ΥΓΕΙΑ

 10 σημάδια ότι το ανοσοποιητικό σύστημα δεν λειτουργεί σωστά

Photo by Daria Shevtsova from Pexels

Το ανοσοποιητικό σύστημα, είναι αυτό που προστατεύει το σώμα από βακτήρια και διάφορους ιούς. Eίναι ένα πολύπλοκο σύνολο κυττάρων και πρωτεϊνών, που «επιτίθονται» μόλις αντιληφθούν ότι πάει να εισέλθει ένας ξένος οργανισμός μέσα σ’ αυτό.

Τα φυσικά εμπόδια, όπως το δέρμα και η βλέννα, είναι μια αποτελεσματική πρώτη γραμμή προστασίας. Αλλά μόλις τα μικρόβια εισέλθουν στο σώμα, τα λευκά αιμοσφαίρια είναι η κύρια άμυνα. Άλλες πρωτεΐνες συμπεριλαμβανομένων των αντισωμάτων και των συμπληρωμάτων παίζουν επίσης ρόλο στην άμυνα κατά του ξενιστή.

Στην περίπτωση όμως ενός αυτοάνοσου νοσήματος, το ανοσοποιητικό «μπερδεύεται» και «επιτίθεται» στα ίδια του τα κύτταρα. Επομένως, αν καταφέρετε να αναγνωρίσετε έγκαιρα κάποια πρώιμα συμπτώματα και απευθυνθείτε στον γιατρό σας, τόσο εύκολα θα αντιμετωπίσετε μια τυχόν ασθένεια.

Δείτε παρακάτω ποια είναι τα 10 σημάδια που υπονοούν ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν λειτουργεί σωστά:

Συχνοί πονοκέφαλοι, διάσπαση προσοχής, ομίχλη εγκεφάλου

Οι επίμονοι πονοκέφαλοι, η διάσπαση προσοχής και η ομίχλη εγκεφάλου, δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Αν και τα συμπτώματα αυτά συνδέονται πιο συχνά με το στρες, είναι επίσης σημάδι δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού, ειδικά αν επιμένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Ψωρίαση, ακμή, δερματίτιδα, εξανθήματα και έκζεμα

Οι παραπάνω καταστάσεις στο δέρμα, είναι σημάδια κακής λειτουργίας του ανοσοποιητικού. Σε περίπτωση που τα παρατηρήσετε, καλέστε αμέσως το γιατρό σας. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πάσχετε από αυτοάνοσο νόσημα, το οποίο χρειάζεται ειδική θεραπεία.

Αλλεργικό άσθμα

Αν και δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία που να συνδέουν το αλλεργικό άσθμα με τα αυτοάνοσα νοσήματα, υπάρχουν αρκετές έρευνες, με έντονες ενδείξεις, ότι αυτό μπορεί να προκύψει από τη δυσλειτουργία του ανοσοποοιητικού συστήματος.

Κόπωση ή υπερκινητικότητα

Η κόπωση ή υπερκινητικότητα, είναι τα πλέον κοινά συμπτώματα ενός αυτοάνοσου νοσήματος. Καλό θα ήταν να ζητήσετε άμεσα τη βοήθεια του γιατρού σας.

Μυϊκοί πόνοι και αδυναμία

Εάν αισθάνεσθε παρωδικά ότι έχετε μυικούς πόνους όταν κουβαλάτε κάτι ή όταν ανεβοκατεβαίνετε σκάλες, τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Σε περίπτωση όμως που σας συμβαίνει συχνά, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος, τότε σίγουρα θα χρειαστεί να κλείσετε ραντεβού για μά εξέταση στο γιατρό σας.

Photo by Yuris Alhumaydy on Unsplash

Στομαχόπονος, διάρροια, κράμπες στην κοιλιά και αέρια

Οι δυσάρεστες αυτές καταστάσεις, ίσως να είναι σημάδια ότι πάσχετε από αυτοάνοσο νόσημα όπως για παράδειγμα ο θυρεοειδής και η σπαστική κολίτιδα.

Απότομη μείωση ή αύξηση στο βάρος

Οι απότομες αυξομειώσεις στο βάρος, μπορεί να είναι ένδειξη ότι πάσχετε από θυρεοειδή. Καλό είναι να κάνετε μια εξέταση αίματος και έναν υπέρηχο για να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι καλά.

Γαργαλητό και μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια

Αν αισθάνεσθε συχνα ταπαραπάνω, αλλά και με τη συνοδεία πόνου, τότε καλό θα ήταν να το κοιτάξετε λίγο παραπάνω, γιατί είναι ένδειξη αυτοάνοσου νοσήματος.

Απώλεια μαλλιών

Μπορεί να σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα δεν λειτουργεί σωστά. Ξεκινά από το κεφάλι και στη συνέχεια «επιτίθεται» και σε άλλα μέρη του σώματος. Καλό είναι να ζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Υποθερμία

Αν έχετε συχνά υποθερμία, τότε μπορεί αυτό να είναι ένα σημάδι ότι μπορεί να πάσχετε από αυτοάνοσο νόσημα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ενός πλήθους κλινικών δοκιμών. Το καλύτερο για εσάς είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

 

Διαβάστε επίσης:

Το άγνωστο όφελος που έχει η yoga και ο διαλογισμός για την υγεία

9 προβλήματα υγείας που μπορεί να προκύψουν από την τηλεργασία

Ποια τρόφιμα καταπολεμούν την κόπωση

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση