ΥΓΕΙΑ

5 tips για να κοιμάστε καλύτερα το βράδυ

ύπνος
Photo by Anna Nekrashevich from Pexels

Η διατάραξη του ύπνου, είναι σήμερα ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, καθώς έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο εξαιτίας της πανδημίας. Οι υπερβολικές ώρες εργασίας και οι ψυχικές ασθένειες είχαν ως αποτέλεσμα, να επηρεάσουν το συνολικό επίπεδο υγείας και απόδοσης.

Ο ύπνος, είναι απαραίτητος για την ψυχή και το σώμα και αυτό γιατί βοηθά στην αποκατάσταση της λειτουργίας του οργανισμού. Δείτε πώς μπορείτε να βελτιώσετε την ποιότητα του σύμφωνα με όσα προτείνουν οι ειδικοί:

Έκθεση στο φως κατά τη διάρκεια της ημέρας

Αυξήστε την έκθεσή σας στο φυσικό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θα διατηρήσει σε υγιή επίπεδα τον κιρκαδικό ρυθμό σας, θα αυξήσει την ενέργειά σας τη μέρα και θα βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου τη νύχτα. Ο κιρκαδικός ρυθμός ελέγχει τον εγκέφαλο, το σώμα και τις ορμόνες μας. Επί της ουσίας πρόκειται για το βιολογικό ρολόι το οποίο μπορεί να «ρυμθιστεί» καλύτερα και να κατευθύνει το σώμα αναλόγως όταν είναι ώρα να κοιμηθεί ή να μείνει σε εγρήγορση.

«Μειώστε την έκθεση στο μπλε φως»

Μειώστε την έκθεσή σας σε μπλε φως από φορητό υπολογιστή, τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Αυτό το φως επηρεάζει τον κιρκαδικό σας ρυθμό με αποτέλεσμα να δίνει το λάθος σήμα στο σώμα ότι πρέπει να παραμείνει ξύπνιο. Ιδανικά, σύμφωνα με τους ειδικούς, καλό είναι να σταματήστε να χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικές συσκευές μια ώρα πριν πέσετε για ύπνο.

Πείτε «όχι» στην καφεΐνη τη νύχτα

Η καφεΐνη ενισχύει τη συγκέντρωσή σας και σας βοηθά να μείνετε ξύπνιοι και εστιασμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επομένως, φροντίστε να αποφεύγετε ροφήματα με καφεΐνη μετά τις 4 μ.μ. για να για να μπορείτε να κοιμάστε καλύτερα, αφού στους πιο ευαίσθητους οργανισμούς, μπορεί να έχει δράση για τις επόμενες 6-8 ώρες.

Μειώστε το σύντομο ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας

Εάν θέλετε να κοιμηθείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, τότε πάρτε έναν σύντομο ύπνο το πολύ για μισή ώρα, ώστε να μην διαταράξετε τον κικαρδικό σας ρυθμό.

Πάρτε συμπλήρωμα μελατονίνης

Τα συμπληρώματα μελατονίνης είναι ένα δημοφιλές βοήθημα ύπνου, που «λέει» στο σώμα πότε είναι ώρα να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε. Έτσι, μπορείτε να λάβετε αυτό το συμπλήρωμα, αλλά καλό είναι να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας πριν το καταναλώσετε.

Διαβάστε επίσης:

Ο καλός ύπνος μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια κατά 42%

Γιατί οι ψυχολόγοι λένε ότι ο ύπνος κάνει καλό στην ψυχική μας υγεία

Ηλίας Μόσιαλος: Τα εμβόλια μάλλον αποτελεσματικά για όλες τις μέχρι τώρα γνωστές παραλλαγές του κορονοϊού

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση