ΥΓΕΙΑ

Tο ύπουλο σημάδι που μπορεί να σημαίνει ότι έχετε έλλειψη βιταμίνης D

Photo by Darius Bashar on Unsplash

Η λήψη αρκετών βιταμινών και θρεπτικών συστατικών είναι μία σημαντική ασπίδα προστασίας για την υγεία, καθώς μεγαλώνουμε. Αυτό που παραμένει άγνωστο σε αρκετούς από εμάς είναι η απαραίτητη ποσότητα που πρέπει να λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση. Μία διατροφή βασισμένη κυρίως σε φρουτα και λαχανικά, μπορεί να προσφέρει πολλά για την υγεία. Παρόλα αυτά όμως, κάποιες φορές δεν είναι αρκετή, με αποτέλεσμα να χρειάζονται ορισμένα συμπληρώματα, ειδικά για τη βιταμίνη D, η οποία δεν μπορεί να παραχθεί από τον ίδιο τον οργανισμό. Ένα ύπουλο σημάδι που υποννοεί ότι υπάρχει έλλειψη σε αυτή, είναι η τριχόπτωση. Επομένως αν παρατηρείτε αυτό το σύμπτωμα, τότε δεν είναι απίθανο να έχετε ανεπάρκεια.

O λόγος που αυτό είναι τόσο σημαντικό, είναι επειδή πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για το σώμα καθώς αυτό μεγαλώνει. Δυστυχώς, σε πολλές χώρες του κόσμου, όπου δεν επικρατεί συχνά ηλιοφάνεια, παρατηρείται ανεπάρκεια. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τα οστά, το λαμπερό δέρμα και τη βέλτιστη ανοσοποιητική υγεία και παίζει ακόμη ρόλο στη ρύθμιση της ινσουλίνης του σώματος. Επίσης, η λήψη περισσότερης βιταμίνης D έχει δείξει ότι βοηθά στην αποφυγή καταστάσεων όπως καρδιακές παθήσεις , οστεοπόρωση και ακόμη και κατάθλιψη.

Η σύνδεση βιταμίνης D με την τριχόπτωση

Τα χαμηλά επίπεδα αυτού του κρίσιμου θρεπτικού συστατικού, έχουν συνδεθεί με πλήθος καταστάσεων όπως χαμηλή οστική πυκνότητα , μαλακά οστά, οστεοαρθρίτιδα και καρκίνο. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί επίσης να προκαλέσει απώλεια μαλλιών .

Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στη διέγερση των τριχοθυλακίων. Αυτό περιλαμβάνει τα θυλάκια των μαλλιών που υπάρχουν ήδη, καθώς και την τόνωση της ανάπτυξης νέων. Μελέτες δείχνουν ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, μπορούν στην πραγματικότητα να προκαλέσουν τριχόπτωση. Επιπλέον, η ανεπάρκεια έχει επίσης συνδεθεί με την αλωπεκία, μια κατάσταση που προκαλεί φαλακρά μπαλώματα στο τριχωτό της κεφαλής και σε άλλες περιοχές τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Photo by freestocks on Unsplash

Άλλα συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης D περιλαμβάνουν κόπωση, χαμηλή ανοσία, πόνο στους μύες και τις αρθρώσεις, που προκαλούν αποπροσανατολισμό και έλλειψη ισορροπίας, όπως και κακή διάθεση. Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να σας λείπει η βιταμίνη D, μιλήστε με το γιατρό σας για να σας βοηθήσει να την αναπληρώσετε.

Πόση βιταμίνη D χρειάζεστε, ακριβώς; Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης D είναι περίπου 15 μικρογραμμάρια. Μπορείτε να λάβετε περισσότερη βιταμίνη D στη διατροφή σας, παίρνοντας συμπληρώματα από το φαρμακείο, αφού πρώτα απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

Γενικά, οι φυσικές πηγές βιταμίνης D περιλαμβάνουν το φως του ήλιου (15 λεπτά έκθεσης την ημέρα είναι αρκετά), τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D όπως λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, κ.λπ.) ή εμπλουτισμένες τροφές όπως γάλα και χυμός πορτοκαλιού.

Διαβάστε επίσης:

Πόση έκθεση στον ήλιο χρειάζεται το καλοκαίρι για να λάβουμε την απαραίτητη βιταμίνη D

7 τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D

Θα μπορούσαν οι «αντιβιταμίνες» να είναι η θεραπεία της αντοχής στα αντιβιοτικά;

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση