Ο καλός ύπνος μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια κατά 42% | Portraits
ΥΓΕΙΑ

Ο καλός ύπνος μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια κατά 42%

Photo by Daria Shevtsova from Pexels

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο ύπνος είναι καλός για την υγεία. Όμως μας είναι άγνωστα ορισμένα πιο συγκεκριμένα οφέλη. Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, δημοσίευσε μια νέα έρευνα που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς αναζητά να βρει τη σχέση μεταξύ ύπνου και υγείας της καρδιάς.

Μια νέα μελέτη παρατήρησης, η οποία ανέλυσε δεδομένα από μισό εκατομμύριο άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξε ότι οι υγιείς συνήθειες ύπνου συνδέονται σημαντικά με χαμηλότερα ποσοστά καρδιακής ανεπάρκειας.

Το συμπέρασμα αυτό λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από την επιστημονική κοινότητα, καθώς αποτελεί μια σημαντική παρέμβαση τόσο για τους κλινικούς ιατρούς όσο και για τους ασθενείς που θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Ένα μεγάλο μέρος της έρευνας, αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια διερευνώντας τη σχέση μεταξύ κακού ύπνου και ποικίλων ασθενειών.

Αυτή η νέα μελέτη ξεκίνησε να αναλύει τη σχέση μεταξύ ενός αριθμού διαφορετικών συμπεριφορών ύπνου και του κινδύνου για καρδιακή ανεπάρκεια. Για να μπορέσουν να την κατανοήσουν, μια ομάδα ερευνητών εξέτασε δεδομένα από 408.802 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε κάθε άτομο δόθηκε μια συνολική βαθμολογία ποιότητας ύπνου με βάση τα εξής πέντε συγκεκριμένα μέτρα: διάρκεια ύπνου, αϋπνία, ροχαλητό, υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Photo by Polina Zimmerman from Pexels

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με τη συνολικά υψηλότερη θετική βαθμολογία ύπνου, είχαν 42% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από επεισόδιο καρδιακής ανεπάρκειας σε σύγκριση με εκείνα που σημείωσαν τη χαμηλότερη βαθμολογία ύπνου.

Αναλύοντας τα μεμονωμένα μέτρα ύπνου, η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι κοιμούνταν πιο νωρίς, είχαν 8% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Η συχνή αϋπνία συνδέεται με 17% μεγαλύτερο κίνδυνο και τα άτομα που δεν αναφέρουν επίπεδα υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας ήταν 34% λιγότερο πιθανό να υποστούν καρδιακή ανεπάρκεια.

Η μελέτη φυσικά αντιμετωπίζει τους ίδιους περιορισμούς που βρέθηκαν στις περισσότερες ερευνητικές παρατηρήσεις. Οι συμπεριφορές του ύπνου είναι αυτοαναφερόμενες, γεγονός που συχνά οδηγεί στην προκατάληψη ότι ίσως να μην είναι τόσο αντικειμενικές. Επιπλέον, δεν μπορεί να γίνει ρητά καμία αιτιώδης σύνδεση μεταξύ αυτών των ειδών συμπεριφοράς ύπνου και καρδιακής ανεπάρκειας.

Ωστόσο, τα ευρήματα εξακολουθούν να παρουσιάζουν πολύτιμες νέες πληροφορίες σχετικά με τα πιθανά οφέλη για την υγεία που μπορεί να προσφέρει ο καλός ύπνος, μέσα από μια ευρύτερη προοπτική.

Αντί να επικεντρώνεστε σε μία ή δύο συμπεριφορές ύπνου, όπως πόσο καιρό κοιμάστε κάθε βράδυ, η νέα μελέτη δείχνει ότι η καλή υγιεινή του ύπνου, περιλαμβάνει μια σειρά διαφορετικών μεταβλητών που όλες θα ήταν καλό να ληφθούν υπόψη.

Διαβάστε επίσης:

To πικάντικο συστατικό που μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

8 τροφές που βλάπτουν την υγεία της καρδιάς και δεν το γνωρίζουμε

Ανακοπή καρδιάς: Τα προειδοποιητικά σημάδια και πώς προλαμβάνεται

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση