ΥΓΕΙΑ

7 tips για να κρατήσετε τα μάτια σας υγιή

μάτια
Photo by Hadis Safari on Unsplash

Τα μάτια είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη του προσώπου μας. Οι περισσότεροι από εμάς υποτιμούμε συχνά την υγεία τους και δεν τα φροντίζουμε με τον σωστό τρόπο. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα,  να δημιουργεί σταδιακά διαφορετικά προβλήματα όπως το γλαύκωμα, ο καταρράκτης κ.λπ.

Οι οφθαλμίατροι λένε ότι πρέπει να φροντίζουμε τα μάτια μας και να κάνουμε έναν έλεγχο κάθε 6 μήνες για να δούμε ότι όλα είναι εντάξει.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να διατηρήσετε την υγεία των ματιών σας:

Υγιεινή διατροφή

Βεβαιωθείτε ότι τρέφεστε υγιεινά σε καθημερινή βάση. Συμπεριλάβετε πρωτεΐνες, λαχανικά, αντιοξειδωτικά και φρούτα στα γεύματα σας. Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός περιέχουν ωμέγα-3 που ενισχύουν αρκετά την υγεία των ματιών σας.

Κνησμός στα μάτια

Αν τρίβετε τα μάτια σας για να ανακουφιστείτε από κνησμό, τότε είναι καλό θα ήταν να σταματήσετε αυτή τη συνήθεια.

Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash

Ο λόγος είναι επειδή η κίνηση αυτή, βλάπτει πραγματικά τα μάτια και καθώς αυτά είναι πολύ ευαίσθητα δεν αποκλείεται να επιδεινώνει μια μόλυνση. Έτσι, μπορείτε απλά να βάλετε ένα υγρό και καθαρό πανί στα μάτια για κάποιο χρονικό διάστημα. Εάν χρειαστεί, συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να πάρετε σταγόνες.

Για φακούς επαφής

Εάν φοράτε φακούς, πλύνετε τα χέρια σας πριν τους φορέσετε ή τους αφαιρέστε, καθώς μπορεί να υπάρχουν βακτήρια στις παλάμες που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στα μάτια σας.

Ασκήθείτε καθημερινά
Οι τακτικές ασκήσεις αφαιρούν τις τοξίνες από τα μάτια και τις διατηρούν υγιείς. Μειώνει επίσης τον κίνδυνο κοινών οφθαλμικών προβλημάτων.

Μείνετε ασφαλείς από τον ήλιο

Όταν πηγαίνετε έξω, φοράτε γυαλιά ηλίου πάντα για να προστατεύετε τα μάτια από τις επιβλαβείς ακτίνες UV. Ωστόσο είναι απαραίτητο να έχετε καλής ποιότητας γυαλιά ηλίου.

Μείνετε ενυδατωμένοι

Πίνετε περισσότερο νερό για να διατηρήσετε τα μάτια σας ενυδατωμένα και να μειώσετε τον κίνδυνο οποιωνδήποτε οφθαλμικών παθήσεων.

Περιορίστε την έκθεση στην οθόνη

Περιορίστε την έκθεση των ματιών σας στις οθόνες. Συνεχώς κάθεται μπροστά από υπολογιστές, κινητά και φορητούς υπολογιστές μπορεί να κάνει τα μάτια σας να στεγνώσουν.

Διαβάστε επίσης:

Επιστήμονες αναπτύσσουν οδοντόκρεμα που καταπολεμά την αλλεργία στα φιστίκια

Κορονοϊός: 11 ερωταπαντήσεις για το εμβόλιο, τα rapid tests και τα φάρμακα

Πώς να απαλλαγείτε από τα φλέματα και τη βλέννα στο λαιμό με φυσικό τρόπο

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση