ΥΓΕΙΑ

Γιατί μπορεί κάποιος να έχει θολή όραση όταν ξυπνήσει

Εάν σας έχει συμβεί να ξυπνάτε το πρωί και να βλέπετε θολά, τότε υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει αυτό. Όμως σύμφωνα με τους ειδικούς, οι περισσότεροι δεν θα πρέπει να σας ανησυχούν.

Μία από τις πιο απλές εξηγήσεις είναι ότι τα μάτια σας είναι στεγνά όταν ξυπνάτε. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν κοιμηθήκατε με μια πηγή αέρα να έρχεται κατευθείαν στο πρόσωπό σας, όπως για παράδειγμα το κλιματιστικό. Ο αέρας που έρχεται σε άμεση επαφή με το πρόσωπο σας, στεγνώνει τα δάκρυά που λιπαίνουν φυσικά τα μάτια, με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να δείτε καθαρά.

Μια άλλη αιτία ξηρότητας, είναι η στάση που κοιμάστε το βράδυ. Αν αυτή είναι μπρούμυτα, τότε το μεγαλύτερο μέρος του προσώπου ακουμπά στο μαξιλάρι, κάτι που δεν είναι τόσο καλό για τα μάτια.

Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash

Η θολή όραση μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ασθένειας

Σύμφωνα με την Healthline , η κατανάλωση διαφορετικών τύπων φαρμάκων πριν από τον ύπνο, συμπεριλαμβανομένων των αντιαλλεργικών, ή των συμπληρωμάτων για καλύτερο ύπνο, μπορεί να αλλάξει την παραγωγή δακρύων και να οδηγήσει σε θολή όραση το πρωί. Η κατανάλωση αλκοόλ ή οι αλλεργίες που επηρεάζουν τα μάτια, μπορούν επίσης να μειώσουν τα φυσικά δάκρυα.

Εάν είστε χρήστης φακών επαφής , χρειάζεται να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για την υγιεινή των ματιών σας. Εάν αποκοιμηθείτε με με αυτούς, θα συσσωρεύσουν πρωτεΐνες που θα θολώσουν την όρασή σας.

Ωστόσο, η θολή όραση μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα σοβαρής ασθένειας όπως ο διαβήτης. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (μια πιθανή ένδειξη για διαβήτη) προκαλούν πρήξιμο στα μάτια που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα να εστιάζετε.

Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι μπορεί να έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία έχει προκαλέσει απόφραξη στις φλέβες των ματιών, σταματώντας την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών σε αυτά.

Σε κάθε περίπτωση, εάν έχετε θολή όραση και ανησυχείτε, η μόνη σωστή επιλογή είναι να συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας.

Διαβάστε επίσης:

Ο καλός ύπνος μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια κατά 42%

Γιατί οι ψυχολόγοι λένε ότι ο ύπνος κάνει καλό στην ψυχική μας υγεία

Ηλίας Μόσιαλος: Τα εμβόλια μάλλον αποτελεσματικά για όλες τις μέχρι τώρα γνωστές παραλλαγές του κορονοϊού

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση