ΥΓΕΙΑ

Πώς να απαλλαγείτε από τα φλέματα και τη βλέννα στο λαιμό με φυσικό τρόπο

φλέμα
Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Αν έρχεστε συχνά αντιμέτωποι με κρυολόγημα ή αλλεργίες και παράγετε πολλή βλέννα, τότε σίγουρα δυσκολεύεστε να ανταποκριθείτε με ευκολία σε όλες τις δραστηριότητες της μέρας σας.

Τα διαρκή φλέματα και η βλέννα στο λαιμό μπορεί να γίνουν απίστευτα ενοχλητικά και επηρεάζουν το πόσο σύντομα θα καταφέρετε να αναρρώσετε.

Το φλέγμα είναι το όνομα που δίνεται στον τύπο της βλέννας που σχηματίζεται στους πνεύμονες και τους άνω αεραγωγούς και συνήθως βοηθά στο σχηματισμό μιας προστατευτικής επένδυσης. Βοηθά επίσης στην παγίδευση σωματιδίων και μικροβίων για να σας κρατήσει υγιείς.

Όμως δεν είναι φυσιολογικό να παρατηρείται πολύ φλέγμα, εκτός εάν έχετε πρόβλημα, όπως κρυολόγημα ή λοίμωξη στο στήθος ή στον κόλπο. Η περίσσεια βλέννας μπορεί επίσης να προκληθεί από κάπνισμα, αλλεργίες, λοίμωξη, τυχόν ερεθισμό της μύτης ή του λαιμού και χρόνιων πνευμονικών παθήσεων.

Εάν δεν αισθάνεστε αδιαθεσία και το φλέγμα είναι διαυγές, κίτρινο ή πράσινο, τότε είναι ασφαλές να περιμένετε να δείτε αν αυτό καθαρίζεται από μόνο του πριν ζητήσετε ιατρική συμβουλή. Ωστόσο, εάν δείτε αιματηρό πτύελο ή οποιαδήποτε απόχρωση κόκκινου, μαύρου ή καφέ φλέγματος, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Εάν ο βήχας φλέγμα σχετίζεται με κόπωση ή απώλεια βάρους, ζητήστε επείγουσα ιατρική συμβουλή.

Photo by Mikael Blomkvist from Pexels

Πώς να απαλλαγείτε από το φλέμα και τη βλέννα στις απλές περιπτώσεις

Εάν δεν αισθάνεστε αδιαθεσία και δεν υπάρχει ένδειξη ότι πρέπει να δείτε έναν γιατρό, δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε:

1. Μείνετε καλά ενυδατωμένοι. Αυτό βοηθά στη διατήρηση της βλέννας λεπτή και καθαρή και η κατανάλωση πολύ νερού όταν έχετε κρυολόγημα θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τους κόλπους και τους αεραγωγούς καθαρούς.

2. Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα στο σπίτι σας. Όταν διατηρείτε τον αέρα γύρω σας υγρό, βοηθά στην αποφυγή ερεθισμού των ρινικών διόδων, χαλαρώνει το φλέμα και απαλαίνει το βήχα.

3. Κοιμηθείτε κρατώντας όσο πιο ψηλά γίνεται το κεφάλι. Ξαπλώστε σε διπλά μαξιλάρια για να μειώσετε την αίσθηση της δυσφορίας που προκαλείται από τη συλλογή φλέματος στο πίσω μέρος του λαιμού – αυτό γίνεται πιο αισθητό όταν ξαπλώνετε στο κρεβάτι.

4. Κάντε γαργάρες με θαλασσινό νερό. Ανακατέψτε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό με περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι και κάντε γαργάρες για μισό λεπτό. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση της βλέννας στο πίσω μέρος του λαιμού.

5. Χρησιμοποιήστε λάδι ευκάλυπτου. Αραιώστε το και τρίψτε το στο στήθος ή η χρησιμοποιήστε το σε ζεστό ντους για να μειώσετε τη βλέννα και τον υποτονικο βήχα.

6. Μην καπνίζετε. Το κάπνισμα αυξάνει άμεσα την ποσότητα φλέματος που παράγεται λόγω της ερεθιστικής του επίδρασης στους αεραγωγούς, καθώς επίσης και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καταστάσεων όπως η ΧΑΠ και ο καρκίνος του πνεύμονα.

7. Κάντε ένα ζεστό ντους ή μπάνιο. Ο ατμός βοηθά στην χαλάρωση του φλέματος καθώς επίσης και στην ανακούφιση από την πίεση στους κόλπους.

8. Πάντα φυσάτε τη μύτη σας απαλά. Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να χτυπήσετε σκληρά τη μύτη σας για να καθαρίσετε οποιοδήποτε φλέμα, αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και ερεθισμό των κόλπων.

9. Κρατήστε το αλκοόλ και την καφεΐνη στο ελάχιστο. Και τα δύο οδηγούν σε αφυδάτωση εάν καταναλώνονται υπερβολικά και είναι προτιμότερο να πίνετε νερό ή ζεστά ροφήματα από βότανα χωρίς καφεΐνη για να παραμείνετε καλά ενυδατωμένοι.

10. Φάτε πολλά φρούτα. Η διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά θα αυξήσει την ποσότητα των υγιών αντιοξειδωτικών στο σώμα και θα βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τα κρυολογήματα και άλλες λοιμώξεις.

11. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε αλατούχο ρινικό σπρέι . Αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην εκκαθάριση της βλέννας από τις ρινικές διόδους – βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείται μόνο απεσταγμένο νερό και επιλέξτε μόνο σπρέι που περιέχουν χλωριούχο νάτριο.

12. Αποφύγετε τα τρόφιμα που προκαλούν περίσσεια οξέος. Εάν είστε επιρρεπείς σε καούρα ή οισοφαγική παλινδρόμηση, ενδέχεται να έχετε περισσότερες πιθανότητες να παράγετε περισσότερο φλέμα, επομένως προσέξτε τη διατροφή σας.

13. Κρατήστε την αποσυμφορητική χρήση στο ελάχιστο. Αν και τα αποσυμφορητικά ρινικά σπρέι μπορούν μερικές φορές αρχικά να βοηθήσουν, εάν χρησιμοποιηθούν για πολύ καιρό, μπορούν να προκαλέσουν επιδείνωση της κατάστασης.

14. Προσπαθήστε να βάλετε μια ζεστή, υγρή φανέλα στο πρόσωπό σας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των πονοκεφάλων των κόλπων και στην αίσθηση της ρινικής συμφόρησης. Η εισπνοή μέσα από αυτή, μπορεί να ενυδατώσει το λαιμό και τη μύτη.

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα καταλάβετε αν πάσχετε από ροδόχρου ακμή

5 καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν την υγεία του εντέρου

Tι μπορεί να βλάψει την υγεία του εντέρου και πώς να το αντιμετωπίσετε

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση