ΥΓΕΙΑ

Έρευνα: Oι άνθρωποι είναι πιο έξυπνοι και δυνατοί σε σχέση με 30 χρόνια πριν

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Η ιατρική έχει κάνει σημαντικά άλματα τις τελευταίες δεκαετίες, σε όλο της το εύρος, με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Ανάμεσα σε πολλές απαντήσεις και ανακαλύψεις, υπάρχουν πλέον αποδείξεις, ότι οι ηλικιωμένοι σήμερα, είναι πιο έξυπνοι, σε σχέση με 30 χρόνια πριν, σύμφωνα με μια συναρπαστική νέα μελέτη, από το πανεπιστήμιο Jyväskylä της Φινλανδίας.

Η μελέτη συνέκρινε τη φυσική και γνωστική απόδοση μιας ομάδας ηλικιωμένων το 2017, με μια παρόμοια ηλικιωμένη ομάδα τρεις δεκαετίες νωρίτερα. Αυτό που είδαν ήταν βελτιώσεις σε σχεδόν κάθε δοκιμή, υποδηλώνοντας ότι η ανθρωπότητα έχει επεκτείνει επιτυχώς το «healthspan», έναν όρο που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον αριθμό των υγιών ετών που ζει ένα άτομο.

Ενώ γνωρίζουμε ότι το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί, ορισμένοι ερευνητές προτείνουν ότι η ιατρική έρευνα, πρέπει να επικεντρώνεται στην ποιότητα ζωής και όχι στην ποσότητα, κάτι που έκαναν οι Φινλανδοί ερευνητές.

Η μελέτη συνέκρινε δύο ομάδες 500 ατόμων που ήταν ηλικίας μεταξύ 75 και 80 ετών. Η πρώτη ομάδα (γεννήθηκε μεταξύ 1910 και 1914) συμμετείχε σε μια ποικιλία φυσικών και γνωστικών εξετάσεων το 1989. Η δεύτερη ήταν μεταξύ 75 και 80 ετών ( γεννήθηκε μεταξύ 1938 και 1943), ολοκλήρωσε τις ίδιες δοκιμές το 2017.

Όπως αναφέρθηκε στο «New Atlas», καταγράφηκαν βελτιώσεις σε όλες σχεδόν τις δοκιμασμένες μετρήσεις. Βλέποντας τη φυσική απόδοση, το περπάτημα ήταν πιο γρήγορο, η αντοχή στη λαβή βελτιώθηκε μεταξύ 5 και 25 %, η αντοχή στο τέντωμα του γονάτου βελτιώθηκε μεταξύ 20 και 47 %, ενώ και οι μετρήσεις της λειτουργίας των πνευμόνων ήταν καλύτερες. Παρόμοιες βελτιώσεις παρατηρήθηκαν επίσης στην ομάδα που γεννήθηκε αργότερα, στα περισσότερα τεστ γνωστικής απόδοσης.

Μετά τη μελέτη, η επικεφαλής ερευνήτρια Taina Rantanen, είπε ότι καθώς το προσδόκιμο ζωής συνεχίζει να αυξάνεται, οι επιστήμονες πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην ισορροπία μεταξύ πιο υγιών ετών ζωής και των συστημάτων φροντίδας, που είναι απαραίτητα για τη διαχείριση των ηλικιωμένων πληθυσμών στο τέλος της ζωής τους. Είναι σημαντικό να δίνεται βαρύτητα στο πώς μπορεί να δοθεί παράταση ζωής στους ηλικιωμένους και συχρόνως να έχει ποιότητα η καθημερινότητα τους, ειδικά όσον αφορά τα άτομα με αναπηρίες.

 

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμια ημέρα της νόσου Αλτσχάιμερ: Από την αλλοίωση του εγκεφάλου στη μεταβολή ολόκληρης της προσωπικότητας

Απώλεια μνήμης: 5 τρόφιμα που καλό είναι να αποφεύγουμε

Tι μπορεί να προσφέρει στην υγεία η aerial yoga;

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση