ΥΓΕΙΑ

8 τρόποι για να πετύχετε την ενδυνάμωση στα γόνατα

Photo by Big Dodzy on Unsplash

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από  πόνους στα γόνατα. Μπορεί να επηρεάσουν άτομα όλων των ηλικιών και ακόμη και να επιδεινωθούν εάν δεν ληφθεί κατάλληλη φροντίδα.

Το να διατηρείτε δυνατά τα γόνατα σας είναι σημαντικό για περισσότερους από έναν λόγους. Υποστηρίζουν το σωματικό σας βάρος και ανακουφίζουν από τους κραδασμούς στο περπάτημα, το τρέξιμο και σχεδόν σε όλα όσα κάνετε στην καθημερινή σας ζωή.

Οι τραυματισμοί στα γόνατα, μπορεί να χρειαστούν ακόμα και χειρουργική επέμβαση η οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι απόλυτα επιτυχής. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να φτάσει σε αυτό το σημείο. Τα καλά νέα είναι ότι ο ήπιος έως και ο μέτριος πόνος στο γόνατο, μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί στο σπίτι. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για την καταπολέμηση του με φυσικό τρόπο.

Photo by CATHY PHAM on Unsplash

 

Εδώ είναι 8 εύκολοι τρόποι για να κρατήσετε υγιείς τις αρθρώσεις σας στα γόνατα:

Συνεχίστε να κινείστε

Η άσκηση είναι το πιο ισχυρό θεμέλιο για την καλή υγεία. Όσο περισσότερο κινείστε, τόσο λιγότερη δυσκαμψία θα έχετε. Αφιερώστε χρόνο για περιπάτους και ασκηθείτε για να κρατήσετε μακριά τους πόνους στα γόνατα.

Μειώστε το βάρος σας

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι ζωτικής σημασίας εάν υποφέρετε από πόνους στα γόνατα. Για κάθε κιλό που προστίθεται, τα γόνατά σας θα γίνονται πιο αδύναμα και δεν θα είναι σε θέση να χειριστούν το περιττό βάρος.

Διορθώστε τη στάση του σώματος σας

Η κακή στάση του σώματος για μεγάλες περιόδους, μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα στα γόνατα. Έτσι, φροντίστε να κρατάτε τη σωστή στάση και όταν είστε όρθιοι αλλά και όταν κάθεστε.

Τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες και ανακουφίζουν τη φλεγμονή των αρθρώσεων και τον πόνο.

Προσθέστε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και το σκουμπρί είναι εξαιρετικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της καλής κατάστασης των αρθρώσεων και στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου στα γόνατα.

Γυμνάστε τους μύες σας

Εάν έχετε προβλήματα στο γόνατο, η εκγύμναση των μυών μπορεί να βοηθήσει. Ζητήστε τη βοήθεια ενός γυμναστή για να σας δείξει το είδος των ασκήσεων που πρέπει να κάνετε και με ποιον τρόπο γίνονται σωστά. Για παράδειγμα, αν το κέντρο βάρους στη γυμναστική με βάρη είναι μετατοπισμένο από το κατάλληλο σημείο, μπορεί να υπάρξει σοβαρός τραυματισμός.

Διαλέξτε τα σωστά παπούτσια

Επιλέξτε παπούτσια που είναι κατάλληλα για τη δραστηριότητα που εκτελείτε. Τα άνετα και ανατομικά  παπούτσια προάγουν τη σωστή ευθυγράμμιση των αρθρώσεων που μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα που πάσχουν από πόνους στο γόνατο.

Μην το παρακάνετε

Η άσκηση και το stretching, βοηθούν αλλά όχι όταν το παρακάνετε. Η υπερβολική δόση θα ασκήσει περισσότερο πίεση στα γόνατα σας και θα επιδεινώσει την κατάσταση. Σταματήστε να πιέζετε τόσο σκληρά αν πονάει κάθε φορά που ασκείστε.

Σημείωση: Κάθε άτομο είναι διαφορετικό και ορισμένες από αυτές τις μεθόδους μπορεί να μην ταιριάζουν σε όλους. Είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας προτού ενσωματώσετε οποιαδήποτε από τις μεθόδους που αναφέρονται παραπάνω στην καθημερινή σας ρουτίνα.

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς να χάσετε βάρος με γυμναστική σύμφωνα με το σχήμα του σώματος σας

Γυμναστική στο σπίτι: Ασκήσεις με λάστιχο band για πόδια

Γυμναστική στο σπίτι: Ασκήσεις για τα πόδια μ’ένα λάστιχο

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση