ΥΓΕΙΑ

7 κακές συνήθειες που σας κάνουν να αισθάνεστε κουρασμένοι όλη μέρα

Photo by Jakob Owens on Unsplash

Η κόπωση, είναι μια κατάσταση η οποία απασχολεί άτομα όχι μόνο μεγάλης αλλά και νεότερης ηλικίας και δεν προκαλείται μόνο από την υπερβολική πνευματική και σωματική δουλειά, αλλά και από ορισμένες ‘κακές’ καθημερινές συνήθειες,

Μπορεί να μην γίνεται άμεσα αντιληπτό, όμως ο τρόπος που καθόμαστε μέχρι και οι ώρες που κοιμόμαστε, μπορούν να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία.

Δείτε παρακάτω τα πιο σημαντικά λάθη που γίνονται σε καθημερινή βάση και οδηγούν στην κόπωση.

Δεν γυμνάζεστε

Αυτό είναι ένα από τα πιο κοινά λάθη που κάνουν αρκετοί στην καθημερινότητα τους. Όταν το σώμα δεν βρίσκεται σε καλή φυσική κατάσταση, κάνει μεγαλύτερη προσπάθεια να ανταπεξέλθει, το πρωί στη δουλειά και το απόγευμα στις υπόλοιπες δραστηριότητες της ημέρας. Οι γιατροί συνιστούν τουλάχιστον τρεις ώρες γυμναστικής την εβδομάδα.  Αν αισθάνεστε ότι σας λείπει ενέργεια, τότε ξεκινήστε μία αθλητική δραστηριότητα το συντομότερο δυνατό.

Κάθεστε μπροστά από μία οθόνη όλη την ημέρα

Είναι λάθος να κάθεστε μπροστά από την οθόνη ενός υπολογιστή όλη την ημέρα, ακόμα και αν αυτό το απαιτεί η δουλειά σας. Το μυστικό είναι να κάνετε συχνά ολιγόλεπτα διαλείμματα για να μην αφήνετε το σώμα σας σε αδράνεια. Επιπλέον αποτρέπουν από τη μεγάλη συσσώρευση στρες. Ιδανικά μπορείτε να σηκώνεστε από την καρέκλα του γραφείου, κάθε μιάμιση ώρα, κάνοντας μία μικρή παύση να χαλαρώσετε.

Δεν κοιμάστε αρκετά

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κακός ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας, ακόμα και αν αυτό δεν γίνεται αντιληπτό από όλους. Ο οργανισμός, έχει ανάγκη από ξεκούραση, διότι κατά τη διάρκεια του ύπνου «ηρεμεί» για να ανακτήσει τις δυνάμεις και τη φυσιολογική λειτουργία του. Όταν κοιμάστε ελάχιστες ώρες, αναγκάζετε το σώμα σας να «εργάζεται» επιπλέον  για να ανταπεξέλθει.

Περνάτε πολλές ώρες μέσα στο σπίτι

Σίγουρα η τηλεργασία και η ανάγκη για την αποφυγή του συγχρωτισμού, μας κάνει να περνάμε περισσότερες ώρες μέσα στο σπίτι. Όμως αυτό, δεν είναι πάντα καλό, καθώς χάνουμε την ενέργεια μας. Οι ειδικοί συνιστούν έναν καθημερινό μισάωρο περίπατο έξω από το σπίτι, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να αισθανθείτε κόπωση.

Κάνετε αρνητικές σκέψεις

Δεν υπάρχει μόνο η σωματική αλλά και η ψυχική κόπωση. Όταν κάνετε διαρκώς αρνητικές σκέψεις, τότε σίγουρα απασχολείτε έντονα το μυαλό σας. Η συνήθεια αυτή είναι κουραστική, αφού καταλήγει να σας βλάπτει και σωματικά. Σε αυτή την περίπτωση, όταν νιώθετε να «βυθίζεστε» στον αρνητισμό και σε δυσάρεστα συναισθήματα, δοκιμάστε τον διαλογισμό. Τα οφέλη του είναι αρκετά. Σας βοηθά να απομακρύνετε τις κακές σκέψεις, να αποβάλλετε το στρες μένοντας επικεντρωμένοι στο παρόν και να χαλαρώσετε το σώμα σας αποφεύγοντας την κόπωση.

Δεν πίνετε αρκετό νερό

Το νερό είναι το «καύσιμο» για τη λειτουργία του οργανισμού, επομένως είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία. Αν τυχαίνει να αισθάνεστε συχνά κουρασμένοι, τότε μπορεί να έχετε πάθει αφυδάτωση. Η λειτουργία όλων των βασικών οργάνων του σώματος βασίζεται στο νερό. Επομένως αν το στερείτε από τον οργανισμό είναι το μόνο σίγουρο ότι θα νιώσετε την κόπωση να σας κυριεύει.

Κακή διατροφή

Η υγιεινή διατροφή, δεν αποσκοπεί μόνο στην διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους, αλλά ενισχύει τη γενική υγεία. Όταν τρέφεστε με junk food, ή με πολύ περιορισμένη ομάδα τροφίμων, τότε στερείστε θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα να νιώθετε διαρκώς κουρασμένοι χωρίς ενέργεια.

Φροντίστε να καταναλώνετε καθημερινά πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και υγιή λιπαρά.

 

Διαβάστε επίσης:

Το άγνωστο όφελος που έχει η yoga και ο διαλογισμός για την υγεία

9 προβλήματα υγείας που μπορεί να προκύψουν από την τηλεργασία

Ποια τρόφιμα καταπολεμούν την κόπωση

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση