ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιατί οι ψυχολόγοι λένε ότι ο ύπνος κάνει καλό στην ψυχική μας υγεία

ύπνος
Photo by Damir Spanic on Unsplash

Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική μας υγεία. Ακόμη και αν κάποιος δεν μπορεί να εξηγήσει για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό, αισθάνεται ότι τον έχει ανάγκη, όταν περνά μια δύσκολη περίοδο.

Αυτό ισχύει γιατί όταν το σώμα αναπαύεται, βοηθά τον οργανισμό να επαναφέρει τη φυσιολογική του λειτουργία. Οι ορμόνες που συνδέονται με το στρες και γενικά με τα αρνητικά συναισθήματα, είναι κομμάτι αυτής της φυσικής αποκατάστασης. Μάλιστα έχει αποδειχθεί ότι ακόμα και ένας σύντομος ύπνος μέσα στη μέρα, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικός.

Δείτε ποια είναι τα βασικά οφέλη που λαμβάνετε όταν καταφέρνετε να κοιμάστε συχνότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ειδικοί:

Οφέλη από τον ύπνο

Παρόλο που φαίνεται προφανές, η διαφορά μεταξύ σύντομου και κανονικού ύπνου είναι η εξής: Ο κανονικός ύπνος είναι γενικά όταν μπορείτε να μετακινηθείτε και στα πέντε στάδια του κύκλου του. Ο βαθύς ύπνος αναγκάζει τον εγκέφαλό σας να αποκρίνεται λιγότερο στα εξωτερικά ερεθίσματα, οπότε είναι πολύ πιο δύσκολο να ξυπνήσετε σε σχέση με έναν σύντομο.

Οι ύπνοι κυμαίνονται γενικά από 10 έως 30 λεπτά – αρκετά για να πέσετε στο πρώτο ή το δεύτερο στάδιο του ύπνου, αλλά δεν σας αφήνουν να πέσετε στον βαθύ ύπνο. Είναι το τέλειο χρονικό όριο για να ξυπνήσετε ανανεωμένοι.

Δείτε παρακάτω τι έχετε να κερδίσετε αν πάρετε έναν σύντομο ύπνο.

Λιγότερη κόπωση

Οι περισσότεροι ενήλικες δεν χρειάζεται να κοιμηθούν, αλλά μπορούν να επωφεληθούν από έναν ύπνο 10 έως 20 λεπτών ή 90 έως 110 λεπτών.

Ο ύπνος για περισσότερο από 20 λεπτά μπορεί να αυξήσει την αδράνεια και να σας κάνει να μην μπορείτε να σηκωθείτε εύκολα για να συνεχίσετε τη μέρα σας.

Βελτιωμένη διάθεση

Ο σύντομος ύπνος συνδέεται με αυξημένη αισιοδοξία και ικανότητα ανοχής της απογοήτευσης.

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Βοηθά στη ρύθμιση των συναισθημάτων

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα αρνητικά συναισθήματα αυξάνονται καθώς η μέρα εξελίσσεται, αλλά ένας σύντομος ύπνος αντιστρέφει συχνά αυτό το μοτίβο. Επίσης ενισχύει τα θετικά συναισθήματα.

Βελτιωμένη απόδοση

Ένας ύπνος με διάρκεια 10 έως 30 λεπτά έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την απόδοση στο πόσο γρήγορα ένα άτομο ανταποκρίνεται στις γρήγορες αλλαγές στο περιβάλλον του, τον χρόνο αντίδρασης, την καλύτερη μνήμη και την εγρήγορση, κάνοντάς σας έτσι πιο παραγωγικούς.

Βοηθά στη μνήμη
Μελετάτε ή προσπαθείτε να μάθετε κάτι νέο; Ένας ύπνος μπορεί να βοηθήσει. Έχει διαπιστωθεί επιστημονικά οτι βοηθά στη λεκτική ανάκληση λέξεων , την αντιληπτική μάθηση, τη μνήμη αντικειμένων και τη συσχετιστική μνήμη.

Χαρά

Με τόσο γρήγορους ρυθμούς, μερικές φορές, το πιο πολυτελές πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να κοιμηθούμε.

Πότε πρέπει να κοιμηθείτε;

Εάν διαπιστώσετε ότι η παραγωγικότητά σας πέφτει ή ότι δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τις πληροφορίες όσο θα μπορούσατε το πρωί, αντί να πιείτε έναν καφέ, προτιμήστε να κοιμηθείτε για μισή ώρα.

Διαβάστε επίσης:

Aναζήτηση εργασίας: Πώς θα καταλάβετε αν είναι κατάλληλη για εσάς

H ερώτηση που μπορεί να αλλάξει για πάντα την καριέρα σας

Πώς να απαντήσετε σε 5 από τις πιο δύσκολες ερωτήσεις συνέντευξης

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση