ΥΓΕΙΑ

Πόση έκθεση στον ήλιο χρειάζεται το καλοκαίρι για να λάβουμε την απαραίτητη βιταμίνη D

Photo by Jens Kreuter on Unsplash

Η βιταμίνη D, όπως γνωρίζουμε όλοι, είναι απαραίτητη για την υγεία και μπορούμε να τη λάβουμε από την έκθεση στον ήλιο. Από την άλλη μεριά όμως, οι δερματολόγοι ειδικά τώρα το καλοκαίρι, προειδοποιούν για τους κινδύνους της υπεριώδους ακτινοβολίας, τονίζοντας ότι το αντηλιακό είναι απαραίτητο ακόμα και όταν κυκλοφορούμε εντός της πόλης.

Επομένως προκύπτει το ερώτημα, πόση έκθεση στον ήλιο χρειαζόμαστε για να παραμείνουμε υγιείς, χωρίς τον κίνδυνο μελανώματος. Την απορία αυτή έρχονται να διευκρινίσουν ερευνητές από την Ισπανία.

Σε μια νέα μελέτη με τίτλο «Πόσος ήλιος είναι καλός για την υγεία μας;» ερευνητές από την «Ομάδα Έρευνας για την Ηλιακή Ακτινοβολία στο πολυτεχνικό πανεπιστήμιο της Βαλένθια (UPV)» μελέτησαν πόση έκθεση στον ήλιο χρειάζεται, για να λάβει ο οργανισμός, τη συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης D.

Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Science of the Total Environment», δείχνουν ότι 10 έως 20 τα λεπτά έκθεσης στον ήλιο, είναι επαρκή την άνοιξη και το καλοκαίρι, αλλά κατά τους χειμερινούς μήνες, καλό είναι να περνάμε σχεδόν δύο ώρες έξω για να επωφεληθούμε από αυτόν.

Πολύ λίγα τρόφιμα περιέχουν βιταμίνη D, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο σημαντικό να βγαίνουμε συχνά έξω στον ήλιο.

Η συγγραφέας της μελέτης María Antonia Serrano, επιστήμονας στο UPV, και οι συνεργάτες της, ανέλυσαν την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία (UVER) για τέσσερις μήνες του έτους από το 2003 έως το 2010, στην πόλη της Βαλένθια, η οποία συγκεντρώνει υψηλές ποσότητες υπεριώδους ακτινοβολίας, καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, παρακολουθώντας τον χρόνο που χρειάστηκε για να προκαλέσει ερυθρότητα στο δέρμα.

Photo by INFSD SWIMWEAR on Unsplash

Διαπίστωσαν ότι τον Ιανουάριο, που εκτίθεται το 10% του σώματος, οι άνθρωποι χρειάστηκαν 130 λεπτά για να λάβουν τη συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης D. Τον Ιούλιο, που το 25% του σώματος είναι γυμνό, αποδείχθηκε ότι 10 λεπτά είναι αρκετά, ενώ τον Οκτώβριο ο κατάλληλος χρόνος έκθεσης ήταν μισή περίπου ώρα.

H Serrano ανέφερε επίσης: «Είναι επίσης σημαντικό να λάβουμε υπόψη, το συνηθισμένο ποσοστό του σώματος που εκτίθεται για τη σεζόν. Εάν εκτεθεί περισσότερο δέρμα, ο χρόνος έκθεσης μπορεί να μειωθεί».

Τα ρούχα δεν ήταν ο μόνος παράγοντας που επηρέασε τα επίπεδα της βιταμίνης D. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η ηλικία παίζει πραγματικά σημαντικό ρόλο στη μετατροπή της υπεριώδους ακτινοβολίας σε βιταμίνη D. Οι ηλικιωμένοι είναι λιγότερο ικανοί να την παράγουν, σε σύγκριση με τους μεσήλικες που είχαν μόλις το 66% του δυναμικού παραγωγής που έχουν τα παιδιά.

Ίσως για κάποιους τα ευρήματα αυτά να φαίνονται ανησυχητικά, όμως στην πραγματικότητα δεν είναι. Απλά δείχνουν ποιος είναι ο ασφαλέστερος τρόπος. Εναλλακτικά η βιταμίνη D μπορεί να ληφθεί και με τη μορφή συμπληρώματος.

Διαβάστε επίσης:

7 βιταμίνες για να βελτιώσετε τη μνήμη σας

6 συνήθειες που φράζουν τους πόρους του δέρματος

Γιατί ο υδράργυρος στα καλλυντικά απειλεί την υγεία

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για τις πιο ξεχωριστές ειδήσεις