ΥΓΕΙΑ

Γιατί θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα ακόμα και μετά τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού

Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού ξεκίνησε, όμως οι αξιωματούχοι υγείας τονίζουν ότι ακόμα και μετά από αυτόν, ο κόσμος θα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα, τουλάχιστον για ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Αυτό σημαίνει ότι η χρήση μάσκας και το συχνό πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητα, όπως επίσης η αποφυγή του συνωστισμού και η τήρηση κοινωνικών αποστάσεων.

Ίσως να φαίνεται κάπως παράδοξο όλο αυτό, όμως στην πραγματικότητα υπάρχουν αρκετοί λόγοι, τους οποίους καλο είναι να γνωρίζουμε.

Γιατί πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ακόμα και μετά τον εμβολιασμό;

Βραχυπρόθεσμα, θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου. (Αποτελεσματικότητα σημαίνει ότι κάποιος δεν αρρωσταίνει από τον κορονοϊό. Εάν 100 εμβολιασμένα άτομα εκτίθενται στον ιό και 50 από αυτά στη συνέχεια αναπτύξουν συμπτώματα, αυτό το εμβόλιο είναι 50% αποτελεσματικό.)

Όταν τα περισσότερα άτομα προστατεύονται και υπάρχει λιγότερο ιικό φορτίο που κυκλοφορεί στον αέρα, τότε οι περιορισμοί σε αυτό μπορεί να ελαφρύνουν λίγο. Αργότερα το 2021 είτε ακόμη και το 2022, αναμένεται η τελική χαλάρωση των συστάσεων, με περιστασιακές ανανεώσεις όταν ο ιός θα εκδηλώνεται σε μια κοινότητα.

Έτσι ο νούμερο ένα λόγος για να συνεχίσετε να τηρείτε τα μέτρα, είναι για να προστατεύσετε τον εαυτό σας.

Μπορεί κάποιος να μεταδώσει τον κορονοϊό αφού εμβολιαστεί;

Αυτή είναι μια σημαντική ερώτηση, αλλά οι επιστήμονες που μελετούν την αποτελεσματικότητα του, δεν έχουν ακόμη απάντηση. Και για τους ειδικούς στη δημόσια υγεία, όταν δεν υπάρχει απόλυτη γνώση, τότε η απάντηση είναι «ναι».

Ο λόγος είναι ο εξής: Πριν εγκρίνει τα εμβόλια Moderna και Pfizer, το FDA ρώτησε μόνο τους κατασκευαστές εμβολίων εάν τα προϊόντα τους προστατεύουν τους ανθρώπους από τα συμπτώματα του κορονοϊού.

Δεν ρώτησε εάν τα εμβόλια σταματούν τη μετάδοση του. Οι άδειες έκτακτης ανάγκης από το FDA που επέτρεψαν τη διανομή των δύο νέων εμβολίων, αναφέρουν μόνο την ικανότητά τους να σας προστατέψουν από το να νοσήσετε βαριά.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων , «Οι ειδικοί πρέπει να κατανοήσουν περισσότερα σχετικά με την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια COVID-19, πριν αποφασίσουν να αλλάξουν συστάσεις σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν όλοι για να επιβραδύνουν την εξάπλωση του ιού»

Η διαδικασία συλλογής δεδομένων που απαντούν στο ερώτημα αυτό βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Πώς μπορείτε να εξαπλώσετε έναν ιό εάν έχετε εμβολιαστεί;

Όλα τα εμβόλια COVID-19 βασίζονται σε κομμάτια γενετικού υλικού ή πρωτεΐνης ιού και όχι σε κάτι που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν ενεργό ιό SARS-CoV-2, τον ιό δηλαδή που προκαλεί τη νόσο COVID-19 .

Η πραγματική ανησυχία σχετικά με το εμβόλιο, αφορά το εάν μπορεί να έχει κάποιος  ακόμη ασυμπτωματική λοίμωξη παρά την ανοσοποίηση.

Τι γίνεται με το μεταλλαγμένο στέλεχος από το Ηνωμένο Βασίλειο;

Η πρόσφατα αναγνωρισμένη μετάλλαξη του ιού, δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι τα νέα εμβόλια είναι αποτελεσματικά εναντίον του, αλλά οι επιστήμονες δεν ανησυχούν πολύ γι ‘αυτό – εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι τα εμβόλια θα είναι προστατευτικά έναντι σε αυτό το στέλεχος.

Ωστόσο, οι ειδικοί των μολυσματικών ασθενειών ανησυχούν ότι οποιοδήποτε στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό, μπορεί να αυξήσει γρήγορα τον αριθμό των κρουσμάτων στον κόσμο.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί η Ιαπωνία έχει τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτων από τον κορονοϊό

Κορονοϊός: Τι λένε τέσσερις κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες για τα εμβόλια

Όλα όσα ξέρουμε για το νέο εμβόλιο και γιατί να εμβολιαστούμε

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση