγχος, άβολα και πανικό αφού κοιτάξετε αντικείμενα με τρύπες, είναι πιθανό να έχετε τρυφοφοβία.

Όπως κάθε φοβία έτσι και αυτή, δεν προκαλείται τυχαία. Παρόλα αυτά, υπάρχουν τρόποι να την αντιμετωπίσετε.

Η τρυποφοβία, εμφανίζεται όταν ένα άτομο βλέπει ένα αντικείμενο ή μια εικόνα που έχει μικρά και επαναλαμβανόμενα μοτίβα που είναι ομαδοποιημένα. Ορισμένα μέρη του είναι ελαφριά, ενώ μερικά είναι σκοτεινά. Αυτό πυροδοτεί μια αντίδραση.

Η αντίδραση που προκύπτει μετά την εμφάνιση οποιουδήποτε αντικειμένου ή εικόνας με τρύπες, μπορεί να αποδοθεί σε άτομα είτε συνδέοντας τις τρύπες με επικίνδυνα ζώα, όπως κηλίδες σε λεοπαρδάλεις ή μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι αυτές οι τρύπες τους θυμίζουν μολυσματικές και παρασιτικές ασθένειες που προκαλούν βλάβες.

Μερικές φορές, υποστηρίζεται επίσης το ερώτημα εάν είναι πραγματικά φόβος ή απλώς αηδία, που κάνει το άτομο να κοιτάξει μακριά και να αισθανθεί άβολα. Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι τόσο ο φόβος όσο και η αηδία είναι αρκετά παρόμοια, έχουν τον ίδιο σκοπό και προκαλούν την ίδια αντίδραση.

Τρόποι αντιμετώπισης

Για την αντιμετώπιση της τρυφοφοβίας, ο πιο συνηθισμένος και αποτελεσματικός τρόπος είναι η θεραπεία έκθεσης. Το άτομο πρέπει να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το αντικείμενο ή την εικόνα που τους προκαλεί άγχος και ανησυχία.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ο εγκέφαλός του να μην το αντιλαμβάνεται πλέον ως απειλή και να συνηθίσει να βλέπει τέτοιου είδους εικόνες ή αντικείμενα χωρίς να αισθάνεται άβολα ή να φοβάται.

Διαβάστε επίσης:

5 μύθοι που σχετίζονται με την ψυχική υγεία

Πώς θα καταλάβετε ότι ήρθε η στιγμή να κάνετε ένα διάλειμμα και να αφιερώσετε μια μέρα στην ψυχική σας υγεία

Ψυχική υγεία vs ψυχική δύναμη: Ποια είναι η διαφορά τους;

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση