ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μελέτη δείχνει ότι τα προβιοτικά δρουν κατά της παιδικής παχυσαρκίας

πηγή: pexels

Περισσότερα από 340 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι , παγκοσμίως, ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα το 2016, πράγμα που σημαίνει ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για παχυσαρκία και διάφορες ασθένειες που σχετίζονται με αυτή αργότερα στη ζωή τους, καθώς μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και πρόωρο θάνατο.

Μια λύση για τον περιορισμό της παιδικής παχυσαρκίας, είναι αν δοθεί προσοχή στην υγεία του εντέρου τους.

Μια δίαιτα ελεγχόμενη σε θερμίδες, σε συνδυασμό με το προβιοτικό στέλεχος Bifidobacterium breve, μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά και τους εφήβους με παχυσαρκία να χάσουν βάρος, σύμφωνα με μια μικρή μελέτη που θα παρουσιαστεί στο e-ECE 2020 , το 22ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ενδοκρινολογίας.

Το μικροβίωμα  του εντέρου μας, αποτελείται από έναν δυναμικό πληθυσμό άνω των 100 τρισεκατομμυρίων μικροοργανισμών εντός του γαστρεντερικού σωλήνα. Οι μικροοργανισμοί αυτοί είναι υπεύθυνοι για τη διατήρηση της ανοσοποιητικής λειτουργίας, του φυσιολογικού μεταβολισμού και της προστασίας έναντι των παθογόνων. Η διατροφή έχει θεωρηθεί βασικός παράγοντας της καλής λειτουργίας του εντέρου και οι ανισορροπίες στα μικροβιώματα έχουν συνδεθεί με ασθένειες και λοιμώξεις.

Τα προβιοτικά αποτελούνται από ζωντανά βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς “που προορίζονται να έχουν οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνονται” και περιέχονται στο γιαούρτι, σε άλλα ζυμωμένα τρόφιμα και σε συμπληρώματα διατροφής, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας των ΗΠΑ .

Τα bifidobacteria, είναι ένα από τα πιο κοινά βακτήρια που χρησιμοποιούνται στα προβιοτικά, δεδομένου ότι ζουν φυσικά στο στομάχι και τα έντερα και προστατεύουν από παθογόνα , ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και παρέχουν θρεπτικά συστατικά διασπώντας τους υδατάνθρακες και τις φυτικές ίνες. Αυτό το στέλεχος παράγει επίσης λιπαρά οξέα, τα οποία παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της υγείας του εντέρου, της πείνας και του βάρους.

Προηγούμενη έρευνα χρησιμοποίησε μείγματα προβιοτικών στελεχών για να εκτιμήσει την επίδραση στη διαχείριση της παχυσαρκίας, οπότε οι συγγραφείς της τρέχουσας μελέτης προσπάθησαν να μάθουν τι συνέβη όταν οι συμμετέχοντες έλαβαν μόνο Bifidobacteria.

Photo by Charlein Gracia on Unsplash

Προβιοτικά για διαχείριση βάρους

Οι συγγραφείς μελέτησαν 100 παιδιά και εφήβους ηλικίας 6 έως 18 ετών με παχυσαρκία και αντίσταση στην ινσουλίνη – μια κατάσταση στην οποία τα κύτταρα στους μύες, το λίπος και το συκώτι δεν ανταποκρίνονται καλά στην ινσουλίνη και δεν μπορούν εύκολα να απορροφήσουν τη γλυκόζη του αίματος.

Έτσι το πάγκρεας παράγει περισσότερη ινσουλίνη για να βοηθήσει τη γλυκόζη να εισέλθει στα κύτταρα. Η μειωμένη απορρόφηση δημιουργεί συσσώρευση γλυκόζης στο αίμα με την πάροδο του χρόνου, ενδεχομένως θέτοντας το στάδιο για την έναρξη του διαβήτη τύπου 2.

Όλα τα παιδιά ακολουθούσαν μία δίαιτα μεσογειακού στιλ με όριο θερμίδων προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Flavia Prodam, αναπληρώτρια καθηγήτρια κλινικής διατροφής στο τμήμα επιστημών υγείας στο Πανεπιστήμιο του Piemonte Orientale στην Ιταλία. Στη συνέχεια, τα παιδιά έλαβαν είτε το προβιοτικό για οκτώ εβδομάδες είτε ένα εικονικό φάρμακο.

Και οι δύο ομάδες παρουσίασαν τελικά μείωση του δείκτη μάζας σώματος, περιφέρειας μέσης, αρτηριακής πίεσης, αντίστασης στην ινσουλίνη και στις συγκεντρώσεις βακτηρίων E.coli στα έντερα.

Οι συμμετέχοντες που έλαβαν προβιοτικά, ωστόσο, είδαν μεγαλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά στην απώλεια βάρους, την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τις μειωμένες συγκεντρώσεις του E.coli.

Οι γονείς που ενδιαφέρονται για τη φροντίδα του μικροβιώματος του εντέρου του παιδιού τους για τη διαχείριση του βάρους ή τη συνολική υγεία, μπορούν να αναζητήσουν ολόκληρες πηγές τροφίμων. Πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση – όπως γιαούρτι, κεφίρ, κατσικίσιο γάλα , ηλικιωμένα τυριά, κιμί, miso και λάχανο τουρσί – περιέχουν ζωντανά προβιοτικά.

“Η κατανάλωση ποικίλης διατροφής και η αποφυγή πολλών επεξεργασμένων τροφίμων είναι το πιο σημαντικό πράγμα”, πρόσθεσε ο δρ Christopher Moran, παιδιατρικός γαστρεντερολόγος και διευθυντής της Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας και της Διατροφικής Υποτροφίας στο MassGeneral Hospital for Children στη Βοστώνη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “Όσο περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα τρώτε, τόσο πιο πιθανό είναι να έχετε κακή επίδραση στο μικροβίωμα. Αυτό θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει σε παχυσαρκία, αλλά και ενδεχομένως (γαστρεντερική) δυσφορία και φλεγμονώδεις καταστάσεις του γαστρεντερικού σωλήνα, όπως η νόσος του Crohn.”

Επιπρόσθετες, μακρύτερες μελέτες, είναι απαραίτητες για την καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα προβιοτικά συμπληρώματα θα μπορούσαν να τροποποιήσουν το μικροβίωμα του εντέρου, και συνεπώς το μεταβολισμό και το βάρος.

 

Διαβάστε επίσης:

Προβιοτικά: 8 βασικά οφέλη για την υγεία

Προβιοτικά: Βοηθούν στην απώλεια βάρους;

5 τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση